Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tudtad, hogy a pizzától nem alszol? - 9 dolog, ami alvászavarokat okoz

Ismerős az a helyzet, amikor nem tudsz aludni és azt csekkolod, ki van a Facebookon, akivel elüthetnéd az időt? Közben egyre idegesebb vagy, és azt számolod, hogy már csak 5-3-1 órád van kipihenni magad? Talán lenne mit csinálnod, de az összes ilyen tevékenység zajos, így felébresztenéd a ház lakóit, majd végül úgy döntesz, hogy az egész nem érdekekel, és végül a telefon ébresztője két perccel mély álomba szenderülsz?

Nekünk igen, ezért összeszedtünk minden trükköt, segíthet ebben a helyzetben és néhány olyat is, ami elrontja az álmunkat. 

ezt

Baj egyáltalán, ha nem alszunk?

Egy idő után igen. A tartós alváshiánnyal vigyázni kell, mert nem veszélytelen. Okozhat túlsúlyt, szívbetegséget, de memóriazavarokat és az immunrendszer általános gyengülését is.  És ez még semmi: köze lehet az alacsony szexuális vágy, az impotencia kialakulásához, és a depresszióhoz, lehangoltsághoz is. 

Mi az, ami alvászavarokat okozhat?

Például az, ha aggódsz valami miatt, ha üres a gyomrod és ha ideges vagy, amiért nem alszol. Érdemes ilyenkor valóban letenni az alvásról és belekezdeni egy filmbe, vagy más elfogaltságba. Ettől az ember már nem lesz feszült, és sokszor épp emiatt tud visszaaludni. 

Persze sokat teszünk mi magunk is az alvászavarainkért.  A nehéz ételek, füstölt húsok, csokoládé, és az élesztős ételek (pizza, hamburger, kelt tészták, péksütemények) és az alkohol is  megnehezítik az elalvást, így ezeket jobb ha hagyagolod vacsorára, ahogy a délutáni teát, kólát, és kávét is.  Sok gyógyszer is megzavarja nyugalmunkat, például a vízhajtók vagy egyes, az agyi vérkeringést fokozó, ezért este kerülendő pirulák. 

ezt

Mi az ami segíthet enyhe alvászavaroknál?

A tej a magas fehérje-, és triptofán tartalma miatt segítségünkre lehet a nyugodt alvásban. Serkenti a szerotonin, és a melanin termelődést, ezért enyhe nyugtató hatása van. Ha nem ihatsz tejet, a mandulatej és a kamillatea is jó lehet álmatlanság ellen. 

Érdemes bele 1 kanál mézet is tenni, mert Micimackó kedvencéről egy kutatás alapján bebizonyították, hogy nyugtató, és kiegyensúlyozó hatása van, így segíti az elalvást.  Ha van otthon vanília, az kerülhet az italba, mert ellazítja a felgyorsult, stresszes gondolatokat, így lehet tőle nyugodtabb  az éjszakánk.

Az avokádó remek ellenszere az idegességnek és az álmatlanságnak: ez magas B-vitamin-tartalmának és többszörösen telítetlen zsírszavainak köszönhető. A narancsfélékben – elsősorban a mandarinban – bróm található, ezért hatásosan nyugtatják fáradt idegeinket.

ezt

Mi tehát a nyugodt alvás tuti és természetes receptje? 

Tej mézzel, vaníliával, vagy egy jó kamillatea, és akár az is segíthet, ha vacsoránkat egy mézzel édesített gyümölcssalátára cseréljük.  Nyugodtan tehetünk bele avokádót is, - semleges íze miatt a sósak mellett édes ételekben is kiválóan megállja a helyét. 

Ha az álmatlanság a hét több mint 4 napján jelentkezik tartósan, ha legalább 3-szor felkelsz éjjel és több mint fél órába telik elaludni, vagy ha a nappali tejesítőképességed sokat romlik az alvás hiánya miatt, mindenképpen fordulj szakemberhez. 

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, giphy

0 Tovább

Hangulatjavító-  és étvágycsökkentő szerek előtt próbáld ki a csilit!  - Mindkettőn segít

Először csak észrevettük, hogy a csípős ételek fogyasztása után mintha jobb lenne a kedvünk, ezért lettünk kíváncsiak arra, hogy vajon voltak-e ehhez kapcsolódó kutatások, amik igazolnák az elméletet.  Menet közben kiderült: nemcsak a hangulatra jó a kapszaicin, hanem millió más dologra, így most összegyűjtöttük nektek azokat, amiket a néphagyomány állít és olyan tényeket is, amiket a tudomány is igazolt. 

Videónkban Csobán Roland, a Chiligeddon manufaktúra tulajdonosa mondja el, milyen kedvező hatásai vannak a csípős ételek fogyasztásának. 

szakértő

Mit gondoltak régen?

Egyes vélekedések szerint a csípős paprika az egyik legrégebb óta termesztett növény:  Mexikóban és Peruban már 6000 évvel ezelőtti magokat is találtak. 

Magyarországon már régóta csípjük a csípőset: a Tisza-vidéki és Duna menti népek gyorsan felismerték a paprika immunerősítő hatását. Így lett később a hideglelés orvossága, emellett a szegedi néphagyomány szerint a látást élesíti, antiszeptikus és a  cukorbetegséget is orvosolja minden, ami csípős.

A  maják csilivel dörzsölték be ínyüket fogfájás esetén,  és úgy tartották, hogy az megszünteti a hasmenést és a görcsöket. Egyes törzsek  a köröm alá dugott zöld csilidarabokról állították, hogy reuma esetén hatnak.  (Később kiderült: igazuk volt, a kapszaicint ma fájdalomcsillapításra használják.) Az inkák úgy vélték, javítja a látást a csili rendszeres fogyasztása. (Igen, épp ahogy a szegediek).  Mexikóban másnaposság ellen is bevetik, a mai napig. 

Korábban úgy vélték, hogy csilifogyasztással előrébb lehetett hozni a szülés időpontját, de voltak, akik nem ezért, hanem a vajúdás megkönnyítésért ették. 

Mit mond a tudomány?

Millió jó hírt azoknak, akik szeretik a csípős ételeket. 

A csípős papriika gazdag A és C vitaminban, de  folsav, kálium és  E-vitamin is van benne,  és persze a lényeg: a kapszaicin.

Patkánykísérletekben már bebizonyosodott a utóbbi  fájdalomcsillapító hatása, amelynek mértéke a diklofenák hatásához hasonlónak bizonyult, ezért gyakran alkalmazzák izomfájdalmak, arthritis és egyéb húzódások kezelésére, de bevethető migrén, fejfájás vagy pikkelysömör ellen is.

“Kutatásunk megerősítette és bővítette a csilipaprika anyagainak szívvédő hatásával kapcsolatos ismereteket” – jelentette ki Zhen-Yu Chen, aki az eredményekről beszámolt. az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 243. nemzeti találkozóján

Hörcsögön is végzett kutatásokat ugyanez a csapat, melynek során a  csípős hatóanyag csökkentette az úgynevezett „rossz” koleszterin mennyiségét a vérben, sőt, a már felhalmozódott lerakódásokat is oldotta, melyek az artériát szűkítve szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethetnek.

Rákmegelőző hatását is többször kutatták: a The Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban közzétett új kutatás szerint az erős paprika hatóanyaga, a kapszaicin, csökkenti egyes  daganatok kialakulásának kockázatát.

Kísérletükben a kutatók kapszaicint adtak olyan egereknek, amelyeket genetikailag hajlamossá tettek több béldaganat kialakulására. Kiderült, hogy a kapszaicin a TRPV1 aktiválása révén csökkentette a daganatok kialakulásának kockázatát az egerekben, és több mint 30 százalékkal megnövelte az állatok élethosszát is.

A Biochemical and Biophysical Research Communication című szaklapban a nottinghami egyetem kutatói arról számolnak be, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelős mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelőző hatását magyar tudósok kutatásai is megerősítik.

A kapszaicin ráadásul annyira jó fej, hogy az egészséges sejteket nem támadja meg, - nottinghami kutatók szerint a jalapeno gyakori fogyasztása például a rákos betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tesz

Azt hitted, ennyi? Nem, van még egy csomó jó hatása: kísérletek bizonyítják, hogy a kapszaicin  mérsékelheti a szívelégtelenség és a szélütés kockázatát, csökkenti a vérben a trigliceridek szintjét, serkenti a nyál és a gyomornedv képződését, elősegíti, megkönnyíti az emésztést.

Hogyan hat a jókedvre?

Egyes kutatások igazolták a kapszaicin belsőleg való alkalmazásának a nyugtató hatását, mivel növeli az neuropeptidek (endorfinok, vagyis a „boldogsághormonok”) termelését.

Hogy hogyan?

Amikor csípőset eszünk, a benne lévő kapszaicin-molekulák kapcsolatba lépnek a szánkban található kis érzékelőkkel, amik  üzenetet küldenek az agyunknak, azzal a kéréssel, hogy „szűntesse meg a fájdalmat, és indítsa meg az endorfinok felszabadulását a hipofízisből és a hipotalamuszból. 

 Ez magyarázza a kapszaicin fájdalomcsillapító, hangulatjavító hatását. 

Fogyókúrában is segít?

Igen. Étvágycsökkentő hatású, és emellett  az anyagcserét is felturbózza, így növeli az elégetett kalóriák számát. 

Az amerikai Biofizikai Társaság Baltimore-ban megrendezett éves konferenciáján mutatták be azokat az eredményeket, melyek arra világítanak rá, hogy a paprika csípősségét okozó kapszaicin elősegíti a szervezet zsírégetését.  Számos állatkísérlet igazolta, hogy a kapszaicin fokozza az energiafelhasználást és a zsírsav-oxidációt, és emellett étvágycsökkentő hatásáról is több forrás ír. 

A kapszaicin nemcsak az elhízás elleni küzdelemben vethető be, hiszen nem mellékesen a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kialakulását is megakadályozza.

Az elhízás elleni hatékonyságot  egérkísérletek is igazolják.  A kutatók szerint a kapszaicin a fehér zsírszövetet barna zsírszövetté alakítja, amelyek a hőtermelő folyamatokban" vesznek el", így tünteti el a zsírt  a hatóanyag. 

Kiknek nem ajánlott?

Ha beteg vagy, például gyomorbántalmaid vannak, inkább kérdezz meg egy orvost. Egészséges fogyasztók esetén viszont csak  nagy mennyiségben és mértéktelenül nem ajánlott.  A túl sok chili  a gyomor és a bél nyálkahártyájának károsodását okozhatja , de kis mennyiségben szuper! Azoknál, akiknek általában nem tartozik bele az étrendjükbe, az emésztést is megzavarhatja,  de ha a szervezet hozzászokik, a kellemetlen mellékhatások is enyhülnek.

szakértő

Hogyan használhatod?

A csili nem kizárólag őrölt változatban kapható és nem csak a lecsó és a leves az egyetlen felhasználási alternatíva, ha egy kis erőspaprikát szeretnénk enni. A Chiligeddon csapatánál például füstölt barbecue-szószt és savanyúságokat is láttunk, előbbi hamburgerszószban, pirítóson, az enyhébb őrölt változatok pedig akár limonádéban, vagy csokis desszertekben is felhasználhatók.  Emellett keverheted salátaöntetekbe, házi bonbonokba, de a legtöbb egyszerű krémleveshez is illlik egy-egy csipettel. Mi a sajtkrémlevest próbáltuk füstölt jalapeno-őrleménnyel, a barbecue-chiliszószt pirítóson, és a cayenne-limonádét mézzel - mindegyik nagyon-nagyon finom volt!

1 Tovább

"6 dolog, amit nem tudtok rólunk, kerekesszékesekről"

Mozgássérültnek lenni egy speciális életforma, és ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e bármi, amit mi, egészséges, vagy legalábbis egyszerűbben mozgó emberek rendre elnrontunk, félreértünk, vagy csak nem tudunk erről az állapotról. Ficzere Petit, egy kerekesszékes tinédzsert kérdeztünk meg, aki készségesen válaszolt arra, mik azok a helyzetek, amit a nem mozgássérültek rendszeresen félreértenek az állapotával kapcsolatban. 

ezt

1. "Nem gáz beszélni róla!" - mondja Peti. "Alapvetően szeretjük, ha az emberek kérdeznek. Ennek egyszerű oka van: ha megkérdezik, akkor tudni is fogják! Szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre, ami az ép emberek fejében megfogalmazódik velünk kapcsolatban. Sokkal kellemetlenebb ugyanis, ha a tudatlanság miatt tévhitek kapnak szárnya egy-egy konkrét témát illetően."

2.  "Ajánld fel, de ne erőltesd!" - javasolja. "Nagyon örülünk, és értékeljük, ha a jó szándékú emberek felajánlják segítségüket, mondjuk egy ajtó kinyitásához, de tudni kell, hol a határ, mert néha sok lehet. Ha azt mondjuk, hogy "köszi, de nem kell áttolni minket a zebrán", akkor ne is erőltesd, mert valószínűleg meg tudjuk oldani a feladatot magunk is. Mindent,  amit meg tudunk oldani, azt szeretjük magunk csinálni."

3. "Ne érezd magad kínosan, ha a beszélgetésünk során olyan szófordulathoz érsz, ami számunkra talán furcsa lehet" - tanácsolja segítőnk. "Igen, hülyén hangzik, de mi is szoktunk sorban "állni", mi is szeretünk esténként elmenni "sétálni". Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a beszélgetőpartnerünk láthatóan kínosan kerüli ezeket az általános megfogalmazásokat, nehogy véletlen kellemetlenséget okozzon velük. Ezek épp olyan természetes kifejezések számunkra is, mint mások, használd nyugodtan őket."

4.  "Az értelmi és a testi fogyatékosság nagyon sokszor nem járnak kéz a kézben" - mutatott rá arra, amit szerinte sokan még mindig nem tudnak.  "A mozgássérültség nem jelent egyet automatikusan az értelmi képességek csökkenésével. Gyakran fordul elő a helyzet, hogy az érdeklődők valamelyik mellettünk álló hozzátartozónknál érdeklődnek a hogylétünk felül, miközben mi is ott vagyunk mellettük. Hahó, ott vagyunk mi is, halljuk, és tudunk válaszolni mi magunk is!"

5.  "Van életünk! Általános tévhit, hogy a kerekesszékes emberek élete nem szól másról, mint a négy fal közötti vegetálásról. Ez azonban nem így van. Mi is szeretünk szórakozni, ki-ki a maga módján, úgyhogy nyugodtan hívj minket is! Van köztünk, aki imád szórakozóhelyekre járni, van, aki kulturális rendezvények állandó résztvevője, de akad közöttünk komoly sportember is" - hangsúlyozta Peti. 

6, "Ne szervezz meglepetés-programokat, mert nem barátunk a spontanitás" - szögezte le tinédzser beszélgetőtársunk. "A kerekesszékes lét egyik nagy hátránya felfogható előnyként is: kénytelenek vagyunk a legapróbb dolgokat is precízen előre megtervezni. Erre a legjobb példa talán az utazás. Az ép emberek gondolnak egyet, felpattannak a legközelebbi vonatra, és elindulnak. Na, hát nálunk ez igen bonyolult szervezést igényel, le kell ugyanis előre rendelni a megfelelő szerelvényt, készenlétbe kell állíttatni a beemelő liftet és így tovább"  - emelte ki beszélgetőtársunk, majd hozzátette: ezzel sincs semmi baj, hiszen így legalább megtanulta beosztani az idejét és sokkal jobban felkészül egy-egy eseményre. 

Köszi Peti! <3

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

ezt

kép: pixabay

0 Tovább

20+2 alapanyag, amiktől mindenki szexelni akar - receptötletekkel

Alább öt olyan alapanyagot gyűjtöttünk össze, amik a szexuális vágyat a lehető megmagasabb szintre emelik a szervezetben. Vannak, amiket a tudomány is igazolt, mások a történelemben kaptak nagy szerepet, míg a harmadik csoportban inkább egy-egy alapanyaguk segít a libidó felébresztésében.  A kihívás már csak az, hogy mit főzzünk belőlük, melyik lehet az a fogás, amiben mindegyikben, vagy legalább a legtöbb egyszerre szerepel alapanyagként?

Erre is vannak tippjeink. 

ezt


Amiket a tudomány is igazolt: a  sáfrány és a ginzeng

Kanadai kutatók több tucat tanulmány alapján megállapították: a nemi vágy felébresztésére a legjobb  korai ginzeng és a sáfrány. Utóbbi vágyfokozó tulajdonságait először patkányokon tesztelték, és a kivonattól nőtt a hím állatok merevedésének gyakorisága. Később merevedési zavarral küzdő férfiaknál próbálták ki, és hatékonynak találták úgy, hogy közben mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A ginzeng tényleg midnenre jó, a szexuális vágy felbéresztése mellett például a kínai népi orvoslás előszeretettel alkalmazta a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, mivel fokozza az inzulinválaszt. Ázsiában  szellemi és fizikai teljesítményt növelő, öregedési folyamatokat késleltető, életerőt fokozó szerként tartják számon, és úgy tartják: mindent gyógyít.

Hogyan használd? A sáfrányt gyakran keverik rizses ételekbe, paellába, vagy csak önmagában a rizzsel, köretként. Létezik sáfrányos kalács is, de sáfrányos lazacot is süthetsz, ami nagyon különleges lesz ettől a fűszertől. Levesekben is kiválóan megállja a helyét, és mindig vigyázz, hogy ne használj belőle túl sokat.  Fontos tudni róla, hogy a valódi sáfrány nem azonos az olcsóbban kapható sáfrány szeklicével; és azt is, hogy mindig a  főzési folyamat után, annak legvégén érdemes az ételekhez adagolnunk. 

ezt

Ebben az állatok segítettek:

Állatkísérletek tapasztalatai alapján a szerecsendió, szegfűszeg, fokhagyma és a gyömbér és legalább közepesen hatékony.

Hogyan használd? A szegfűszeg sokféleképpen bevethető a forralt bortól a mézeskalácsig, de egy almás levest, köretet, vagy süteményt is különlegessé tehet. A gyömbérrel felturbózhatsz egy kis limonádét, a szerencsendióval pedig egy sült húshoz készíthetsz egy tejszínest mártást. 

Ahol az összetevők valami jót sejtetnek: 

A tanulmányok eddig  nem igazolták ugyan az osztriga vagy a csokoládé vágyfokozó hatását, ám ezeknek az élelmiszereknek vannak jótékony összetevői. Az osztrigának például magas a cinktartalma, ami jót tesz a spermium termelődésének, és jelentős szerepe van a nemi hormonok, illetve a szexuális aktivitásért felelős hormonok előállításában. A csokoládé pedig a szerotonin és a fenil-etil-amin agyi szintjét emeli, ezzel hozzájárul a jó hangulathoz.

Az édesburgonya rengeteg hasznos vitamint: béta-karotint, E-, C-, B1-, B2-, B6-vitaminokat, fehérjét és értékes ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, mangán, szelén, réz, cink) tartalmaz. Nem tartozik a gyógynövények közé,  fogyasztása mégis ösztönzi a nők nemi vágyát, benne ugyanis hormonokhoz hasonló hatóanyagok találhatók.

A feketebors azért került fel az afrodiziákumok listájára, mert piperin nevű összetevőjének köszönhetően a nyálkahártyát ingerli. Fűszerként kell fogyasztani.

Az avokádó az egyik legősibb afrodiziákum. Magas B, C és K vitamin tartalma nagyszerű potencianövelő étel.

Hogyan használd? Az avokádókrémbe borsot is tehetsz, és nassként, vagy előételként remek. Az édesburgonya sütve, főzve, vagy püré formájában is megállja a helyét, és szintén kiválóan illik hozzá a bors aromája. 

ezt

Mások tippjei:

Szinte minden kornak és minden népnek voltak afrodiziákumai. A gránátalma vágykeltő hatásáról a Káma-Szútra is említést tesz,  és valóban: a gyümölcs C-vitamint, káliumot, kalciumot és flavonoidokat tartalmaz és erős antioxidáns hatású. A maják és az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták a mézet vágykeltőnek. Az indiánok fahéjjal kenték be péniszüket, hogy jobb szeretők legyenek.  A borsmenta főzetét Hippokratész „szerelmi játékra ösztönző ital”-nak nevezte, illetve a népi gyógyászatban a merevedés meghosszabbítására petrezselyem szárának rágcsálását javasolták. 

Hogyan használd? Mindegyik szuper koktél-alapanyag, és édességekhez is jók,  a petrezselymet kivéve, amivel salátákat, leveseket fűszerezhetsz. Az ismert libanoni Taboulleh például rengeteg petrezselymet tartalmaz. Ez a fogás lényegében petrezselyemsaláta, ebbe kerül a paradicsom és a bulgur. Ezeken kívül már csak újhagyma, menta, citromlé, olívaolaj és só kell hozzá. 

ezt

A beszámolók és legendák szerint serkentőleg hat a bazsalikommal megszórt paradicsom, és hasonló hatása van a banánnak és a zellernek is. 

A bazsalikomot hinduk szent növények tartják, úgy hiszik, hogy napi egy levél elfogyasztásával megőrzik egészségüket és termékenységüket.

Hogyan használd? A fentiek szerint az olasz étekkel és egy banánturmixszal, vagy zellerrel díszített Bloody Mary koktéllal is jól járhatunk. 

+ 1: A napfény is segít

Nem legenda: a napfénytől is felébred a nemi vágy. Hogy miért? Mert a fény a hipofízisen keresztül robbanásszerűen megindítja annak a hormonnak a termelődését, mely a nemi vágyért felelős. A napfény emellett a D-vitamin termelődését segíti elő a szervezetben. Az osztrák Grazi Orvosi Egyetem kutatói felfedezték, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a vérében legalább 30 nanogram D-vitamin található milliliterenként, sokkal magasabb a tesztoszteron-szintjük, mint azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvednek. 

ezt
+1:  A cukorfogyasztáshoz és az inzulinszinthez is köze lehet

 A szexuális vágyat felszíthatjuk úgy is, ha egyszerűen kevesebb cukrot eszünk. A véráramban lévő nagy mennyiségű cukor visszafogja a nemi hormonok termeléséért felelős gént.  Egy felmérés szerint a cukorbetegek 50 százaléka, a magas vérnyomással élők 44 százaléka válaszolta azt, hogy időnként vagy mindig problémája van az erekció elérésével. 

Hogy szerintünk, ezek alapján mi lehet a tökéletes vacsora? 

A fenitek alapján tökéletes ételsor például egy könnyű almakrémleves szegfűszeggel, mellé valamilyen grillezett hús szerecsendiós mártással, sáfrányos rizzsel és tabboulleh,- vagy avokádó salátával. Végül csokis desszert borsos gránátalma-raguval és egy limonádé borsmentával és mézzel. 

Tudsz jobb kombinációt? Borsos rántott sáfrány mézzel? Esetleg rántott ginzeng fahéjas paradicsommal? Van jobb receptötleted? Kommentelj és segíts nekünk megtalálni a legfinomabb vágyfokozó fogást!

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak végtelenül sajnálsz, amiért ennyire ciki, hogy egyelőre alig van lájk a vadiúj Facebook oldalunkon, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, pixabay, wikipedia

0 Tovább

Találós kérdés: Eltünteti a  pattanásokat, a másnaposságot és álmatlanságot is, mi az? 

 Ráadásul szinte biztos, hogy van a konyhádban belőle. A méz a megfejtés, amit mi nagyon szeretünk teában, salátaöntetekben, húsokhoz és persze, hogy mézeskalácsban is. De tényleg egészséges? Rengeteg kalóriát tartalmaz, de nem hízlal? Milyen panaszokon segíthet?

Összegyűjtöttünk nektek 18 érdekességet a mézről, és személyesen is felkerestünk egy méztermelőt. A cikk közepén Újhelyiné Bak Zsuzsanna mondja el, hogy egy-egy különleges méz  pontosan miért egészséges. 

szakértő

  1. A méz már évezredek óta ismert és régen még népszerűbb volt, mint ma. Pithagorasz úgy tartotta, hogy a "méz szüli a gondolatokat", sőt, a megszületett ideákat kristálytisztán szűri, ezért tanítványaival mézen és kenyéren élt. Hippokratész, az orvostudomány atyja pedig forró mézes tejet írt elő légutak megbetegedéseire.
  2. Hogyan beszélgetnek a méhek? Tánccal. A méhek agya ovális alakú, szezámmag méretű, de figyelemre méltó képességgel rendelkezik a dolgok megtanulására és emlékezésére. Például képesek komplex "számításokat" végezni a megtett távolsággal kapcsolatban és egy közös táncuk is van, aminek segítségével kommunikálnak egymással. Elképesztően bonyolult dolgokat le tudnak kommunikálni vele, akár a  nektár, a virágpor lelőhelyeit, annak irányát, távolságát sőt még a mennyiségét és minőségét is.
  3. Meggyógyítja a sebeket? Bizony. A méz antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és a történelemben rengeteg emlék van arról, hogy sebek kezelésére használták, emellett égési sérülésekre is. A mézzel kezelt seb háromszor gyorsabban gyógyul.
  4. Hogyan jöhetsz rá, ha hamisítják? Sokan úgy gondolják, hogy a mézben megjelenő kristályok hamisításra utalnak, nevezetesen arra, hogy a méhész cukorral „javította fel” a mézét, ám ez ebben a formában nem igaz. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Simán előfordul, hogy egy teljesen tiszta méz kikristályosodik és ez bizonyos fajtáknál teljesen normális. (Meleg vízfürdőben megszűnik.)  A hamisítás módja általában a szirupozás, vagyis a méz cukorsziruppal keverése, amitől sokszor éppenhogy nem kristályosodik ki az a méz, amelyiknek kora alapján már illene. Akik minket át akarnak verni, sajnos elég ügyesek. A hamisítást leginkább az illetékes szervek képesek kiszűrni, mi főleg  az olcsó ár alapján gyanakodhatunk. 
  5.  Most akkor egészséges, vagy nem? Naná!  Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 féle vitamint, enzimeket és nyomelemeket.
  6.  Jó napozás után is. A méz kiválóan hidratál, és igen hatékony napozás után, főleg ha a bőrünk megégett.  Egy vékony rétegben kenjük a testünkre, majd nagyjából 10 perc múlva zuhonyozzuk le.
  7.  Bőrápolóként is látványos eredményeket hoz. A méz főleg a száraz bőrre javasolt: puhítja a bőrt, regenerálja a felszínén található sejteket, táplálja a felületi sejtréteget és beindítja a vérkeringést, ezáltal finommá puhává teszi a bőrt. Méz és szódabikarbóna összekevesérével szuper  bőrmegújító- és börpuhító pakolást kapsz, ami kissé radíroz is, tehát simává teszi a bőrt.  Természetesen ki is próbáltuk, és a keverék már hét perc alatt valóban szép eredményt hozott. Ha úl sűrű a trutymó, egy evőkanál langyos vízzel keverd el. A méz önmagában száraz hajra is jó,  ehhez olívaolaj és méz keverékét kell fél órán át a nedves hajadon hagynod egy zuhanysapka alatt. 
  8.  Most akkor jó a fogyókúrához vagy sem? Jó lehet, de azért ésszel. Nagyjából 10 deka méz kalóriaértéke olyan 300, amíg ugyanennyi kristálycukor közel 400 kalóriát tartalmaz, ebből a szempontból egy kicsit jobb, ugyanakkor nem kalóriamentes édesítő. Viszont segít a fölösleges vizek kihajtásában, így a plusz súlytól való megszabadulásban is. 

  9. Hogy mi van a hanggal pontosan? A méz rekedtség ellen kiváló, főleg langyos tejjel. Egy kis gyömbérrel felütve még jobb (akár limonádéban), mert ez a növény fertőzésmegelőző hatásával csökkenti annak esélyét, hogy a hangszálak vagy a torok felülfertőződjön. Ez a kombó nyugtatja a torok nyálkahártyáját, és a gyulladások ellen is hatásos. Így segíti az énekeseket, de tulajdonképpen bárkit, aki berekedt.
  10. Mire jó? Nagyon hosszú a lista, jó lehet szívbetegség esetén, keringési zavaroknál, máj- epe- vesepanaszokra, gyomor- nyombélhurutra, gyulladásos megbetegedésekre, endorkin mirigybántalmakra, nőgyógyászati panaszoknál, a stressz leküzdésére és álmatlanság ellen. Szerinted van még? Van. Kiváló lehet az influenza és láz tüneteinek enyhítésére, csontritkulás és vérképzési problémák ellen, de izomgörcsök és érelmeszesedés ellen is ajánlják. Mindez nem az jelenti, hogy egyszerűen mindenre gyógyszer, de egy-egy enyhébb panasz esetén érdemes az orvos meglátogatása előtt, vagy mellett a mézet is bevetni. 
  11. Másnaposság ellen is jó? Másaposság ellen a legjobb trükk előző este nem inni, de ha már megtörtént, akkor egy kis méz valóban jó lehet, mert a  méz cukrai támogatják a májat abban, hogy ellássa méregtelenítési feladatát.
  12. Elzavarja a pattanásokat? Igen, próbáld ki! Kenj lefekvés előtt a pattanásra egy kevés mézet, és  az antibakteriális tulajdonságoknak köszönhetően reggelre elmúlik.
  13.  Miért eltérű a színük? Ez így normális, minden fajta kicsit más színű. Mellesleg, minél sötétebb a méz, annál magasabb az ásványianyag-tartalma. 
  14. Álmatlanság ellen működik a mézes tej? Igen, nem csak anyukád vigasztalt ezzel esténként - a méz valóban jó nyugtató és altató lehet. 
  15.  Apiterápiának hívják a méhészeti termékekkel történő gyógyítást.
  16.  Ma már tudományos alapja is van annak, hogy jó a fertőzésekre. A közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen - állapították meg kanadai kutatók.
  17. Tényleg jó herpesz ellen? Jó lehet, vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. A hatása sokmindentől függ, de érdemes egy próbát tenned vele. 
  18. És hogy mi van még? A méz mértékkel szuper - kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. 

szakértő

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>>

0 Tovább

HTML