Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Emberkísérlet: mit tesz az egészséggel 3 nap böjt?

Tudjuk, hogy szuper egészséges minden, ami nyers, trendi a vegán, az állatmentes, de meg akartunk győződni róla  a saját szemünkkel is.  Arra voltunk kíváncsiak, vajon 3 nap nyers étrend hoz-e bármilyen látható, érezhető változást a szervezetünkben. 

A szabály: 3 napig nyers zöldség és gyömölcs és magok. Bármennyi. Kalóriában nem eszünk majd kevesebbet, mert egy zacskó magkeverékben akár 4-500kalóra is van, és ezt napi 2-3 alkalommal legalább eszünk majd belőlük. Mellé nyes gyümölcs, zöldség, vagy saláta is fogyasztható, vagyis lényegében a nyers vegán étrendbe teszünk 3 napos kirándulást. 

kip

A segítőnk dietetikusunk Gombos Anett volt, vegyes érzelmekkel fogadta, de végül támogatta az ötetet. Azt mondja, 3 nap még belefér, együnk bőven, és ne gondoljuk, hogy ez fogyókúra még akkor sem, ha súlyt vesztünk. 

"Egyes kutatások szerint a daganatos betegségek kezelése mellett hatékony lehet a nyers étrend, és az egészségre gyakorolt általános hatása egy könnyű 3 napnak, rengeteg gyümölccsel, zöldséggel és vitaminnal elvitathatatlan. Hosszú távon azért már nem lenne ilyen egyszerű a dolog, mert sok mindent kellene pótolunk, amit eképpen nem visz be a böjtölő" - részletezte a szakember. 

Hozzátette: nem egyszerű véleményt mondani egy ilyen kihívásról, mert ami nyers  az a szervezetet hidratálja, és a magvak is hasznosak, mert az idegrendszert is nyugtatják ebben az időszakban. Ettől függetlenül nem javasolja a böjtöt, inkább a helyes táplálkozási szokások kialakítását. 

Mire vagyunk kiváncsiak? Például arra, hogy változik-e bármilyen irányba a közérzetünk, a bőrünk, a  frissességünk. Történik-e bármi a nyúlfarknyi, szinte semmi 3 nap alatt és persze, hogy mennyire lesz nehéz, és megéri-e egyáltalán egy ilyen rövidke tisztítókúra, vagy 3 napig szenvedünk majd a semmiért. 

Lássuk, hogy alakult a gyömölcsökkel eltöltött 3 nap!

1. nap:

Az első napon az égvilágon semmi bajom, egyáltalán nem kifejezetten vagyok éhes, mondjuk ehhez kellett 3 kisebb zacskó magkeverék és 2 narancs. Nem szédelgek, jó a közérzetem, és a délutáni fáradtság sem gyötör. Lehet abban valami, hogy a vércukrot nem hintáztatja ez a fajta étkezés és ettől nem éhes az ember. Ugyanakkor nem szeretem a magkeveréket, ez már egészen biztos és simán tudnék enni annak ellenére, hogy éppen nem kínoz semmilyen falásroham. 

Egyelőre nem vagyok frissebb, és a közérzetem sem változott:  ugyanolyan remek mint előtte. Érdekes módon azt érzem csak, hogy a mozgásom sokkal könnyebb - most kéne elkezdeni jógázni. Vagy soha.  

Este sem voltam éhes, viszonylag könnyen eltelt ez a nap annak ellenére, hogy én bármilyen élethelyzetben képes vagyok enni. Ma ennek az egésznek kisebb volt a jelentősége. 

2.nap

Felkészültem reggel, jobb a békesség: adagokba rendeztem és összevagdostam mindent, ami aznapra kell, így a szemem előtt lesznek és nem fogok csalni. 

Mivel a magkeveréket egy nap alatt meg lehet unni, ezért ma jó adag diót forgattam meg jó paprikában és fűszerekben, egy másik adagot egy kevés mézzel és fahéjjal kevertem össze. Ez adja majd az energiát. Mellé salátát készítettem és van pár gyömölcs is itthon.

Előző nap még tudtam volna enni mást, ezen a napon már eszembe sem jutottak az ételek, úgy éreztem, az idők végezetéig kibírnám ezt, főleg ha szeretném az olajos magvakat ekkora mennyiségben. 

Kávét is kevesebbet ittam, mégis könnyű volt a munkámra fókuszálni. Külső jeleket nem tapasztalok, nem lett simább a bőröm és nem kezdett el ész nélkül csillagni a hajam, de ezt nem is várta el senki egy nap után. 

kip

3. nap:

Eggyel kevesebb kávé is elég volt tegnap, és ennek ellenére egy órával kevesebbet aludtam, majd magamtól keltem fel. Nem látványos siker, mégis jó.

Nem tudom, hova lehetne az olajos magvakat fokozni, de biztos vannak jó receptek hozzá. Léteznek kiváló növényi nyers torták, diókolbász, és más ételek, amik egyébként valóban nem rosszak - tanulságképp annyi, hogy ezekől felkészülhettem volna előre.

A  harmadik nap végén járunk.  Hogy mi jellemez, ami korábban nem? Kicsit frissebb vagyok, mozgékonyabb, nincs az az érzésem, hogy nincs kedvem felálllni a távirányítóért már este, késő este is jóval energikusabb vagyok a megszokott "semmire nincs már erőm" helyett. A közérzetem is jobb egy kissé, olyan érzés, mintha épp a kevesebb evéstől kaptam volna plusz energiákat. 

Nem változott meg az élet, de jobb, könnyebb, frissebb egy fokkal. 

Ja és a harmadik napra már egyáltalán nem érdekel az étel mint örömforrás, - érzem, hogy éhes vagyok, eszem valamit és ezzel le van tudva. Nincs az állandó agyalás valami finomságon, nassoláson. 

Ennyi volt tehát a 3 napos nyers vegán élet, - ki lehetett bírni. 

Ha valaki most kezd bele egy alacsony glikémiás indexű étrendbe annak kiváló lehet egy ilyen három nap és persze mindazoknak, akik szédelgés és sok hús nélkül szeretnék helyrebillenteni a vércukrukat, hogy később kevésbé legyenek éhesek, vagy azoknak, akik épp a kávéról igyekeznek leszokni. Sokkal könnyebben megy úgy, ha eleve frissebb az ember.  

Újra belevágnék? Igen, egy-egy szénhidrált-túlkapásokkal teli karácsonyi időszak után nagyon hasznos lehet. 

------------------

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak végtelenül sajnálsz, amiért ennyire ciki, hogy egyelőre alig van lájk a vadiúj Facebook oldalunkon, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, giphy

0 Tovább

Emberkísérlet: 13 egészségtelen étel egészséges változatát teszteltük 2. rész

Folytatjuk a terméktesztünket és nagyon örülünk, hogy ennyire szerettétek! A második részben is 7 termék van -  lesz csoki, gumicukor és csicseriborsólisztből készült tészta is. Persze, hogy voltak meglepetések most is!

kip

Alább a kétrészes terméktesztünk 13 versenyzője egy közös csoportképen. Az első 7 nevezőt már korábban kipróbáltuk. A második körben sem volt más a kérdés: vajon megéri-e emelt árat fizetnünk egy-egy durván egészségtelen étel egészséges változatáért és vajon újravennénk-e a kipróbált termékeket. Lássuk!

kip

8. Paleo fagyi: Gelatiamo Paleo csokoládé (Interspar) Ára: 1299 forint. 

Almacukorral és édesítőszerrel készült édesség.

Paleo termék, vagyis már az ősember is ezt ette.

Csokisat vettük, aminél a fontos a krémesség, amit egy gyümölcsösnél el lehet sumákolni, ráfogva, hogy sorbet, egy csokisnál már ciki, ha morzsálódik. Bár az íze nem rossz, az állaga valóban inkább egy sorbet-re hajaz és tényleg  nem krémes, ahogy sejtettük, inkább darabosan törik. Talán, ha egy kicsit áll szobahőmérsékleten, akkor jobb a helyzet, de semmiképpen nem hagyományos habos, vagy krémes fagyi ez. Ettől függetlenül nincs baj vele, kellően csokoládés, szép, sötét kakaószíne van és nem bántóan édes, vagy ízetlen. Egy mini adag 1299 forint, így édesszájú lottónyertesek kedvence lehet.  

Újravennénk? Más egészséges fagyikat is kipróbálnánk előbb, de ha ez a legjobb, akkor igen. 

kip

A tejszínt mi tettük rá, hogy együtt élvezhessük az alább látható növényi tejszín ízével.Kár volt.

9. Növényi tejszínhab spray : Soyatoo! Rice Whip (DM) Ára: 999 forint.

A növényi tejekhez hasonló mellékíze van. Erősen. Szuper, hogy viszonylag sűrű és krémes, de nekünk nem finom. Azoknak, akik nem ihatnak tejet és el tudnak tekinteni ettől a rizses-gabonás extra aromától jó lehet, de semmiképpen ne várjuk tőle a hagyományos tejszínhab ízét. 

Újravennénk? Nem, de könnyű nekünk, nem vagyunk lakózérzékenyek.

10. Egészséges gumicukor: Beauty Sweeties (DM) Ára: 749 forint

A következőket ígéri: vegán, cukormentes, glutén-, zsír- és laktózmentes, emellett állati zselatin és mesterséges ízesítők nélkül készült és tartósítószerek, színezékek sincsenek benne. Az alapanyagain túl extraként  Q10 koenzimet is tettek bele, mellette aloe verát és biotint is. 

(A Q10 szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában, csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabadgyökök képződését. Az aloe verát leginkább bőrproblémák enyhítésére használják, a botin pedig fontos a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában is.)

Finom, viszont bárki, akinek mozgó foga, régi, vagy új fogtömése,  műfogsora, vagy koronája van kerülje el a terméket! Komolyan. Ragad, napokig lehetne rágni. Egészséges fogazattal rendelkezőknek és azoknak, akik szeretik a kihívásokat, remek termék, ám az állaga miatt nagyon nehezen élvezhető, konkrétan idegesítő enni. Ebből kifolyólag alacsony vérnyomással küzdők számára hasznos lehet. 

Szuper viszont, hogy törekedtek az extrákra, emellett az adag sem mini, jó nagy zacskót kapunk a pénzünkért és mellette szól, hogy a család gyermek-tagjai is rajongják. 

Újravennénk? Igen, ha cukorbeteg gumicukor-rajongók lennénk. De mivel nem vagyunk, nem fogjuk. 

11. Lisztmentes  tészta: Bio Fusilli száraztészta csicseriborsóból (DM) Ára: 1099 forint

Csicseriborsó lisztből készült és a leírás szerint az égvilágon semmi más nincs benne. Ennek köszönhetően valószínűleg remek a glikémiás indexe, lassan szívódik fel, rostokban és fehérjében gazdag, továbbá gluténmentes. 

Megfőztük és nem vártuk el, hogy önmagában is ízletes legyen, - egy kis sajttal kóstoltuk meg.  Az eredmény: az ajánlott 6-8 perc helyett 10 percig főztem, de így is erősen al dente lett, viszont semmiylen mellékíze nincs a várakozásokkal ellentétben teljesen jó. 

Újravennénk? Igen, ha nem ehetnénk lisztet és durumtésztát sem, de ki kellene kísérletezni,  hogyan nem lesz kemény. 

kip

2. Egészséges csokik:

BioTech ZERO BAR (DM) Ára: 599 forint

A cukormentes csokiknak ezer változata van, ezúttal olyat kerestünk, ami mindentől mentes, amiről valaha valaki azt mondta, hogy rossz. Így bukkantunk a DM, ben a Zero Bar-ra, ami cukor, glutén és laktózmentes, cserébe van benne 20 gramm protein és édesítőszerek. 

Szeretük a BioTechet de nem emiatt a termék miatt. 

Nagyon nem finom. Csodálatos műsüti illata van, de ez az édesség sajnos keserű, kicsit  parfümös és még csípős is. Ez nem csoki, hanem proteinszelet, de nekünk ez most nem jött be. Sokkal, ezerszer jobb termékeik is vannak. 

Újravennénk? Nem. 

kip

Sweet and Safe szítviás tejcsokoládé  (Interspar) 299 forint.

Van köze a csokihoz, kicsit jégcsokis a hangulata, nem rossz. Sima tejcsokit ígér a csomagolás, és éppen az is van benne. Mi mást mondhatnánk: korrekt csokiszelet. 

Újravennénk? Igen.

13. Mindentudó kenyér: Pur Pur kenyér (Interspar) 299 forint.

A zacskója írja: "ősbúzaliszt felhasználásával..." Ígérete szerint teljes kiőrlésű, sok benne az élelmi rost és a "magas értékű összetevők". Elképesztően részletes hablaty van a csomagolásán a semmiről, olyan mondatokkal mint a "bíbor szín különleges tartalmat jelez" (hogy minek van bíbor színe, nem tudjuk, mert a kenyérnek nem). Azt is ráírták, hogy az "évszázadokon keresztül nemesített Pur Pur búza csak most fedte fel titkát", illetve az is lényeges volt, hogy a kenyér egyik jellemzője "zaftos bélzet és rendkívül vonzó megjelenés". 

A kifejezetten hosszú, de legalább semmitmondó olvasmány után viszont szuper meglepetés fogad, a termék ugyanis valóban jól néz ki, mutatjuk: 

kip

És hiába a nyilvánvalóan elrettentésnek szánt, kellemetlen, hosszú és modoros a szöveg a hátoldalon, a kenyér nagyon-nagyon finom! Puha, sűrű, magában is kellemes, abszolút választanánk fehér kenyér helyett is, sőt!

Újravennénk? Igen. 

Hamarosan jövünk a receptekkel és újabb tesztekkel! És ha van kedved, addig is írd meg, melyik az az egészséges termék, amit szeretsz, amit senkinek nem ajánlanál, vagy amit szeretnél, hogy kipróbáljunk!

--------------

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak végtelenül sajnálsz, amiért ennyire ciki, hogy egyelőre alig van lájk a vadiúj Facebook oldalunkon, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt itt ------------->>>>

0 Tovább

Itt a nagy fájdalomcsillapító szavazás! - 7 olyan infóval, amit tudnod kell róluk

kip ezt

Tegyünk végre pontot a másnapos egyetemisták vitáinak, és a frontérzékeny lányok, asszonyok fodrászatban, perlekedéssel töltött perceinek végére! Segítsünk egymásnak és szavazzuk meg, melyik a legjobb fájdalomcsillapító! Válaszoljuk meg, melyiket használjuk, ha már muszáj, melyik az, amelyik gyorsan hat, és elmulasztja a legkellemetlenebb migrént is.  A reklámok szerint mindegyik tökéletes.  És szerinted van olyan, amelyik tényleg megbízhatóan teljesít? Kattints a neve melletti négyzetbe!

Ám mielőtt túlsztárolnánk őket, alább néhány fontos információ, amit tudnod kell róluk:

1. Ha valaki túl  sokat szed belőlük, nagyon veszélyesek lehetnek. 

Nem azért kaphatóak vény nélkül, mert veszélytelenek. Pontosan figyelnünk kell arra, mennyit vehetünk be belőlük, mert többek között a májat, a veséket, a gyomort is károsíthatják. Többféle hatóanyaggal készülnek, ám egyik sem olyan csodaszer, ami ne okozna károkat a szervezetünkben, ha túllépjük az ajánlott mennyiséget. 

A paracetamol ebontása a májban történik és ha több kerül a szervezetbe, mint amennyit elbontani képes, akkor májkárosodás következhet be. Ez nem csak annyit jelent, hogy a májunknak több dolga lesz  - több országban paracetamol túladagolás a májátültetés egyik leggyakoribb oka.

Az acetil-szalicilsav a gyomor- és bélnyálkahártyát károsítja, ún. mikrovérzéseket okoz. Emiatt gyakori használatukkor a gyomorégés, a gyomorfájdalom és az az emésztési zavarok. 

2. A szívünk sem örül nekik. 

Az Oxfordi Egyetem kutatói a Lancetben publikált eredményei szerint nagy dózisú diclofenac (napi 150 mg) vagy ibuprofen (napi 2400 mg) tartós szedése esetén a szívrohamok száma megnőtt. Egészen pontosan évente 8:1000-ről 11:1000-re emelkedett. Az is bebizonyosodott, hogy a dohányosok és a túlsúlyos betegek fokozott kockázatnak vannak kitéve.

3. Az űrben viszont jól jött.

1969-ben,  Holdra szállása során Neil Armstrongnak aszpirin is volt a kis fedélzeti gyógyszerkészletében.

4. Már a neandervölgyi ember is használt fájdalomcsillapítót.

Neandervölgyi elődünk fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is használt- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Laura Weyrich és munkatársai öt egyed fogait vizsgálták meg, melyeket a belgiumi Spy-barlangban, a spanyolországi El Sidronban és az olaszországi Breuil-barlangban találtak. Lekapartak róluk némi fogkövet és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket - így derült ki, milyen "gyógyszereket" használtak. 

Az egyik egyedet  a nyomok szerint fogtályog és krónikus gyomor- és bélgyulladás kínozta, melyeket valószínűleg  fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal is próbált kúrálni,  fogkövében ugyanis nyárfa és penicillingomba DNS-ét fedezték fel.

A nyárfa hajtásában, levelében és kérgében szalicilsav van, a mai aszpirintabletták hatóanyaga. A neandervölgyi valószínűleg ezeket rágta, hogy csillapítsa fogfájását.

5. Ezek a gyógyszerek a nőknél valamiért jobban hatnak.

 Már a kilencvenes évek közepétől ismert, hogy a kábító fájdalomcsillapítók hatékonyabbak a nőknél, mint a férfiaknál, ám a különbség oka sokáig ismeretlen volt. A New York-i Állami Egyetem kutatói később  kimutatták, hogy ennek oka az, hogy az opioid receptorok fő típusai a férfiakban és a nőkben másképpen lépnek kölcsönhatásba.

6. Rengeteg fogy belőlük.

Napjainkban a betegek szerte a világon évente több mint 40 ezer tonna acetilszalicilsavat (ASS) vesznek be.

7. Hatással lehetnek a fogamzóképességre is.

Az Ame­ri­kai Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia fo­lyó­ira­tá­ban meg­je­lent ku­ta­tási ered­mény sze­rint az ibu­pro­fén ha­tó­anyagú tabletták szedése átmenetileg csökkenti a fogamzóképességet.

Neked melyik termék vált be? 

My Web Poll

Te melyik gyógyszert használod fájdalomcsillapításra?
 
Saridon
Aspirin
Algopyrin
Kalmopyrin
Cataflam
Advil
Algoflex
Voltaren dolo
Flector
ibumax
Miralgin
Többfélét
Más fajtát
kip ezt  Current Results

kip ezt

kép: unsplash, giphy

1 Tovább

Emberkísérlet: 13 egészségtelen étel egészséges változatát teszteltük 1. rész

Ki ne szeretne egy kicsit egészségesebben élni? Mi igen és jó hír, hogy a gyártók nem hagytak minket egyedül a céljainkkal. Imádunk minden junk-foodot, ahogy az édességeket is,  így arra gondoltunk, utánajárunk, hogy vajon sikerült-e már olyan termékeket gyártani, amik egészséges összetevőkkel és jó ízekkel váltják ki bűnös kedvenceinket. 

Spoiler: van, amiből finomabb az egészséges változat, de olyan is akad, amit a legbelesebb ismerős is csak egy buli után fogyasztana el, éhenhalás helyett.

A csoportkép alatt részletesen is kibeszéljük az első 7 versenyzőt. 

kip

Így indult a kóstoló.

1. Egészséges kóla:  Green Cola sztíviával (DM)  Ára: 379 forint.

Természetes koffein van benne, cukormentes és tartósítószer-mentes termék, amit többek között sztíviával édesítettek. Sima kólát sem sűrűn iszunk - innen szép nyerni. 

Kóstolás után az a legérdekesebb, hogy még úgy is finom ez az ital, ha az ember nem egy nagy kólás. Nem erősen édes, nagyon frissítő és semmivel sincs inkább műanyag íze, mint a többi hasonló terméknek. Hagyományos kólaíze van, de valahogy nem annyira arcbavágóan szénsavas, kicsit talán limonádésabb is. Fura ezt írni, de nagyon finom.

Újravennénk? Igen. 

2. Egészséges energiaital: Pure Bio Energy drink (DM) 529 forint. 

kip

Csomagolása azt írja: kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, "természetes kávéból származó koffeinnel". Az előnyöket sajnos ennél tovább nem részletezik, a költő a képzeletünkre hagyja, hogy elmerengjünk azon, vajon mi okból is költünk ennyit az egészségünkre. Nagyvonalúan és egyúttal szemtelenül az olvasóra hárítja annak megválaszolását, hogy miért is vásárolta meg  a terméket, miért is hitt abban, hogy az valami egészséges dolog.  Mindezzel egyúttal a modern ember naivitását üzeni az alkotó, aki a hiányzó információk segítségével vesz rá minket az önvizsgálatra, és mutat rá korunk egyik legjellemzőbb, legkárosabb személyiségvonására.

A főhős, az ital így válik csupán eszközzé a történetben, egy kvázi segítséggé ahhoz, hogy az ember hosszas, egészségről való filozofálás és tipródás után eljusson addig, hogy csak simán hülye, amiért mindent megvesz, amire azt írták: bio. 

A műelemzést félretéve egyébként tényleg finom. Az összetevők listája szerint narancs- és sárgarépalé is van benne, ám az íze sokkal inkább maracujás és egzotikus gyümölcsös.  

Újravennénk? Igen, ha innánk energiaitalokat és ha világosabban kiderülne, mitől jobb ez a hagyományos cukomenteseknél. 

3. Vegetáriánus pizza sok zöldséggel: Pizza D'Oro (Intespar) Ára: 949 forint.

Ő az a tagja a mezőnynek, aki egyébként nem ígért egészséget. Azért vettük meg, mert ez tűnt a legegészségesebnek a nagyáruház pizza-mezőnyében: kellemes, rusztikus forma, hatalmas padlizsánok és cukkinik a tetején,  vegetáriánus, kevés sajttal, ráadásul a doboz átlátszik, így már az üzletben kiderült, hogy nem csak a csomagolás fotóján, hanem a terméken is jó sok feltét van.

Már csak az íze lenne jó, és minden rendben lenne. Nagyon kevés a sajt és paradicsomszósz rajta, mintha csak kenyértésztát ennénk sózott padlizsánnal és cukkinivel... Ezt sajnos nem vesszük újra, pedig a törekvés nagyon jó, imádjuk a  vega pizzát és a sok feltétet, de ha lehet,  ne maradjon ki a sajt és a paradicsomszósz sem. Aki nem szereti annyira az intenzív ízeket, annak talán jó lehet.

Újravennénk? Nem. 

kip

4.  Mindenmentes kakaós ital: MIZO cukor- és laktózmentes kakaó (Interspar, nagyáruházak) 239 forint. 

 A legmeglepőbb benne az, hogy az íze az égvilágon semmiben nem különbözik a hagyományos változatoktól, annak ellenére, hogy 0% zsírral operál, nincs benne hozzáadott cukor sem, és még laktózmentes is.  Még a kakaópor is zsírszegény benne. 

Ezzel együtt ez sokkal inkább "mindenmentes", mit egészséges termék, mert édesítőkkel és aromákkal készült, de ettől eltekintve nagyon finom.

Újravennénk? Igen. 

5.  Zöldségchips:  Terra Mediterran Chips (DM) Ára:  999 forint.

Három dolog jellemzi: finom, néha nagyon kemény és Magyarországon sokak számára megfizethetetlen. Sokféle különleges zöldség van benne a  céklától a zellerig, néha édeskés, ami jól áll az enyhén sós ízesítésnek. A simán csak sós változat finom, de nem egy nagy szám, de a mediterrán fűszerekkel kevert változata viszont nagyon, nagyon jó!  Vastag szeletek vannak benne, intenzív fűszerekkel és nem túl sok sóval. 

Újravennénk? Igen. 

kip

6. Gabonakávé: Biopont gabonakávé (DM) Ára: 949 forint. 

Nem mondjuk, hogy a kávé egészségtelen lenne, sőt. Ezt a gabonakávét inkább azért vettük meg, mert a napi 5-7 kávénknak (ami viszont már tényeg sok) szeretnénk legalább a  felét koffeinmentes, egészséges változatra cserélni. 

A csomagolás szerint ez koffeinmentes bioital, ami árpát, rozst és cikóriát tartalmaz. Hogy lesz ezekből a növényekből  kávé? Ráadásul iható?

Aranyos a csomagolás, azt írja:

"a kávé ízvilágát idézi.."

Ezek után már fel voltunk készülve bármire. 

Illatra,  szárazon nem jönnek elő a kávés aromák, elkészítve van egy diszkrét takarmányszaga, de az íze nem rossz. Semmiképpen nem olyan, mint amilyenre azok emlékezhetnek, akik ittak cikóriakávét a nagymamájuknál gyerekkorukban. 

Nálunk biztos, hogy el fog fogyni ez a termék, mert betartja amit ígér: a kávé aromáját idézi, és ami a legfontosabb: erős mellékíz nélkül. Nem egy olasz ristretto, de hogy is lenne, ha éppen kávé nincs benne. Korrekt kávépótló - egy kis tejjel bekeverve teljesen jó lesz a napi 3-4 fölösleges, csakis az ízéért ivott fekete kiváltására. 

Újravennénk? Igen. 

7. Cukormentes mogyorókrém: Torras mogyorókrém sztíviával (Interspar) Ára:  1249.-

Cukor nélkül, ráadásul a természetes sztíviával készült termék,  ám van benne maltitol is és mellé 10% mogyoró.  A tetején úszkált a saját leve kibontáskor (!), valami mogyorós, vizes-olajos folyadék a keménynek mondható krémen. Viszont az illata nagyon finom: igazi retro mogyoróaroma, amit gyerekkorunkban ízlelhettünk a mókusos mogyorókrém felbontásakor. 

Nagyon izgalmas az állaga - a vizes kulimász alatt kemény krém van, ezeket valamivel elegyíteni kéne, ha a kanál képes lenne legalább menetet vágni az alsó krémen. Ettől függetlenül az íze remek, talán egy kis mikrózás megoldja a problémát. 

Újravennénk? Okvetlen, amint feltalálják a flexet és a keverőszárat az ételekhez.

kip

Ott a lötty, jobb oldalon, és ez a legszebb kép róla. Habár itt úgy tűnik, mégsem kenhető.

A sorozatot később a teszt második részével és egészséges receptekkel folytatjuk, már alig várjuk! Most ti jöttök - segítsetek nekünk és a többi olvasónak azzal, hogy leírjátok, melyik az az egészséges termék, ami nektek igazán bejött és azokról is írhattok, amiket soha nem vennétek újra. 

..........

Ha szeretnél elsőként értesülni a cikkekről és újdonságokól, kövesd a jobb oldalon látható közösségi oldalakat.:)

0 Tovább

Tudtad hogy az aknét az önbizalomhiány, az allergiát a frusztráció okozza? - 10 testi tünet lelki oka

Vannak, akik azt gondolják, hogy a betegségeket és testünk néha megmagyarázhatatlan tüneteit életmódunk és génjeink határozzák meg, míg mások abban hisznek, hogy azok mögött akár lelki okok is állhatnak. 

Bármi is legyen a panaszunk, a legbiztosabb választ az orvostudomány adja meg, ám nem kizárt a lelki okok és testi következmények összefüggése, gondoljunk csak az idegeskedésre és a a stresszre, amiről régóta tudjuk, hogy gyengíti az ellenállóképességünket, és ezáltal több betegség előidézője lehet. 

A webbeteg egy korábbi cikke szerint, ha a  tartós stressz miatt  állandóan feszültek vagyunk szellemileg és testileg,  akkor súlyos egészségi rendellenességek alakulhatnak ki. Jelentkezhet fejfájás, alvászavarok, a bőrbetegségek súlyosbodása, az immunrendszer általános legyengülése és számos egyéb tünet. 

Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona alapján most összegyűjtöttünk 10 gyakori tünetet és azok esetleges lelki okait. Lássuk melyik életterületet érdemes megvizsgálnunk egy-egy kellemetlen testi tünet felbukkanása kapcsán. 

ezt

1. Az ízületek merevsége a rugalmasság hiányára, csökönyös  ellenállásra utalhat,  leginkább  valamilyen tekintéllyel szemben. 

 2.  A zsibbadás azokat érinti, akik egy helyzettel, vagy egy másik személlyel kapcsolatban szeretnének kevésbé érzékenyek lenni. 

 3. A túlsúly mögött érzelmek felhalmozása állhat, és egyfajta védekezésként használják az érintettek a kilókat, amikkel körbeveszik magukat. 

4. A koleszterin problémái nehezen áramló életörömre utalnak.

5. Az izületi gyulladás lelki síkon akkor alakul ki, ha valaki túl sokat kritizálja saját magát vagy másokat.

6. A székrekedés mögött bizonyos emberek vagy események visszatartásának,  megtartásának  vágya áll.

7. Az ekcéma egy szeretett lénnyel való kontaktus elvesztésére utal. 

8. Az alkoholizmus mögött általában menekülés van fizikai és érzelmi felelősség elől, és félelem a lelki sérülésektől.

9. Az akné oka lehet önbizalomhiány és az is, ha valaki félelemből távol akarja tartani magától az embereket. 

10. Az allergia az allergénhez asszociált személlyel, vagy eseménnyel kapcsolatos  frusztrációra utal.

A szerző legalábbis így látja, és annyi biztosan nem árt, ha az egyes tünetek felbukkanásakor végiggondoljuk, vajon lehetett-e a stressz, vagy a fentiek miatti aggodalom az oka. Nehéz ehhez a témához hozzányúlni úgy, hogy az ember segítsen az információkkal, miközben ne tűnjön kuruzslónak, és olyasvalakinek, aki az orvostudomány ellen beszél. Ti hisztek abban, hogy a betegségeknek lelki oka is lehet? A ti környezetetekben volt már bárki, aki úgy gyógyult meg egy betegségből, hogy a lelki hátterét orvosolta egy-egy egészségügyi problémának? 

Próbáljuk meg eldönteni ezt a kérdés, és ha nem titok, írjátok meg a saját történeteteket a betegségekről és lelki okaikról! Talán lesz olyan olvasó, akinek épp a ti kommentetek segít majd a gyógyulásban. 

..........

fotó: unsplash

0 Tovább

HTML