Mozgássérültnek lenni egy speciális életforma, és ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e bármi, amit mi, egészséges, vagy legalábbis egyszerűbben mozgó emberek rendre elnrontunk, félreértünk, vagy csak nem tudunk erről az állapotról. Ficzere Petit, egy kerekesszékes tinédzsert kérdeztünk meg, aki készségesen válaszolt arra, mik azok a helyzetek, amit a nem mozgássérültek rendszeresen félreértenek az állapotával kapcsolatban. 

ezt

1. "Nem gáz beszélni róla!" - mondja Peti. "Alapvetően szeretjük, ha az emberek kérdeznek. Ennek egyszerű oka van: ha megkérdezik, akkor tudni is fogják! Szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre, ami az ép emberek fejében megfogalmazódik velünk kapcsolatban. Sokkal kellemetlenebb ugyanis, ha a tudatlanság miatt tévhitek kapnak szárnya egy-egy konkrét témát illetően."

2.  "Ajánld fel, de ne erőltesd!" - javasolja. "Nagyon örülünk, és értékeljük, ha a jó szándékú emberek felajánlják segítségüket, mondjuk egy ajtó kinyitásához, de tudni kell, hol a határ, mert néha sok lehet. Ha azt mondjuk, hogy "köszi, de nem kell áttolni minket a zebrán", akkor ne is erőltesd, mert valószínűleg meg tudjuk oldani a feladatot magunk is. Mindent,  amit meg tudunk oldani, azt szeretjük magunk csinálni."

3. "Ne érezd magad kínosan, ha a beszélgetésünk során olyan szófordulathoz érsz, ami számunkra talán furcsa lehet" - tanácsolja segítőnk. "Igen, hülyén hangzik, de mi is szoktunk sorban "állni", mi is szeretünk esténként elmenni "sétálni". Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a beszélgetőpartnerünk láthatóan kínosan kerüli ezeket az általános megfogalmazásokat, nehogy véletlen kellemetlenséget okozzon velük. Ezek épp olyan természetes kifejezések számunkra is, mint mások, használd nyugodtan őket."

4.  "Az értelmi és a testi fogyatékosság nagyon sokszor nem járnak kéz a kézben" - mutatott rá arra, amit szerinte sokan még mindig nem tudnak.  "A mozgássérültség nem jelent egyet automatikusan az értelmi képességek csökkenésével. Gyakran fordul elő a helyzet, hogy az érdeklődők valamelyik mellettünk álló hozzátartozónknál érdeklődnek a hogylétünk felül, miközben mi is ott vagyunk mellettük. Hahó, ott vagyunk mi is, halljuk, és tudunk válaszolni mi magunk is!"

5.  "Van életünk! Általános tévhit, hogy a kerekesszékes emberek élete nem szól másról, mint a négy fal közötti vegetálásról. Ez azonban nem így van. Mi is szeretünk szórakozni, ki-ki a maga módján, úgyhogy nyugodtan hívj minket is! Van köztünk, aki imád szórakozóhelyekre járni, van, aki kulturális rendezvények állandó résztvevője, de akad közöttünk komoly sportember is" - hangsúlyozta Peti. 

6, "Ne szervezz meglepetés-programokat, mert nem barátunk a spontanitás" - szögezte le tinédzser beszélgetőtársunk. "A kerekesszékes lét egyik nagy hátránya felfogható előnyként is: kénytelenek vagyunk a legapróbb dolgokat is precízen előre megtervezni. Erre a legjobb példa talán az utazás. Az ép emberek gondolnak egyet, felpattannak a legközelebbi vonatra, és elindulnak. Na, hát nálunk ez igen bonyolult szervezést igényel, le kell ugyanis előre rendelni a megfelelő szerelvényt, készenlétbe kell állíttatni a beemelő liftet és így tovább"  - emelte ki beszélgetőtársunk, majd hozzátette: ezzel sincs semmi baj, hiszen így legalább megtanulta beosztani az idejét és sokkal jobban felkészül egy-egy eseményre. 

Köszi Peti! <3

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

ezt

kép: pixabay