A levendulaolaj friss és nosztalgikus illatával és annak hatásával sokkal egészségesebb alternatívája  a kávénak, energiaitalnak és koffeintablettának. A nagymamád szekrényének egyik lakója millió dologra használatos, amik közül csak az egyik, hogy ha néhányat szippantasz belőle, felélénkít. Munkahelyen jó hasznát veheted, mert mindezek mellett csökkenti a feszültséget, az idegességet, félelmet és a stresszes állapot okozta fejfájást. 

Nagyjából tehát olyasmi, mintha egy minden munkahelyi problémára jó gyógyszeralternatíva lenne, amit a természet talált volna ki az asztalok fikókjainak és táskák mélyére. 

És igen, egyszerre élénkít és ellazít. És hogy mire jó még?

ezt

Például fejfájás,  levertség és stressz ellen is bevethető, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik.

A trend viszonylag régi

Már az ókori rómaiak szívesen fertőtlenítették és illatosították a közfürdőiket levendulaolajjal, de használták tisztításra és masszíroztak is vele. A néphit szerint erős illatával távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje sok levendulaolajat szívott magába, annak szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Később már mindenfelé használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert-erősítő szert.

Alább a 6 legfontosabb tudnivaló róla:

ezt

1. Szuper a fájdalmak ellen! Illatanyagai belélegezve enyhíthetik a fejfájást, segíthetik a könnyebb elalvást.  A Journal of Herbal Medicine oldalain 2016 tavaszán jelent meg egy kutatás eredménye, ami arra jutott, hogy háromhavi levendula-illóolajhasználattal csökkenthető a migrén kialakulása vagy a fellépő migrén okozta fájdalom erőssége. Emellett a menstruációs görcsök okozta fájdalmak ellen is jó.

2. Kiirtja a gombákat! Illóolaja erős gombaölő hatással bír egyes köröm- és bőrgombákkal szemben.  A University of Coimbra egyetem tudósai ennek vizsgálatakor megállapították, hogy az olaj összetevői rongálják, és bizonyos esetekben megsemmisítik a bőr- és körömfertőzéseket okozó fonalas- és élesztőgombák sejtmembránjait. Különösen hatékonynak bizonyult Cryptococcus neoformans és a Candida gombák esetében. 

3. Jó a bőrnek! Gyulladásgátló hatásának köszönhetően a pattanásos bőr, és  a rovarcsípés, napégés és az ekcéma kezelésére is alkalmazható. Emellett gyorsítja a sebek gyógyulását is: török kutatók megállapították, hogy a levendula illóolaj hozzájárul a sebek gyorsabb összezáródásához.

4. Hasznos várandósan is: a Nagano Nursing College 2002-ben végzett kutatása szerint a levendula illóolaj lábvízben történő használata csökkenti a vajúdás alatti feszültséget. 

5. Jó a hajra: Enyhe korpásodásra kiváló gyógyír a levendulás hajöblítő, ami a fejtetőn használva dúsabbá és egészségesebbé teszi a hajkoronát.

6. És még egy rakat apróság: működik izomlazítóként,  teájával fokozható a menstruációs vérzés, szélhajtónak is jó, görcsoldásra, fogfájás-csillapító gyanánt, körömfertőzés kezelésére. Kiváló magas vérnyomás mérséklésére, és segít a megfázás és az influenza tüneteinek csillapításában.

Hogyan használd?

ezt

Nagymamád régen molyűzésre alkalmazta a spájzban vagy a szekrényben és erre továbbra is jó . Virága limonádéban, vaíliás és csokoládés desszertek és fagyik ízestőjeként állja meg a helyét, de az is elég lehet, ha egy drogériában veszel egy üvegcsével az olajából, és időnként beleszippantasz. 

Keverhető massszázsolajba, fürdővízbe, krémekbe, pakolásként, zuhanyozáshoz és aromalámpába. Arra mindenkppen figyelj, hogy a használata kizárólag hígítva történjen. 

Mikor nem ajánlott?

Például, ha valamiért nem szereted az illatát. Ilyen esetekben erőseben regaálsz rá és hányást is okozhat.  Minden más esetben érvényes, hogy csakis mértékkel ajánlatos és csak akkor, ha tudod, hogy nem vagy rá érzékeny, vagy nincs más körülmény - például egyes gyógyszerek szedése - amikkel együtt nem használható. A Marylandi Egyetem Egészségközpontjának honlapjának információi szerint gyerekeknek nem ajánlott frissen, szájon át fogyasztani. Felnőtteknél a virága székrekedést okozhat és fokozott étvágyat is előidézhet, így fogyókúra idején is okosabb hanyagolni. 

........

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>