Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem érti a vicceket az ismerősöd? - az autizmus tünete is lehet

Természetesen rengeteg olyan, teljesen egészséges ember él közöttünk,  akik nem értik a vicceket, ám a dolog ennek ellenére valóban utalhat az autizmus egyik fajtájára, az Asperger-szindrómára is. 

Ha az autizmusra gondolunk, talán egy olyan betegség jut eszünkbe, ami jól  látható azon a személyen, akinek együtt kell élnie vele, ám ez nem mindig igaz. Az Asperger-szindrómásokat általában teljesen átlagos, intelligens, maximum kissé zárkózott embernek tartja környezete. 

ezt

Becslések szerint az aspergeresek 35%-a nincs is diagnosztizálva - ennyire nem egyértelmű a jelenség, sokszor még azok számára sem, akiket érint. Az állapotot az autizmus enyhébb formájának tartják, amelynek esetében külső jelek nem utalnak zavarra, és az intelligenciában és a tanulási képességekben sem jelentkezik különbség. Gyermekkorban leginkább a szemkontaktus hiánya utalhat rá, és az, hogy az Asperger-szindrómás gyerekeknek nehezükre esik tárgyakat megosztani másokkal. Nem szívesen vesznek részt a közös játékokban, ám mivel az ezek az apróságok általában kifejezetten jó képességűek, a szülők nem gyanakodnak arra, hogy valami probléma lehet.

A feltehetően genetikai vagy neurológiai okok miatt kialakult Asperger-szindróma fiatalkorban leginkább hiperaktivitásnak, vagy figyelemzavarnak van elkönyvelve.

A vele élők intelligenciaszintje átlagos, vagy átlag fölötti, viszont a kapcsolatteremtő képességük gyengébb az átlagnál. 

Hogy hogyan ismerhető fel?

Gyakori, hogy kerülik a szemkontaktust,  a szabályokhoz és a megszokott rutinhoz görcsösen ragaszkodnak és részletekbe menően beszélnek bizonyos, akár mások számára érdektelen témákról. Nagyon jellemző ehhez kapcsolódóan az is, hogy nehezen ismerik fel, mikor untatnak, vagy mikor bántanak meg másokat. Nem tudják értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat és  gyakran a vicceket sem. Nehezükre eshet a nyelvi humor, az irónia, vagy a kétértelműség megértése.

ezt

Jellemző lehet rájuk az empátia hiánya is, és nehezen tudják megérteni,  hogy miért rossz például egy veled való beszélgetés során közben egyszerűen hátat fordítani és otthagyni téged. Fontos észrevenni, hogy ezt ők nem direkt csinálják, nem bunkók, vagy bogarasak,  egyszerűen másképpen vannak bekötve, és nem érzik hogy ez neked rosszul eshet. 

Nehezükre esik felismerni azt is, hogy a te személyes tered mettől meddig tart, és akár az alapvető arckifejezéseket is.  

És hogy miért mondják, hogy az autisták gyakran zsenik?

Azért, mert előfordulhat, hogy jóval mélyebben el merülnek egy bizonyos témában, de akár olyan is hogy látásuk, hallásuk, érintésük, szaglásuk, vagy ízlelésük jóval érzékenyebb az átlagnál. Több híres ember is érintett, vagy személyisége ismeretében - habár a maga korában nem diagnosztizálták- , de jó eséllyel az volt. Egyes feltételezések szerint Albert Einstein, Bonaparte Napóleon vagy Nagy Péter cár is Asperger szindrómás volt és mellettük Daryl Hannah színésznő és Susan Boyle, a brit tehetségkutató felfedezettje is azok.  A hírek szerint Leonardo da Vinci is Asperger szindrómás lehetett. Ő 12 éven át festette Mona Lisa ajkait és miközben az egyik kezével írt, a másikkal képes volt rajzolni is.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy milyen egy ilyen állapottal együttélni, az alábbi YouTube-csatornán autista fiatalok osztják meg a mindennapjaikkal  kapcsolatos legérdekesebb tudnivalókat:

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>> képek: pixabay

0 Tovább

Egyfolytában éhes vagy? Lehet, hogy hamarosan cukorbeteg leszel

A farkasétvágy gyakori megjelenése egy árulkodó jel lehet,  de ha csupán erről van szó akkor aggodalomra nincs ok, mert ahhoz hogy az inzulinrezisztencia fennálljon, számos tünetnek együtt kell jelentkeznie.  Erről az állapotról általában azt mondják, hogy a diabétesz előszobája és sokkal több embert érint, mint gondolnánk.

Általában úgy vesszük észre magunkon, hogy valahol olvasunk a tünetekről és rájövünk, hogy a túlsúly, a hajhullás, a rossz közérzet, a fáradtság, az erős szőrnövekedés, a menstruációs zavar és meddőség, vagyis a lehetséges tünetek közül több minket is érint.

Mindezeken túl intő jelként az inzulinrezisztenciával sokszor kapcsolatba hozzák a fáradtságot, a rohamokban jelentkező farkaséhséget, fejfájást, a  feledékenységet, a depressziót, a  pánikbetegséget, és akár a zsíros bőrt és az étkezések utáni fáradtságot is. Az európai lakosság 20-25 százalékát érinti, vagyis, ha  most épp 4-en vagytok egy irodában, akkor egyikőtök együtt él ezzel a zavarral , mégha eddig nem is diagnosztizálták. Legalábbis matematikailag ez a helyzet,  és ha már matek: 

a WHO előrejelzései szerint 2030-ra a cukorbetegség a 7. vezető halálozási ok lesz a világban. Ám eddig nem kell eljutnod, ha időben felismered magadon a jeleket, és a megfelelő életmóddal - és orvossal - beállítod az állapotod. 

ezt

Az inzulinrezisztencia olyasmi, ami észrevehetünk magunkon, de a diagnózishoz szakember kell.  Az, hogy minket is érint-e,az inzulinszint vizsgálatával derül ki,  még pontosabban azzal, hogy megnézik annak cukorterhelésre történő mozgását, reakcióját.

De mennyire baj ez egyáltalán?

A tüneteket nem érdemes nagyvonalúan kezelni, mert először még csak kellemetlenségként jelentkezik, de az inzulinrezisztencia később kettes típusú cukorbetegséghez vezethet, ami viszont már azzal jár hogy a gyógyszereket kell szednünk, szigorú diétát kell tartanunk és a körömgombától a  lassú sebgyógyulásig mindenféle módon kellemetlenkedik majd az új betegségünk, a súlyosabb lehetőségekről nem is beszélve. 

Hogyan alakulhat ki az inzulinrezisztencia és mit tehetünk ellene?

A genetika hajlamosít, tehát ha van a családban cukorbeteg, akkor nagyobb eséllyel érinthet minket, de természetesen mi magunk is könnyűszerrel beszerezhetjük mozgásszegény életmóddal és az úgynevezett rossz ételek fogyasztásával : cukros, fehérlisztes, gyorsan felszívódó fogásokkal.  

ezt

Mit tehetünk ellene, vagy annak érdekében, hogy ne alakuljon ki?

Kezdetben a jelenség orvoslása végtelenül egyszerű: olyan dolgokat kell tennünk és fogyasztanunk, amik a vércukorszintünket rendben tartják, tehát naponta ötször étkezni és rendszeresen sportolni. Érdemes olyan táplálékokat magunkhoz venni, amik lassan szívódnak fel, vagyis a glikémiás indexük alacsony. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy mellőzzük a cukrot és a fehér lisztet az egészségünk érdekében, de ezt még biztosan nem hallotta még soha senki. És habár ez utóbbi egy nagyon leegyszerűsített megoldása szabályoknak, akár működhet is az inzulinrezisztencia elején. Mindezeken túl  érdemes a stresszhelyzeteket is kerülni és a szervezet D-vitamin ellátottságára is ügyelnünk. 

ezt

Hogy mi az amit ehetünk, ha jót akarunk magunknak?

Fogyaszthatunk húsokat salátákkal, szénhidrátcsökkentett vagy cukormentes desszerteket valamilyen egészséges cukoralternatívával, leveseket, főzelékeket és bármit, ami lassú felszívódású. Jó minden, ami tejtermék, tojás, csonthéjas, vagy zöldség és a húsok is megfelelőek, de természetesen megfelelő arányban a zöldfélékkel, ha nem akarunk a inzulinrezisztencia helyett egy jópofa köszvényt kapni a rengeteg állati eredetű alapanyagtól. 

A legfontosabb, hogy ha gyanúsak vagyunk magunknak egy-egy ehhez hasonló újságcikk kapcsán, ne diagnosztizáljunk, várjuk meg, hová küld vele a háziorvos. A szakember majd összeállítja a nekünk megfelelő diétát és elmondja a z élemódváltás  legfontosabb lépéseit. Ha az egyszerű változtatás önmagában nem elég, gyógyszererrel is is szabályozható az állapot. 

.......

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>> képek: pixabay, giphy

2 Tovább

Te megennéd azt, amit ma a menzákon adnak? - utánajártunk, mit takar a diákok egészséges menüje

Mintamenza néven indult el Békés megyében az a kezdeményezés, ami végül új szemléletet hozott a közétkeztetésbe. Az iskolai és óvodai menzákat megreformáló projekt története 2010-ig nyúlik vissza. Ekkor készült egy regionális felmérés a Dél-Alföld száz óvodájában, aminek során lesújtó kép rajzolódott ki az akkori közétkeztetési rendszerről: a legkisebbek ételei jóval több sót, zsírt és szénhidrátot tartalmaztak, mint ami az ő korukban egészséges lett volna.

ezt

Későbbb a reformprogram  országos méreteket öltött - Szentes Tamás országos tisztifőorvos hirdette meg a Mintamenza programot az ország valamennyi közétkeztetéssel foglalkozó konyhája számára. 2014-től a közétkeztetést már egy  új rendelet szabályozta, amely korcsoportonként megszabta, hogy az ételeknek milyen tápanyagértékkel kell bírniuk, illetve milyen mennyiségi egységben kerülhetnek az asztalra. Itt tartunk most. 

De mik is pontosan ezek az egészséges fogások?

 A részletekről Csáki Béláné, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt nekünk. Náluk óvodai és iskolai és középiskolai mintamenza-menüt is készítenek.

ezt

"Az új szabályok szerint több zöldséget, több sovány húst és tejterméket kapnak a gyerekek, de a technológiában is történt változás, például az, hogy egyes ételek habarással készülnek az egyéb sűrítési módok helyett"

- kezdte beszámolóját beszélgetőtársunk.

" Mindezek mellett új gabonafélék jöttek be: a köles, a hajdina, a bulgur és a kuszkusz, és például a rántott hús is gyakran párolószekrényben készül, kevesebb olajjal és minimális sóhasználat mellett. Ez természetesen az összes többi ételre vonatkozik" - tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy mennyire vették  zökkenőmentesen a diákok és az ovisok a változtatásokat évekkel ezelőtt, Csáki Béláné én nem kertelt:

"Nagyon nehéz volt , főként a zöldségekkel volt rengeteg gondunk és azzal, hogy a korábbi szabályok a sóhasználatot olyan minimális szinten tartották, amit betartva a főtt ételekbe szinte nem vagy csak alig kerülhetett só, mert azok már benne voltak a felvágottakban és egyéb uzsonnára, tízóraira adott termékekben.

Ez csak nagyon rövid ideig volt így, ma már azért sokkal jobb a helyzet. Nagyon szeretik a gyerekek például a krémleveseket, amiben nem látják a zöldségeket. Ha azokat még feldobjuk zsemlekockával és kölesgolyóval, akkor valódi kedvencekké válnak - árulta el. 

A finomságoknál maradva arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon a régi klasszikusok, mindannyiunk egykori kedvencei megmaradhattak-e egy egy ilyen szabály rendszerben.

"Igen, igen, ha az a kérdés, hogy a tejbegríz maradt-e, akkor természetesen igen a válasz,  nem is tudnánk annyit készíteni, hogy ne fogyjon el. Ugyanez a helyzet a paradicsomlevessel és a paradicsomszósszal, ezek is nagyon népszerű fogások, így nem vesszük le az étlapról. A tejbegrízzel kapcsolatban az is egy fontos érv, hogy van egy napi ajánlott tejtermék-mennyiségünk, amit ez a fogás gyakorlatilag fedez magas tejtartalma miatt, így a tejbegrízes napokon azon már nem kell gondolkodnunk, hogy hogyan illesztjük be a tejet a gyermekek étkezéseibe" -  emelte ki Csáki Béláné, akinél a titokra is rákérdeztünk: vajon mit kevernek a nagyüzemi tejbegrízbe, vagy mit hagynak ki belőle, hogyan érik el, hogy az sokkal finomabb mint bármelyik otthoni. 

"Talán hihetetlen, de a saját szakácsaink sem tudják ugyanígy elkészíteni ezeket a fogásokat otthon. Ha valami nagyüzemben készül, az  egyszerűen egy kicsit más lesz, és ez a tejbegríz titka is. Nem keverünk hozzá vizet és semmilyen más alapanyagot, ugyanúgy tejből készül, csak sokkal nagyobb mennyiségben"

- árulta el a titkot az ügyvezető.

És hogy az is kiderüljön, hogy pontosan milyen fogásokat kapnak a gyerekek mostanában az iskolában, végignéztünk és elhoztunk néhány egyhetes menüsort.  Alább az általános iskolások két véletlenül kiválasztott hete. Nekünk tetszik. Te megennéd?

ezt

ezt

ezt

ezt

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>> képek: unspash, giphy, gyulakonyha.hu

 

0 Tovább

Hogyan élhetsz 100 évig? - szépkorúak vallottak legobb egészségtippjeikről

Ki más is árulhatná el nekünk a hosszú élet titkát mint azok, akik már megéltek jónéhány évtizedet? Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mik a legidősebbek  leghasznosabb egészségtippjei, ezért egy idősek klubjában találkoztunk néhány vidám szépkorúval, akik készségesen meséltek nekünk. Beszélgetőtársaink már mind túlvannak a nyolcadik X-en. 

A kérdés egyszerű volt: szerintük minek köszönhetően érték el ezt a magas kort?

Mielőtt megmutatnánk a válaszaikat, azt is lecsekkoltuk, hogy az sajtóban az utóbbi években ünnepelt 100 évesek, vagy náluk idősebbek vajon milyen tippeket adtak. A japán Izumi Sigecsijo például 120 évig élt. 1986-os halála előtt 98 évet töltött munkával, nála ez vált be.  A pozitív hozzáállás sem árt: a 2011-ben 108 évesen elhunyt Johannes Heesters még 106 évesen is a színpadon játszott, és így a maga idejében a legidősebb aktív színésznek számított az egész világon. Ő így vallott: "magamat mindig boldog embernek tekintettem."

Egy 105 éves japán orvos is elmondta a maga titkát. Szerinte annyi a lényeg, hogy ügyeljünk az étkezésre, a megfelelő mennyiségű alvásra és arra, mennyit dolgozunk. "A gyerekek szinte egész álló nap mozognak, játszanak, aztán esznek, majd pihennek, alszanak. Felnőttként is hasonlóan kéne élni az életet " - javasolta.

Swami Sivananda, 120 éves hindu szerzetes az AFP-nek korábban azt mondta, hogy korának titka az, hogy sohasem volt nővel. Emellett azért azt is hozzátette: 

Saját bevallása szerint a fokhagyma fogyasztása,  az olívaolaj és a portói bor hozta meg a magas életkort a francia hölgynek, Jeanne Louise Calment-nak, aki 122 évesen hunyt el. Az aktív élet sem mellékes: a 115 évesen elhunyt Emiliano Mercado Del Toro a táncot javasolta: szerinte a sok mozgás tartotta fiatalon. 

Lássuk, milyen tippeket adtak beszélgetőtársaink!

ezt

Schriffert József és Fábián Ferencné szerint az egyszerű dolgokban rejlik a titok:

1. A munka 

"Egész életemben dolgoztam, de mindig valamilyen fizikai munkát végeztem. Most is aktívan élek, amennyire lehet, mert ez karbantart"

- árulta el Schriffert József. 

2. A mértéktartás

"Nem mondom, hogy nem iszom meg egy háromcentes pálinkát reggel, de annál soha nem ittam egyszerre többet. Úgy érzem, hogy ez fertőtlenít és a doktor is megengedte" - tette hozzá beszélgetőtársunk és elárulta: mindenben igyekszik mértéket tartani. 

3. A káros szenvedélyek mellőzése és nyugalom

Nem viszunk túlzásba semmit, szeretjük a teát, a csipkebogyót, de ezen kívül nem iszunk gyógyteákat. Közösségbe is járunk, ha úgy alakul - árulta el Fábián Ferencné.

ezt

4. A mozgás

Grubanovits Károly naponta 2 órát sétál, vagy ha ahhoz van kedve, 24 kilométert teker a maga tempójában. Idén 81 éves.

"Mindig mosolygok, szeretek beszélgetni, nótázni. És igen, a sport is a mindennapjaim része, úgy vagyok vele, hogy nem szabad megállni, mert akkor fáj. Ha mozgunk, akkor nem fáj"

- emelte ki a vidám szépkorú és azt is hozzátette, hogy igyekszik ésszel táplálkozni, amiben semmilyen különösebb szabályt nem tart be azon kívül, hogy nem eszi túl magát.

ezt 

Mit mond a tudomány?

Valami hasonlót. A mértéktartásban mindenképpen hisznek ők is. Emlős állatokon végzett vizsgálatok eredményei szerint az energiabevitel korlátozása növelte az élettartamot, emellett kisebb arányban jelentkeztek az alábbi betegségek: szív- és érrendszeri betegségek, elhízás,  daganatos betegségek, memóriahanyatlás, cukorbetegség,  immunrendszeri gyengeség.

Az aktív élet jó hatása is bizonyított: csupán az, ha a napi tévézést két óra alá szorítanák, 1,4 évvel hosszabbítaná meg életüket - hangsúlyozta a kutatócsoport a British Medical Journal (BMJ) című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányában.Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak  a hosszas ülés, televíziózás, másfelől a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.

Az amerikai Rákkutató Intézet állásfoglalása szerint javasolt naponta öt adag gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. Vizsgálataik bizonyították, hogy minél többet eszünk ezekből, annál tovább maradunk egészségesek. Átlagosan három évvel korábban halnak meg azok, akik sosem esznek zöldséget és gyümölcsöt, mint azok, akik sok almát, répát és paradicsomot fogyasztanak – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban. 

És hogy milyen trükkök vannak még a tudomány szerint?

Bebizonyosodott, hogy a férfiak számára a jó alvás, a nőknél emellett még a megfelelő étkezés fontos a hosszú élethez. Éveket nyerhetünk,  ha figyelünk a testsúlyunkra, és a vörös húsok fogyasztásának elkerülésére. Csak a dohányzás kihagyása a férfiak életét 9,4, a nőkét pedig 7,3 évvel hosszabbítja meg. 

Jót tesz a párkapcsolat: egyedülálló férfiaknál ugyanis sokkal magasabb egy kutatás szerint az agyi érkatasztrófák bekövetkezésének valószínűsége. 

A  házimunka sem árt: a kertészkedés például meghosszabbítja az életünket, - ezt svéd kutatók igazolták. A dél-koreaiak érték el először a világon a 90 éves várható életkort. Ebben az alacsony vérnyomásnak lehet szerepe, amelyet az alacsony koleszterintartalmú fermentált ételeknek köszönhetnek az ázsiai ország lakói, akik mentálisan is igyekeznek rendben tartani magukat.

1 Tovább

Kiborít a délutáni fáradtság? Megvan, miből szippants, hogy elmúljon!

A levendulaolaj friss és nosztalgikus illatával és annak hatásával sokkal egészségesebb alternatívája  a kávénak, energiaitalnak és koffeintablettának. A nagymamád szekrényének egyik lakója millió dologra használatos, amik közül csak az egyik, hogy ha néhányat szippantasz belőle, felélénkít. Munkahelyen jó hasznát veheted, mert mindezek mellett csökkenti a feszültséget, az idegességet, félelmet és a stresszes állapot okozta fejfájást. 

Nagyjából tehát olyasmi, mintha egy minden munkahelyi problémára jó gyógyszeralternatíva lenne, amit a természet talált volna ki az asztalok fikókjainak és táskák mélyére. 

És igen, egyszerre élénkít és ellazít. És hogy mire jó még?

ezt

Például fejfájás,  levertség és stressz ellen is bevethető, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik.

A trend viszonylag régi

Már az ókori rómaiak szívesen fertőtlenítették és illatosították a közfürdőiket levendulaolajjal, de használták tisztításra és masszíroztak is vele. A néphit szerint erős illatával távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje sok levendulaolajat szívott magába, annak szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Később már mindenfelé használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert-erősítő szert.

Alább a 6 legfontosabb tudnivaló róla:

ezt

1. Szuper a fájdalmak ellen! Illatanyagai belélegezve enyhíthetik a fejfájást, segíthetik a könnyebb elalvást.  A Journal of Herbal Medicine oldalain 2016 tavaszán jelent meg egy kutatás eredménye, ami arra jutott, hogy háromhavi levendula-illóolajhasználattal csökkenthető a migrén kialakulása vagy a fellépő migrén okozta fájdalom erőssége. Emellett a menstruációs görcsök okozta fájdalmak ellen is jó.

2. Kiirtja a gombákat! Illóolaja erős gombaölő hatással bír egyes köröm- és bőrgombákkal szemben.  A University of Coimbra egyetem tudósai ennek vizsgálatakor megállapították, hogy az olaj összetevői rongálják, és bizonyos esetekben megsemmisítik a bőr- és körömfertőzéseket okozó fonalas- és élesztőgombák sejtmembránjait. Különösen hatékonynak bizonyult Cryptococcus neoformans és a Candida gombák esetében. 

3. Jó a bőrnek! Gyulladásgátló hatásának köszönhetően a pattanásos bőr, és  a rovarcsípés, napégés és az ekcéma kezelésére is alkalmazható. Emellett gyorsítja a sebek gyógyulását is: török kutatók megállapították, hogy a levendula illóolaj hozzájárul a sebek gyorsabb összezáródásához.

4. Hasznos várandósan is: a Nagano Nursing College 2002-ben végzett kutatása szerint a levendula illóolaj lábvízben történő használata csökkenti a vajúdás alatti feszültséget. 

5. Jó a hajra: Enyhe korpásodásra kiváló gyógyír a levendulás hajöblítő, ami a fejtetőn használva dúsabbá és egészségesebbé teszi a hajkoronát.

6. És még egy rakat apróság: működik izomlazítóként,  teájával fokozható a menstruációs vérzés, szélhajtónak is jó, görcsoldásra, fogfájás-csillapító gyanánt, körömfertőzés kezelésére. Kiváló magas vérnyomás mérséklésére, és segít a megfázás és az influenza tüneteinek csillapításában.

Hogyan használd?

ezt

Nagymamád régen molyűzésre alkalmazta a spájzban vagy a szekrényben és erre továbbra is jó . Virága limonádéban, vaíliás és csokoládés desszertek és fagyik ízestőjeként állja meg a helyét, de az is elég lehet, ha egy drogériában veszel egy üvegcsével az olajából, és időnként beleszippantasz. 

Keverhető massszázsolajba, fürdővízbe, krémekbe, pakolásként, zuhanyozáshoz és aromalámpába. Arra mindenkppen figyelj, hogy a használata kizárólag hígítva történjen. 

Mikor nem ajánlott?

Például, ha valamiért nem szereted az illatát. Ilyen esetekben erőseben regaálsz rá és hányást is okozhat.  Minden más esetben érvényes, hogy csakis mértékkel ajánlatos és csak akkor, ha tudod, hogy nem vagy rá érzékeny, vagy nincs más körülmény - például egyes gyógyszerek szedése - amikkel együtt nem használható. A Marylandi Egyetem Egészségközpontjának honlapjának információi szerint gyerekeknek nem ajánlott frissen, szájon át fogyasztani. Felnőtteknél a virága székrekedést okozhat és fokozott étvágyat is előidézhet, így fogyókúra idején is okosabb hanyagolni. 

........

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>

0 Tovább
«
123

HTML