Itt a nagy fájdalomcsillapító szavazás! - 7 olyan infóval, amit tudnod kell róluk

kip ezt

Tegyünk végre pontot a másnapos egyetemisták vitáinak, és a frontérzékeny lányok, asszonyok fodrászatban, perlekedéssel töltött perceinek végére! Segítsünk egymásnak és szavazzuk meg, melyik a legjobb fájdalomcsillapító! Válaszoljuk meg, melyiket használjuk, ha már muszáj, melyik az, amelyik gyorsan hat, és elmulasztja a legkellemetlenebb migrént is.  A reklámok szerint mindegyik tökéletes.  És szerinted van olyan, amelyik tényleg megbízhatóan teljesít? Kattints a neve melletti négyzetbe!

Ám mielőtt túlsztárolnánk őket, alább néhány fontos információ, amit tudnod kell róluk:

1. Ha valaki túl  sokat szed belőlük, nagyon veszélyesek lehetnek. 

Nem azért kaphatóak vény nélkül, mert veszélytelenek. Pontosan figyelnünk kell arra, mennyit vehetünk be belőlük, mert többek között a májat, a veséket, a gyomort is károsíthatják. Többféle hatóanyaggal készülnek, ám egyik sem olyan csodaszer, ami ne okozna károkat a szervezetünkben, ha túllépjük az ajánlott mennyiséget. 

A paracetamol ebontása a májban történik és ha több kerül a szervezetbe, mint amennyit elbontani képes, akkor májkárosodás következhet be. Ez nem csak annyit jelent, hogy a májunknak több dolga lesz  - több országban paracetamol túladagolás a májátültetés egyik leggyakoribb oka.

Az acetil-szalicilsav a gyomor- és bélnyálkahártyát károsítja, ún. mikrovérzéseket okoz. Emiatt gyakori használatukkor a gyomorégés, a gyomorfájdalom és az az emésztési zavarok. 

2. A szívünk sem örül nekik. 

Az Oxfordi Egyetem kutatói a Lancetben publikált eredményei szerint nagy dózisú diclofenac (napi 150 mg) vagy ibuprofen (napi 2400 mg) tartós szedése esetén a szívrohamok száma megnőtt. Egészen pontosan évente 8:1000-ről 11:1000-re emelkedett. Az is bebizonyosodott, hogy a dohányosok és a túlsúlyos betegek fokozott kockázatnak vannak kitéve.

3. Az űrben viszont jól jött.

1969-ben,  Holdra szállása során Neil Armstrongnak aszpirin is volt a kis fedélzeti gyógyszerkészletében.

4. Már a neandervölgyi ember is használt fájdalomcsillapítót.

Neandervölgyi elődünk fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is használt- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Laura Weyrich és munkatársai öt egyed fogait vizsgálták meg, melyeket a belgiumi Spy-barlangban, a spanyolországi El Sidronban és az olaszországi Breuil-barlangban találtak. Lekapartak róluk némi fogkövet és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket - így derült ki, milyen "gyógyszereket" használtak. 

Az egyik egyedet  a nyomok szerint fogtályog és krónikus gyomor- és bélgyulladás kínozta, melyeket valószínűleg  fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal is próbált kúrálni,  fogkövében ugyanis nyárfa és penicillingomba DNS-ét fedezték fel.

A nyárfa hajtásában, levelében és kérgében szalicilsav van, a mai aszpirintabletták hatóanyaga. A neandervölgyi valószínűleg ezeket rágta, hogy csillapítsa fogfájását.

5. Ezek a gyógyszerek a nőknél valamiért jobban hatnak.

 Már a kilencvenes évek közepétől ismert, hogy a kábító fájdalomcsillapítók hatékonyabbak a nőknél, mint a férfiaknál, ám a különbség oka sokáig ismeretlen volt. A New York-i Állami Egyetem kutatói később  kimutatták, hogy ennek oka az, hogy az opioid receptorok fő típusai a férfiakban és a nőkben másképpen lépnek kölcsönhatásba.

6. Rengeteg fogy belőlük.

Napjainkban a betegek szerte a világon évente több mint 40 ezer tonna acetilszalicilsavat (ASS) vesznek be.

7. Hatással lehetnek a fogamzóképességre is.

Az Ame­ri­kai Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia fo­lyó­ira­tá­ban meg­je­lent ku­ta­tási ered­mény sze­rint az ibu­pro­fén ha­tó­anyagú tabletták szedése átmenetileg csökkenti a fogamzóképességet.

Neked melyik termék vált be? 

My Web Poll

Te melyik gyógyszert használod fájdalomcsillapításra?
 
Saridon
Aspirin
Algopyrin
Kalmopyrin
Cataflam
Advil
Algoflex
Voltaren dolo
Flector
ibumax
Miralgin
Többfélét
Más fajtát
kip ezt  Current Results

kip ezt

kép: unsplash, giphy

1 Tovább

Tudtad hogy az aknét az önbizalomhiány, az allergiát a frusztráció okozza? - 10 testi tünet lelki oka

Vannak, akik azt gondolják, hogy a betegségeket és testünk néha megmagyarázhatatlan tüneteit életmódunk és génjeink határozzák meg, míg mások abban hisznek, hogy azok mögött akár lelki okok is állhatnak. 

Bármi is legyen a panaszunk, a legbiztosabb választ az orvostudomány adja meg, ám nem kizárt a lelki okok és testi következmények összefüggése, gondoljunk csak az idegeskedésre és a a stresszre, amiről régóta tudjuk, hogy gyengíti az ellenállóképességünket, és ezáltal több betegség előidézője lehet. 

A webbeteg egy korábbi cikke szerint, ha a  tartós stressz miatt  állandóan feszültek vagyunk szellemileg és testileg,  akkor súlyos egészségi rendellenességek alakulhatnak ki. Jelentkezhet fejfájás, alvászavarok, a bőrbetegségek súlyosbodása, az immunrendszer általános legyengülése és számos egyéb tünet. 

Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona alapján most összegyűjtöttünk 10 gyakori tünetet és azok esetleges lelki okait. Lássuk melyik életterületet érdemes megvizsgálnunk egy-egy kellemetlen testi tünet felbukkanása kapcsán. 

ezt

1. Az ízületek merevsége a rugalmasság hiányára, csökönyös  ellenállásra utalhat,  leginkább  valamilyen tekintéllyel szemben. 

 2.  A zsibbadás azokat érinti, akik egy helyzettel, vagy egy másik személlyel kapcsolatban szeretnének kevésbé érzékenyek lenni. 

 3. A túlsúly mögött érzelmek felhalmozása állhat, és egyfajta védekezésként használják az érintettek a kilókat, amikkel körbeveszik magukat. 

4. A koleszterin problémái nehezen áramló életörömre utalnak.

5. Az izületi gyulladás lelki síkon akkor alakul ki, ha valaki túl sokat kritizálja saját magát vagy másokat.

6. A székrekedés mögött bizonyos emberek vagy események visszatartásának,  megtartásának  vágya áll.

7. Az ekcéma egy szeretett lénnyel való kontaktus elvesztésére utal. 

8. Az alkoholizmus mögött általában menekülés van fizikai és érzelmi felelősség elől, és félelem a lelki sérülésektől.

9. Az akné oka lehet önbizalomhiány és az is, ha valaki félelemből távol akarja tartani magától az embereket. 

10. Az allergia az allergénhez asszociált személlyel, vagy eseménnyel kapcsolatos  frusztrációra utal.

A szerző legalábbis így látja, és annyi biztosan nem árt, ha az egyes tünetek felbukkanásakor végiggondoljuk, vajon lehetett-e a stressz, vagy a fentiek miatti aggodalom az oka. Nehéz ehhez a témához hozzányúlni úgy, hogy az ember segítsen az információkkal, miközben ne tűnjön kuruzslónak, és olyasvalakinek, aki az orvostudomány ellen beszél. Ti hisztek abban, hogy a betegségeknek lelki oka is lehet? A ti környezetetekben volt már bárki, aki úgy gyógyult meg egy betegségből, hogy a lelki hátterét orvosolta egy-egy egészségügyi problémának? 

Próbáljuk meg eldönteni ezt a kérdés, és ha nem titok, írjátok meg a saját történeteteket a betegségekről és lelki okaikról! Talán lesz olyan olvasó, akinek épp a ti kommentetek segít majd a gyógyulásban. 

..........

fotó: unsplash

0 Tovább

11 extrafura kórházi vacsora a netről. Felismered bármelyiket?

ezt

Persze, kórházba nem enni megyünk, de annyi biztosan szerencsés, ha legalább felsimerjük, mit tesznek elénk a lábadozás időszakában,  még ha nem is a kedvencünk. Az alábbi 11 instagrammernek ez nem biztos, hogy sikerült,  - ők olyan ételeket kaptak, amikről talán csak a szakács tudta megmondani, minek szánta. 

Mi napok óta nem tudjuk megfejteni egyiket sem, ha neked sikerül bármelyik, írd meg kommentben, hátha együtt sikerül összeraknunk a kórházi gasztronómia puzzle-jének fura darabjait!

1. Kivis céklazselé? Esetleg zselés céklakivi...?

2. Dolgok, tányérokon.

3. Az egy dolog, hogy felismerhetetlen, de ezt valakinek meg kellett ennie. 

i4.  Akármi is ez, nem boldog, amiért vacsora lett belőle. 

5. "A szív üzen az agynak.." Nem tudjuk mit mond.  Talán elnézést kér. 

6. Izé, körettel. 

7. Ez amúgy nem lehet rossz. 

8. Ez viszont rendkívül rossz lehet.

9. Amikor megkapod és nem vagy benne biztos, hogy ezt most neked el kell mosogatni, meg kell főzni, vagy el kell fogyasztani...

10. Akármi is ez, szerves anyagot nem tartalmaz.  A régóta ismert "hitlerszalonna" puding változata lehet. 

11. A dietetikus nem biztos, hogy így értette, amikor azt mondta, hogy több zöldfélét kapjanak a betegek...

1 Tovább

HTML