Ha a tudósokat kérdeznénk, talán azt mondanák: a szerelem a hormonok játéka, és igazából csak azok szintjétől függ, hogy vajon kibe szeretünk bele. Vagy éppen annak hatására kezdenek el termelődni, hogy megismerünk valakit, aki igazán tetszik nekünk?

Hogy a kérdésre a válasz kiderülhessen, alább összegyűjtöttük a 8 legérdekeseb biológiai változást, amik a testünkben mennek végbe  flörtöléskor.  Tudtad, hogy a férfiak tesztoszteronszntje megnő akár egy idegen nővel való ártatlan beszélgetés során is?

ezt

1. Bizony. A férfiak tesztoszteronszintje megnő akkor is, ha egy egyszerű beszélgetést folytatnak a bankban, a piacon, vagy épp a gyerekeik tanárnénijével. A lényeg, hogy nő legyen az illető. A chichagoi egyetem egy 2006-os tanulmánya szerint ráadásul minél erősebb a hormonális reakció, annál inkább meglátszik a férfi viselkedésén is.

2. A tanulmányból az is kiderül, hogy nős férfiak és apák esetén a tesztoszteronszint jelentősen alacsonyabb, mert őket már gyámolító/családfenntartó szerepre szánja a természet, így oxitocinszintjük is magasabb, mint az egyedülálllóké. Utóbbi csoportban azért tombol a tesztoszteron, hogy a géneket végre átörökíthesse az "egyed". 

3. És hogy miért akarunk mindig szexelni? Arra is megvan a magyarázat, miért jelentkezik a nemi vágy és miért ennyire  gyakran. Az ember "nősténye" viszonylag kevés: évente csak egy utód létrehozására képes. Ha nem létezne nemi vágy, a kipusztulás fenyegetne minket, és mivel lassan szaporodunk, a természettől nagy étvágyat kaptunk az utódnemzésre.  De van még ennél is érdekesebb tulajdonságunk...

ezt

4. Veszélyes körülmények között, félelmetes helyzetekben, vagy háborúban, vagy ha az ember úgy érzi, hogy az élete forog veszélyben, ez a vágy még erősebb lehet, mert úgy érezzük: minél előbb tovább kell adnunk génjeinket. Ilyenkor nagyobb eséllyel mozdulunk rá idegenekre is. (Arról a tanulmány, hogy test átverhető-e egy félelmetes horrorfilmmel, de elméletben növelnie kell az esélyeket, de nem tőlünk hallottátok.)

5. Rebecca Turner, a San Fransiscoban megtalálható Alliant International Egyetem professzora egy 2006-os tanulmányban bizonyította be: az oxitocin a titok, ami az emberi kapcsolatokat összetartja. Amikor az emberek egymásba szeretnek magasabb lesz ennek a hormonnak a szintje. Akiben sok van belőle, abból sugárzik a melegség és a kedvesség, így alapozza meg az erős kötődést a hormon. 

6. Mivel a nőkben általában magasabb az oxitocin szintje, így  mélyebben élik át a szerelmet. Akár férfi, akár nő: minél magasabb e hormon szintje, az illentő annál gyöngédebb lesz és annál komolyabban veszi a kapcsolatot. 

7. David Buss tanulmányai kimutatták, hogy a férfiak sem ússzák meg az oxitocin-adagot a kapcsolatok elején, náluk a hormon szintjének megemelkedése elsősorban amiatt fontos, hogy a kötődés felgyorsuljon. 

8. Még érdekesebb, hogy a kapcsolatok legelején a nőknek egy ideig épp a tesztoszteronszintje emelkedik, ami fokozza az önbizalmat, rámenősebbé teszi a hölgyeket. Hogy miért jó ez? A párnak egy időre azt az illúziót adja, hogy nemi vágyaik éppen egyformák, így még jobban összeillenek. És igen: ebből következik, hogy az első, szenvedélyes időszak után, amikor a hormonok alábbhagynak, visszaáll a régi rend. A tomboló hormonok időszaka általában 3-9 hónap egy kapcsolat elején. 

ezt

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unspash, giphy

 forrás: Barbara& Allen Please: A férfiaknak szex kell a nőknek szerelem