Ki más is árulhatná el nekünk a hosszú élet titkát mint azok, akik már megéltek jónéhány évtizedet? Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mik a legidősebbek  leghasznosabb egészségtippjei, ezért egy idősek klubjában találkoztunk néhány vidám szépkorúval, akik készségesen meséltek nekünk. Beszélgetőtársaink már mind túlvannak a nyolcadik X-en. 

A kérdés egyszerű volt: szerintük minek köszönhetően érték el ezt a magas kort?

Mielőtt megmutatnánk a válaszaikat, azt is lecsekkoltuk, hogy az sajtóban az utóbbi években ünnepelt 100 évesek, vagy náluk idősebbek vajon milyen tippeket adtak. A japán Izumi Sigecsijo például 120 évig élt. 1986-os halála előtt 98 évet töltött munkával, nála ez vált be.  A pozitív hozzáállás sem árt: a 2011-ben 108 évesen elhunyt Johannes Heesters még 106 évesen is a színpadon játszott, és így a maga idejében a legidősebb aktív színésznek számított az egész világon. Ő így vallott: "magamat mindig boldog embernek tekintettem."

Egy 105 éves japán orvos is elmondta a maga titkát. Szerinte annyi a lényeg, hogy ügyeljünk az étkezésre, a megfelelő mennyiségű alvásra és arra, mennyit dolgozunk. "A gyerekek szinte egész álló nap mozognak, játszanak, aztán esznek, majd pihennek, alszanak. Felnőttként is hasonlóan kéne élni az életet " - javasolta.

Swami Sivananda, 120 éves hindu szerzetes az AFP-nek korábban azt mondta, hogy korának titka az, hogy sohasem volt nővel. Emellett azért azt is hozzátette: 

Saját bevallása szerint a fokhagyma fogyasztása,  az olívaolaj és a portói bor hozta meg a magas életkort a francia hölgynek, Jeanne Louise Calment-nak, aki 122 évesen hunyt el. Az aktív élet sem mellékes: a 115 évesen elhunyt Emiliano Mercado Del Toro a táncot javasolta: szerinte a sok mozgás tartotta fiatalon. 

Lássuk, milyen tippeket adtak beszélgetőtársaink!

ezt

Schriffert József és Fábián Ferencné szerint az egyszerű dolgokban rejlik a titok:

1. A munka 

"Egész életemben dolgoztam, de mindig valamilyen fizikai munkát végeztem. Most is aktívan élek, amennyire lehet, mert ez karbantart"

- árulta el Schriffert József. 

2. A mértéktartás

"Nem mondom, hogy nem iszom meg egy háromcentes pálinkát reggel, de annál soha nem ittam egyszerre többet. Úgy érzem, hogy ez fertőtlenít és a doktor is megengedte" - tette hozzá beszélgetőtársunk és elárulta: mindenben igyekszik mértéket tartani. 

3. A káros szenvedélyek mellőzése és nyugalom

Nem viszunk túlzásba semmit, szeretjük a teát, a csipkebogyót, de ezen kívül nem iszunk gyógyteákat. Közösségbe is járunk, ha úgy alakul - árulta el Fábián Ferencné.

ezt

4. A mozgás

Grubanovits Károly naponta 2 órát sétál, vagy ha ahhoz van kedve, 24 kilométert teker a maga tempójában. Idén 81 éves.

"Mindig mosolygok, szeretek beszélgetni, nótázni. És igen, a sport is a mindennapjaim része, úgy vagyok vele, hogy nem szabad megállni, mert akkor fáj. Ha mozgunk, akkor nem fáj"

- emelte ki a vidám szépkorú és azt is hozzátette, hogy igyekszik ésszel táplálkozni, amiben semmilyen különösebb szabályt nem tart be azon kívül, hogy nem eszi túl magát.

ezt 

Mit mond a tudomány?

Valami hasonlót. A mértéktartásban mindenképpen hisznek ők is. Emlős állatokon végzett vizsgálatok eredményei szerint az energiabevitel korlátozása növelte az élettartamot, emellett kisebb arányban jelentkeztek az alábbi betegségek: szív- és érrendszeri betegségek, elhízás,  daganatos betegségek, memóriahanyatlás, cukorbetegség,  immunrendszeri gyengeség.

Az aktív élet jó hatása is bizonyított: csupán az, ha a napi tévézést két óra alá szorítanák, 1,4 évvel hosszabbítaná meg életüket - hangsúlyozta a kutatócsoport a British Medical Journal (BMJ) című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányában.Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak  a hosszas ülés, televíziózás, másfelől a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.

Az amerikai Rákkutató Intézet állásfoglalása szerint javasolt naponta öt adag gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. Vizsgálataik bizonyították, hogy minél többet eszünk ezekből, annál tovább maradunk egészségesek. Átlagosan három évvel korábban halnak meg azok, akik sosem esznek zöldséget és gyümölcsöt, mint azok, akik sok almát, répát és paradicsomot fogyasztanak – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban. 

És hogy milyen trükkök vannak még a tudomány szerint?

Bebizonyosodott, hogy a férfiak számára a jó alvás, a nőknél emellett még a megfelelő étkezés fontos a hosszú élethez. Éveket nyerhetünk,  ha figyelünk a testsúlyunkra, és a vörös húsok fogyasztásának elkerülésére. Csak a dohányzás kihagyása a férfiak életét 9,4, a nőkét pedig 7,3 évvel hosszabbítja meg. 

Jót tesz a párkapcsolat: egyedülálló férfiaknál ugyanis sokkal magasabb egy kutatás szerint az agyi érkatasztrófák bekövetkezésének valószínűsége. 

A  házimunka sem árt: a kertészkedés például meghosszabbítja az életünket, - ezt svéd kutatók igazolták. A dél-koreaiak érték el először a világon a 90 éves várható életkort. Ebben az alacsony vérnyomásnak lehet szerepe, amelyet az alacsony koleszterintartalmú fermentált ételeknek köszönhetnek az ázsiai ország lakói, akik mentálisan is igyekeznek rendben tartani magukat.