Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért akarunk mindig szexelni? - 8 érdekesség a vonzódás biológiájáról

Ha a tudósokat kérdeznénk, talán azt mondanák: a szerelem a hormonok játéka, és igazából csak azok szintjétől függ, hogy vajon kibe szeretünk bele. Vagy éppen annak hatására kezdenek el termelődni, hogy megismerünk valakit, aki igazán tetszik nekünk?

Hogy a kérdésre a válasz kiderülhessen, alább összegyűjtöttük a 8 legérdekeseb biológiai változást, amik a testünkben mennek végbe  flörtöléskor.  Tudtad, hogy a férfiak tesztoszteronszntje megnő akár egy idegen nővel való ártatlan beszélgetés során is?

ezt

1. Bizony. A férfiak tesztoszteronszintje megnő akkor is, ha egy egyszerű beszélgetést folytatnak a bankban, a piacon, vagy épp a gyerekeik tanárnénijével. A lényeg, hogy nő legyen az illető. A chichagoi egyetem egy 2006-os tanulmánya szerint ráadásul minél erősebb a hormonális reakció, annál inkább meglátszik a férfi viselkedésén is.

2. A tanulmányból az is kiderül, hogy nős férfiak és apák esetén a tesztoszteronszint jelentősen alacsonyabb, mert őket már gyámolító/családfenntartó szerepre szánja a természet, így oxitocinszintjük is magasabb, mint az egyedülálllóké. Utóbbi csoportban azért tombol a tesztoszteron, hogy a géneket végre átörökíthesse az "egyed". 

3. És hogy miért akarunk mindig szexelni? Arra is megvan a magyarázat, miért jelentkezik a nemi vágy és miért ennyire  gyakran. Az ember "nősténye" viszonylag kevés: évente csak egy utód létrehozására képes. Ha nem létezne nemi vágy, a kipusztulás fenyegetne minket, és mivel lassan szaporodunk, a természettől nagy étvágyat kaptunk az utódnemzésre.  De van még ennél is érdekesebb tulajdonságunk...

ezt

4. Veszélyes körülmények között, félelmetes helyzetekben, vagy háborúban, vagy ha az ember úgy érzi, hogy az élete forog veszélyben, ez a vágy még erősebb lehet, mert úgy érezzük: minél előbb tovább kell adnunk génjeinket. Ilyenkor nagyobb eséllyel mozdulunk rá idegenekre is. (Arról a tanulmány, hogy test átverhető-e egy félelmetes horrorfilmmel, de elméletben növelnie kell az esélyeket, de nem tőlünk hallottátok.)

5. Rebecca Turner, a San Fransiscoban megtalálható Alliant International Egyetem professzora egy 2006-os tanulmányban bizonyította be: az oxitocin a titok, ami az emberi kapcsolatokat összetartja. Amikor az emberek egymásba szeretnek magasabb lesz ennek a hormonnak a szintje. Akiben sok van belőle, abból sugárzik a melegség és a kedvesség, így alapozza meg az erős kötődést a hormon. 

6. Mivel a nőkben általában magasabb az oxitocin szintje, így  mélyebben élik át a szerelmet. Akár férfi, akár nő: minél magasabb e hormon szintje, az illentő annál gyöngédebb lesz és annál komolyabban veszi a kapcsolatot. 

7. David Buss tanulmányai kimutatták, hogy a férfiak sem ússzák meg az oxitocin-adagot a kapcsolatok elején, náluk a hormon szintjének megemelkedése elsősorban amiatt fontos, hogy a kötődés felgyorsuljon. 

8. Még érdekesebb, hogy a kapcsolatok legelején a nőknek egy ideig épp a tesztoszteronszintje emelkedik, ami fokozza az önbizalmat, rámenősebbé teszi a hölgyeket. Hogy miért jó ez? A párnak egy időre azt az illúziót adja, hogy nemi vágyaik éppen egyformák, így még jobban összeillenek. És igen: ebből következik, hogy az első, szenvedélyes időszak után, amikor a hormonok alábbhagynak, visszaáll a régi rend. A tomboló hormonok időszaka általában 3-9 hónap egy kapcsolat elején. 

ezt

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unspash, giphy

 forrás: Barbara& Allen Please: A férfiaknak szex kell a nőknek szerelem

0 Tovább

Gigaszavazás! Mi a legjobb megoldás székrekedésre?

Kellemetlen téma, ezért talán a legjobb online megbeszélni. A székrekedés ráadásul nem is veszélytelen: ha huzamosabb ideig fennáll, akár szövődmények is kialakulhatnak miatta. Aranyér keletkezhet, esetleg repedések a végbélnyílás környékén. Súlyos esetben  széklet impaktációt is okozhat, vagyis kialakul egy olyan megkeményedett székletdarab, amit már a természetes bélmozgások segítségével nem lehet kiüríteni. 

Igen, azt kézzel veszik ki...

meg

Oka lehet a kevés folyadékbevitel és a mozgásszegény életmód, vagy az, ha rosszul étkezünk,  kevés rostot fgyasztunk.  Növel a rizikóját a magas életkor, a terhesség, egyes betegségek, vagy akár azok kezelése. Több gyógyszer, például a Parkinson kór, a hipertónia és a depresszió kezelésére alkalmazottak szintén közrejátszhatnak a kialakulásában.

De mi a legjobb módszer ellene?

Sokszor elég egy kis életmódváltás több mozgással és folyadékkal, és rengeteg nyers zöldséggel, gyümölccsel.  Most itt a lehetőség, hogy megszavazzuk, hogy a praktikák közül melyik válik be a leginkább a magyar olvasóknak! Ha van jobb módszered, kommentben te is megoszthatod!

meg

Neked mi  az, ami a leggyakrabban segít?

Szerinted mi a legjobb tipp székrekedésre?

Szavazzuk meg a legjobb módszert!
 
Aszalt szilva, szilvalekvár
lenmagpehely, vagy más rostok
Meleg (citromos) víz
Több folyadék
Gyógyszer
Savanyúkáposzta
Reszelt alma
Bármilyen zöldség, vagy gyümölcs
Sport
Valami más
Ezek kombinációi
meg  Current Results

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: pixabay, giphy

1 Tovább

TESZT: Diókolbász és avokádópuding - 3 fura vegán ételt próbáltunk

Mi is lehetne egészségesebb, mint rengeteg, friss zöldségekkel teli, vegán étellel színesíteni, vagy helyettesíteni hétköznapi fogásainkat! Mint tudjuk: vegán minden, aminek semmi köze az állatokhoz, vagyis sajt, tej, hal, tojás, és húsmentes. Másképpen:  nyers zöldség, gabona, gyümölcsök és persze a speckó vegán ételhelyettesítők. 

Ha nagyon vegánkodni akarnánk, ehetnénk salátákat , vagy magvakat, de azokat már ismerjük.

Most arra voltunk kíváncsiak, vajon a vegán életmód ételhelyettesítő fogásai vajon milyen ízekkel pótolják hétköznapi, jól megszokott táplálékainkat. Szándékosan jó nehéz feladatot adtunk a rendszernek:

diókolbászt, avokádóból készült csokipudingot, és egy boltban kapható, instant vegán egytálételt próbáltunk. 

Fun fact: előbbi két fogás "nyers vegán" is egyben, - ez arra az életmódra utal, amikor az illető nemcsak állat-, hanem hőkezelés mentesen készíti ételeit. 

1. Diókolbász

Hogy mi kell hozzá? Dió és minden, amit más esetben a kolbászba tennénk: fokhagyma, só, pirospaprika és kömény, vagy bors, ha tetszik. Minden mehet egy ügyes aprítógépbe, aztán a kulimász egy alufóliába, majd a hűtőbe. Ha nem elég krémes a kolbászalap, akkor olvasztott kókuszolaj, vagy egy fél avokádó is kerülhet bele.

Van benne ráció: a kolbászban sem feltétlenül a hús adja az ízeket, és a dió is viszonylag semleges és olajos valami, vagyis jó alap a fűszerekhez. 

Hogy milyen lett? Érdekes, hogy jó. Több kókuszolajjal könnyebben vágható, így nehezebben, de megoldható, még a szeletenként sütése és mustárral elfogyasztása is.  Szendvicsben is valódi kolbász íze van, tényleg finom, csak az állaga más egy kicsit, de semmi olyasmi nincs benne, amit tolerálnunk kéne, vagy elnéznünk a vegánsága okán. Finom, élvezhető, fűszeres, ráadásul ízlés szernt elkészíthető kis kolbászka, ami pár perc alatt megvan. 

Tipp: mi füstölt csilipasztával kevertet is készítettük, így az íze is füstös lett. 

Újra elkészítenénk? Igen.

kip

Így néz ki az első diókolbászunk. Biztos lehetne szebb is, de nem lett. 

2. Csokipuding/Nutella avokádóból

Az elkészítése egyszerűbb nem is lehetne. Ehhez sem kell más, csak egy aprítógép, néhány érett avokádó, valamlyen tetszőleges édesítő, amik közül a mienk méz volt, hogy könnyen elegyedjen a keverék. Ehhez kevertünk kakaóport és egy csipet sót. Másodpercek alatt elkészült. 

Milyen? Finom ez is. Csokipuding íze van, és amíg az ember nem kóstolja, el sem hinné, hogy az avokádó ennyire ízetlen valami és ilyen jó lehet alapnak egy pudinghoz. A gyerekek simán megették csokipudingnak, miközben az avokádót természetesen soha meg nem ennék másképp. Teljesen jó kis desszert lehet egy nagyobb lakoma után, és újra nem kellett engedményeket tennünk és úgy kóstolni, hogy " arra gondolunk: "na de ez egészséges". Finom. 

Tipp: ha nutellásabb, vagyis mogyorósabb, krémesebb és zsírosabb változatot szeretnénk, őrölt mogyorót, kicsit több cukoralternatívát és olvasztott kókuszolajat és keverjünk hozzá. Így kenyérre, palacsintára, sütire is jó és kevesebb elég belőle. 

(A hagyományos palacsinta egyébként nem vegán fogás a tojás és a tej miatt sem, de természetesen van olyan változata is. Később megmutatjuk.:))

Újra elkészítenénk? Igen.

kip

3. Instant vegán indiai kuszkusz:

A zacskós levesek mintájára készült, nagyáruházakban kapható egytálétel. Csak egy kevés forró víz és néhány perc kellett a cuccnak, hogy egy currys tejbegrízféle legyen belőle, némi leveskocka-gerinccel, animális jegyek nélkül. Sűrű szövésű, aromás tétel, hosszú lecsengéssel.

Egyszerűbben: egzotikus, fűszeres és sűrű kulimász, de nem egy nagy szám sajnos. 

Ha valahol tényleg nem akad más, csak egy vízforraló és két perc egy meleg kajára, vagyis koliszobában, vagy előzetesben,  ott talán elmegy, ha az ember úgy dönt, hogy megengedi magának a vegán életmód luxusát. Zöldségekkel és minden mással felturbózva megennénk újra, de egyébként nem egy gasztroélmény. A praktikuma nagy előny, indiai ízek rajongói esetleg szerethetik. 

Újravennénk? Nem.

kip

Csípős dolgokat is tettünk rá, kalandvágyból.

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

0 Tovább

Végre kiderült, miért nem ehetünk és ihatunk a műtétek előtt!

De komolyan. Miért tilos enni és inni a műtétek napján? Ha az operáció során az orvos a gyomrunk közelében sem jár, akkor mi lehet a baj? 

Most kiderül!

A kérdésre a választ egy altatóorvos adhatja meg. Dr. Horváth Gábor aneszteziológus mindent elmondott nekünk arról, mi baj lehet abból, ha nem tartjuk be a szabályokat. A szakember elárulta: a szabály csak tervezett műtét esetén él, életmentő beavatkozások során értelemszerűen nem számít, mi van a gyomorban.

Hogy mi van?

Akkor miért nem lehet mindegy a tervezett operációk esetén is?

Erre is megvan a válasz. 

"Elektív, vagyis tervezett műtétek esetén mindig ez a megoldás. azért nem szabad telt gyomorral lenni, mert ahogy elaltatjuk a pácienst, főleg ha még refluxa is van, vagyis a gyomorszáj nem zár rendesen, akkor elalvás után visszajön a gyomortartalom. Felkerül a garatba, majd bemehet a légcsőbe.

Ott kiválthat súlyos kémiai rekaciót is, főleg ha nagyon savas, és akár végső soron súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet, ami akár a páciens életébe is kerülhet"

- részletezte a doktor. 

szakértő

Hozzátette: víztiszta folyadékot 3 órával előtte lehet inni utoljára, de tejterméket már tilos, mert az nem ürül ki olyan gyorsan a gyomorból. Enni 6 órával altatás előtt lehet utoljára, de mindig tanácsosabb hosszabb időkkel számolni.

"A másik esetben, ha a gyomor teli, de muszáj műtenünk, akkor különböző technikákkal, műfogűsokkal oldjuk meg azt, hogy a gyomortartalom nehogy visszaköszönjön. Ilyenkor a beteg nagyon gyorsan van elaltatva, es közben pedig van egy műfogás, aminek az a lényege, hogy a gyűrűporcot nagy erővel odanyomjuk a beteg  nyakához, amivel az ember összelapítja a nyelőcsövet.

Ez elég kellemetlen, de ha bármi ekkor feljön, az ott is marad. Eztán villámgyorsan kell intubálni, tubust betenni. Maszkos lélegeztetés ilyenkor szóba sem jöhet, mert az műhiba" 

- sorolta a szakember, majd at is elárulta: ha a műtét nem sürgős, olyan helyzet is akad, amikor egyszerűen kivárják azt az időt, amíg a gyomor üres lesz, és biztonsággal megkezdődhet a műtét.

........

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>>

0 Tovább

Itt a nagy macskajaj-szavazás! - Tibi atya tanácsaival

Mint tudjuk: másnaposság ellen a legősibb sámán trükk nem lerészegedni, ám amikor már megtörtént a baj, rendszerint akkor kerülünk szembe a legrizikósabb dilemmával: mit tegyünk? Ahány ház annyiszor n a huszonharmadikon féle gyógyír van a macskajajra, amiket ráadásul nagyon veszélyes lehet kipróbálni az adott helyzetben. 

Mi van, ha csak  rosszabb lesz minden mások tippjeitől?

szav

Mi van, ha csak másoknál működik egy-egy tutinak gondolt trükk?

Mi lehet a legjobb módszer egyáltalán? Húsleves a folyadék- és sópótlás okán? Netán gyümölcs és citromlé, ami kitakarít, vagy víz, ami hidratál? Talán inkább gyógyszerrel kéne próbálkozni, biztos, ami biztos? Vagy válasszuk a népi megfigyelések győztesét, az uborkalevet? Esetleg legyen inkább egy korsó sör, minden mindegy alapon? Séta vagy sport az endorfinok miatt? Vagy a kávé, ami értágító hatása miatt általában megszüneti a fejfájást? Netán előtte valami zsíros, hogy "felszívja"?

És itt még nincs vége! Van, aki bevállalja a szaunát a méreganyagok mielőbbi távozása érdekében, mások szerint elég, ha nem keverjük a piákat, és nem lesz nagy a baj. A tudomány azt mondja: megfelelő tempóban, korrekt mennyiséget igyunk rengeteg vízzel. Mások szerint  a  C vitamin és gyulladáscsökkentő kombója segít lefekvés előtt.

Csili, méz, pizza, várakozás, ima, szeretet, woodoo, vagy távgyógyítás?

szav

Mit mond a tudomány?

Egy 1999-es tudományos felmérés és kísérlet szerint a másnaposság tünetei gyorsan megszüntethetők, ha a beteg növelt mennyiségű oxigént kap. Kösz. 

(Innen jöhet az az örült tipp, hogy sportoljunk másnap: mozgás közben az emberi szív gyorsabban ver, ezáltal nagyobb mennyiségű oxigént képes szállítani. )

Ami viszont elvezethet a megoldásig az szintén a tudomány, ami szerint a másnapossággal járó tüneteknek több oka is van. Az etilalkohol – az antiduretikus hormon termelésének befolyásolásával kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, és  fejfájáshoz vezet. Mt jelent ez? Valahol a vízben keresendő a megoldás, vagy azok egyike. 

Egy dán kutatás még érdekesebb eredményeket hozott:  egy 52 ezer önkéntes részvételével végzett felmérés kimuttatta, hogy idősebb emberekre valamiért kevésbé hat a másnaposság.

 Egy 2015-ös kutatásból pedig az derült ki, hogy bizonyos körtefajták, főként a japán körte (Pyrus pyrifolia) felgyorsítják az alkohol lebontását, így küszöbölve ki a felszívódását gátló akadályokat. 

A szeszesitalok gyártása során egyébként  úgynevezett kongener vegyületek keletkeznek, amik fokozzák a másnaposság tüneteit. Ezek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a sötétebb színű szeszesitalokban, vagyis ha valaki világosabb színű italt iszik, akkor kisebb eséllyel lesz másnapos.

A tudományos tényeket összegezve tehát másnaposság ellen a legideálisabb, ha körtekedvelő, és vodkázó dán nyugdíjasok vagyunk, aki elég vizet isznak másnap és sportolnak is egy keveset. 

szav

A téma lezárására végül úgy döntöttünk: szavazásra bocsátjuk a kérdést,  így a többség dönti majd el, mi az, ami leginkább használ másnaposságra. Ám előtte felkerestük a téma általunk legnagyobbnak gondolt szakértőjét, Humbákfölde olykor kapatos papját, Tibi atyát, aki maga is elmondta macskajaj-tippjét:

".. Másnapra nagy pohár víz lefekvéskor, fájdalomcsillapító, aztán alvás!"

- osztotta meg titkát a plébános. 

Alább te is szavazhatsz, és ha a bevált módszered nincs a csomagban, kommentben segítheted a többi szomjas olvasót a regenerálódásban. 

Lássuk, ti mire voksoltok!

Neked mi segít, ha másnapos vagy?

Szavazzuk meg, mi a legjobb gyógyír macskajajra!
 
Sok víz, vagy más folyadék
Zsíros ételek előtte
Leves
Gyümölcsök
Gyógyszer
Mozgás
Gyógysör
Szauna
Nem keverem a piákat
Világos színűeket iszom
Tibi atya igéjét követem
Uborkalé
Semmi, csak a türelem
Alvás
Más trükköm van
A fentieket kombinálom
szav   Current Results

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: pixabay, giphy

0 Tovább

HTML