Alább öt olyan alapanyagot gyűjtöttünk össze, amik a szexuális vágyat a lehető megmagasabb szintre emelik a szervezetben. Vannak, amiket a tudomány is igazolt, mások a történelemben kaptak nagy szerepet, míg a harmadik csoportban inkább egy-egy alapanyaguk segít a libidó felébresztésében.  A kihívás már csak az, hogy mit főzzünk belőlük, melyik lehet az a fogás, amiben mindegyikben, vagy legalább a legtöbb egyszerre szerepel alapanyagként?

Erre is vannak tippjeink. 

ezt


Amiket a tudomány is igazolt: a  sáfrány és a ginzeng

Kanadai kutatók több tucat tanulmány alapján megállapították: a nemi vágy felébresztésére a legjobb  korai ginzeng és a sáfrány. Utóbbi vágyfokozó tulajdonságait először patkányokon tesztelték, és a kivonattól nőtt a hím állatok merevedésének gyakorisága. Később merevedési zavarral küzdő férfiaknál próbálták ki, és hatékonynak találták úgy, hogy közben mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A ginzeng tényleg midnenre jó, a szexuális vágy felbéresztése mellett például a kínai népi orvoslás előszeretettel alkalmazta a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, mivel fokozza az inzulinválaszt. Ázsiában  szellemi és fizikai teljesítményt növelő, öregedési folyamatokat késleltető, életerőt fokozó szerként tartják számon, és úgy tartják: mindent gyógyít.

Hogyan használd? A sáfrányt gyakran keverik rizses ételekbe, paellába, vagy csak önmagában a rizzsel, köretként. Létezik sáfrányos kalács is, de sáfrányos lazacot is süthetsz, ami nagyon különleges lesz ettől a fűszertől. Levesekben is kiválóan megállja a helyét, és mindig vigyázz, hogy ne használj belőle túl sokat.  Fontos tudni róla, hogy a valódi sáfrány nem azonos az olcsóbban kapható sáfrány szeklicével; és azt is, hogy mindig a  főzési folyamat után, annak legvégén érdemes az ételekhez adagolnunk. 

ezt

Ebben az állatok segítettek:

Állatkísérletek tapasztalatai alapján a szerecsendió, szegfűszeg, fokhagyma és a gyömbér és legalább közepesen hatékony.

Hogyan használd? A szegfűszeg sokféleképpen bevethető a forralt bortól a mézeskalácsig, de egy almás levest, köretet, vagy süteményt is különlegessé tehet. A gyömbérrel felturbózhatsz egy kis limonádét, a szerencsendióval pedig egy sült húshoz készíthetsz egy tejszínest mártást. 

Ahol az összetevők valami jót sejtetnek: 

A tanulmányok eddig  nem igazolták ugyan az osztriga vagy a csokoládé vágyfokozó hatását, ám ezeknek az élelmiszereknek vannak jótékony összetevői. Az osztrigának például magas a cinktartalma, ami jót tesz a spermium termelődésének, és jelentős szerepe van a nemi hormonok, illetve a szexuális aktivitásért felelős hormonok előállításában. A csokoládé pedig a szerotonin és a fenil-etil-amin agyi szintjét emeli, ezzel hozzájárul a jó hangulathoz.

Az édesburgonya rengeteg hasznos vitamint: béta-karotint, E-, C-, B1-, B2-, B6-vitaminokat, fehérjét és értékes ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, mangán, szelén, réz, cink) tartalmaz. Nem tartozik a gyógynövények közé,  fogyasztása mégis ösztönzi a nők nemi vágyát, benne ugyanis hormonokhoz hasonló hatóanyagok találhatók.

A feketebors azért került fel az afrodiziákumok listájára, mert piperin nevű összetevőjének köszönhetően a nyálkahártyát ingerli. Fűszerként kell fogyasztani.

Az avokádó az egyik legősibb afrodiziákum. Magas B, C és K vitamin tartalma nagyszerű potencianövelő étel.

Hogyan használd? Az avokádókrémbe borsot is tehetsz, és nassként, vagy előételként remek. Az édesburgonya sütve, főzve, vagy püré formájában is megállja a helyét, és szintén kiválóan illik hozzá a bors aromája. 

ezt

Mások tippjei:

Szinte minden kornak és minden népnek voltak afrodiziákumai. A gránátalma vágykeltő hatásáról a Káma-Szútra is említést tesz,  és valóban: a gyümölcs C-vitamint, káliumot, kalciumot és flavonoidokat tartalmaz és erős antioxidáns hatású. A maják és az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták a mézet vágykeltőnek. Az indiánok fahéjjal kenték be péniszüket, hogy jobb szeretők legyenek.  A borsmenta főzetét Hippokratész „szerelmi játékra ösztönző ital”-nak nevezte, illetve a népi gyógyászatban a merevedés meghosszabbítására petrezselyem szárának rágcsálását javasolták. 

Hogyan használd? Mindegyik szuper koktél-alapanyag, és édességekhez is jók,  a petrezselymet kivéve, amivel salátákat, leveseket fűszerezhetsz. Az ismert libanoni Taboulleh például rengeteg petrezselymet tartalmaz. Ez a fogás lényegében petrezselyemsaláta, ebbe kerül a paradicsom és a bulgur. Ezeken kívül már csak újhagyma, menta, citromlé, olívaolaj és só kell hozzá. 

ezt

A beszámolók és legendák szerint serkentőleg hat a bazsalikommal megszórt paradicsom, és hasonló hatása van a banánnak és a zellernek is. 

A bazsalikomot hinduk szent növények tartják, úgy hiszik, hogy napi egy levél elfogyasztásával megőrzik egészségüket és termékenységüket.

Hogyan használd? A fentiek szerint az olasz étekkel és egy banánturmixszal, vagy zellerrel díszített Bloody Mary koktéllal is jól járhatunk. 

+ 1: A napfény is segít

Nem legenda: a napfénytől is felébred a nemi vágy. Hogy miért? Mert a fény a hipofízisen keresztül robbanásszerűen megindítja annak a hormonnak a termelődését, mely a nemi vágyért felelős. A napfény emellett a D-vitamin termelődését segíti elő a szervezetben. Az osztrák Grazi Orvosi Egyetem kutatói felfedezték, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a vérében legalább 30 nanogram D-vitamin található milliliterenként, sokkal magasabb a tesztoszteron-szintjük, mint azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvednek. 

ezt
+1:  A cukorfogyasztáshoz és az inzulinszinthez is köze lehet

 A szexuális vágyat felszíthatjuk úgy is, ha egyszerűen kevesebb cukrot eszünk. A véráramban lévő nagy mennyiségű cukor visszafogja a nemi hormonok termeléséért felelős gént.  Egy felmérés szerint a cukorbetegek 50 százaléka, a magas vérnyomással élők 44 százaléka válaszolta azt, hogy időnként vagy mindig problémája van az erekció elérésével. 

Hogy szerintünk, ezek alapján mi lehet a tökéletes vacsora? 

A fenitek alapján tökéletes ételsor például egy könnyű almakrémleves szegfűszeggel, mellé valamilyen grillezett hús szerecsendiós mártással, sáfrányos rizzsel és tabboulleh,- vagy avokádó salátával. Végül csokis desszert borsos gránátalma-raguval és egy limonádé borsmentával és mézzel. 

Tudsz jobb kombinációt? Borsos rántott sáfrány mézzel? Esetleg rántott ginzeng fahéjas paradicsommal? Van jobb receptötleted? Kommentelj és segíts nekünk megtalálni a legfinomabb vágyfokozó fogást!

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak végtelenül sajnálsz, amiért ennyire ciki, hogy egyelőre alig van lájk a vadiúj Facebook oldalunkon, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, pixabay, wikipedia