Ismerős az a helyzet, amikor nem tudsz aludni és azt csekkolod, ki van a Facebookon, akivel elüthetnéd az időt? Közben egyre idegesebb vagy, és azt számolod, hogy már csak 5-3-1 órád van kipihenni magad? Talán lenne mit csinálnod, de az összes ilyen tevékenység zajos, így felébresztenéd a ház lakóit, majd végül úgy döntesz, hogy az egész nem érdekekel, és végül a telefon ébresztője két perccel mély álomba szenderülsz?

Nekünk igen, ezért összeszedtünk minden trükköt, segíthet ebben a helyzetben és néhány olyat is, ami elrontja az álmunkat. 

ezt

Baj egyáltalán, ha nem alszunk?

Egy idő után igen. A tartós alváshiánnyal vigyázni kell, mert nem veszélytelen. Okozhat túlsúlyt, szívbetegséget, de memóriazavarokat és az immunrendszer általános gyengülését is.  És ez még semmi: köze lehet az alacsony szexuális vágy, az impotencia kialakulásához, és a depresszióhoz, lehangoltsághoz is. 

Mi az, ami alvászavarokat okozhat?

Például az, ha aggódsz valami miatt, ha üres a gyomrod és ha ideges vagy, amiért nem alszol. Érdemes ilyenkor valóban letenni az alvásról és belekezdeni egy filmbe, vagy más elfogaltságba. Ettől az ember már nem lesz feszült, és sokszor épp emiatt tud visszaaludni. 

Persze sokat teszünk mi magunk is az alvászavarainkért.  A nehéz ételek, füstölt húsok, csokoládé, és az élesztős ételek (pizza, hamburger, kelt tészták, péksütemények) és az alkohol is  megnehezítik az elalvást, így ezeket jobb ha hagyagolod vacsorára, ahogy a délutáni teát, kólát, és kávét is.  Sok gyógyszer is megzavarja nyugalmunkat, például a vízhajtók vagy egyes, az agyi vérkeringést fokozó, ezért este kerülendő pirulák. 

ezt

Mi az ami segíthet enyhe alvászavaroknál?

A tej a magas fehérje-, és triptofán tartalma miatt segítségünkre lehet a nyugodt alvásban. Serkenti a szerotonin, és a melanin termelődést, ezért enyhe nyugtató hatása van. Ha nem ihatsz tejet, a mandulatej és a kamillatea is jó lehet álmatlanság ellen. 

Érdemes bele 1 kanál mézet is tenni, mert Micimackó kedvencéről egy kutatás alapján bebizonyították, hogy nyugtató, és kiegyensúlyozó hatása van, így segíti az elalvást.  Ha van otthon vanília, az kerülhet az italba, mert ellazítja a felgyorsult, stresszes gondolatokat, így lehet tőle nyugodtabb  az éjszakánk.

Az avokádó remek ellenszere az idegességnek és az álmatlanságnak: ez magas B-vitamin-tartalmának és többszörösen telítetlen zsírszavainak köszönhető. A narancsfélékben – elsősorban a mandarinban – bróm található, ezért hatásosan nyugtatják fáradt idegeinket.

ezt

Mi tehát a nyugodt alvás tuti és természetes receptje? 

Tej mézzel, vaníliával, vagy egy jó kamillatea, és akár az is segíthet, ha vacsoránkat egy mézzel édesített gyümölcssalátára cseréljük.  Nyugodtan tehetünk bele avokádót is, - semleges íze miatt a sósak mellett édes ételekben is kiválóan megállja a helyét. 

Ha az álmatlanság a hét több mint 4 napján jelentkezik tartósan, ha legalább 3-szor felkelsz éjjel és több mint fél órába telik elaludni, vagy ha a nappali tejesítőképességed sokat romlik az alvás hiánya miatt, mindenképpen fordulj szakemberhez. 

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, giphy