Mi is lehetne egészségesebb, mint rengeteg, friss zöldségekkel teli, vegán étellel színesíteni, vagy helyettesíteni hétköznapi fogásainkat! Mint tudjuk: vegán minden, aminek semmi köze az állatokhoz, vagyis sajt, tej, hal, tojás, és húsmentes. Másképpen:  nyers zöldség, gabona, gyümölcsök és persze a speckó vegán ételhelyettesítők. 

Ha nagyon vegánkodni akarnánk, ehetnénk salátákat , vagy magvakat, de azokat már ismerjük.

Most arra voltunk kíváncsiak, vajon a vegán életmód ételhelyettesítő fogásai vajon milyen ízekkel pótolják hétköznapi, jól megszokott táplálékainkat. Szándékosan jó nehéz feladatot adtunk a rendszernek:

diókolbászt, avokádóból készült csokipudingot, és egy boltban kapható, instant vegán egytálételt próbáltunk. 

Fun fact: előbbi két fogás "nyers vegán" is egyben, - ez arra az életmódra utal, amikor az illető nemcsak állat-, hanem hőkezelés mentesen készíti ételeit. 

1. Diókolbász

Hogy mi kell hozzá? Dió és minden, amit más esetben a kolbászba tennénk: fokhagyma, só, pirospaprika és kömény, vagy bors, ha tetszik. Minden mehet egy ügyes aprítógépbe, aztán a kulimász egy alufóliába, majd a hűtőbe. Ha nem elég krémes a kolbászalap, akkor olvasztott kókuszolaj, vagy egy fél avokádó is kerülhet bele.

Van benne ráció: a kolbászban sem feltétlenül a hús adja az ízeket, és a dió is viszonylag semleges és olajos valami, vagyis jó alap a fűszerekhez. 

Hogy milyen lett? Érdekes, hogy jó. Több kókuszolajjal könnyebben vágható, így nehezebben, de megoldható, még a szeletenként sütése és mustárral elfogyasztása is.  Szendvicsben is valódi kolbász íze van, tényleg finom, csak az állaga más egy kicsit, de semmi olyasmi nincs benne, amit tolerálnunk kéne, vagy elnéznünk a vegánsága okán. Finom, élvezhető, fűszeres, ráadásul ízlés szernt elkészíthető kis kolbászka, ami pár perc alatt megvan. 

Tipp: mi füstölt csilipasztával kevertet is készítettük, így az íze is füstös lett. 

Újra elkészítenénk? Igen.

kip

Így néz ki az első diókolbászunk. Biztos lehetne szebb is, de nem lett. 

2. Csokipuding/Nutella avokádóból

Az elkészítése egyszerűbb nem is lehetne. Ehhez sem kell más, csak egy aprítógép, néhány érett avokádó, valamlyen tetszőleges édesítő, amik közül a mienk méz volt, hogy könnyen elegyedjen a keverék. Ehhez kevertünk kakaóport és egy csipet sót. Másodpercek alatt elkészült. 

Milyen? Finom ez is. Csokipuding íze van, és amíg az ember nem kóstolja, el sem hinné, hogy az avokádó ennyire ízetlen valami és ilyen jó lehet alapnak egy pudinghoz. A gyerekek simán megették csokipudingnak, miközben az avokádót természetesen soha meg nem ennék másképp. Teljesen jó kis desszert lehet egy nagyobb lakoma után, és újra nem kellett engedményeket tennünk és úgy kóstolni, hogy " arra gondolunk: "na de ez egészséges". Finom. 

Tipp: ha nutellásabb, vagyis mogyorósabb, krémesebb és zsírosabb változatot szeretnénk, őrölt mogyorót, kicsit több cukoralternatívát és olvasztott kókuszolajat és keverjünk hozzá. Így kenyérre, palacsintára, sütire is jó és kevesebb elég belőle. 

(A hagyományos palacsinta egyébként nem vegán fogás a tojás és a tej miatt sem, de természetesen van olyan változata is. Később megmutatjuk.:))

Újra elkészítenénk? Igen.

kip

3. Instant vegán indiai kuszkusz:

A zacskós levesek mintájára készült, nagyáruházakban kapható egytálétel. Csak egy kevés forró víz és néhány perc kellett a cuccnak, hogy egy currys tejbegrízféle legyen belőle, némi leveskocka-gerinccel, animális jegyek nélkül. Sűrű szövésű, aromás tétel, hosszú lecsengéssel.

Egyszerűbben: egzotikus, fűszeres és sűrű kulimász, de nem egy nagy szám sajnos. 

Ha valahol tényleg nem akad más, csak egy vízforraló és két perc egy meleg kajára, vagyis koliszobában, vagy előzetesben,  ott talán elmegy, ha az ember úgy dönt, hogy megengedi magának a vegán életmód luxusát. Zöldségekkel és minden mással felturbózva megennénk újra, de egyébként nem egy gasztroélmény. A praktikuma nagy előny, indiai ízek rajongói esetleg szerethetik. 

Újravennénk? Nem.

kip

Csípős dolgokat is tettünk rá, kalandvágyból.

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>