Ki ne szeretne egy kicsit egészségesebben élni? Mi igen és jó hír, hogy a gyártók nem hagytak minket egyedül a céljainkkal. Imádunk minden junk-foodot, ahogy az édességeket is,  így arra gondoltunk, utánajárunk, hogy vajon sikerült-e már olyan termékeket gyártani, amik egészséges összetevőkkel és jó ízekkel váltják ki bűnös kedvenceinket. 

Spoiler: van, amiből finomabb az egészséges változat, de olyan is akad, amit a legbelesebb ismerős is csak egy buli után fogyasztana el, éhenhalás helyett.

A csoportkép alatt részletesen is kibeszéljük az első 7 versenyzőt. 

kip

Így indult a kóstoló.

1. Egészséges kóla:  Green Cola sztíviával (DM)  Ára: 379 forint.

Természetes koffein van benne, cukormentes és tartósítószer-mentes termék, amit többek között sztíviával édesítettek. Sima kólát sem sűrűn iszunk - innen szép nyerni. 

Kóstolás után az a legérdekesebb, hogy még úgy is finom ez az ital, ha az ember nem egy nagy kólás. Nem erősen édes, nagyon frissítő és semmivel sincs inkább műanyag íze, mint a többi hasonló terméknek. Hagyományos kólaíze van, de valahogy nem annyira arcbavágóan szénsavas, kicsit talán limonádésabb is. Fura ezt írni, de nagyon finom.

Újravennénk? Igen. 

2. Egészséges energiaital: Pure Bio Energy drink (DM) 529 forint. 

kip

Csomagolása azt írja: kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, "természetes kávéból származó koffeinnel". Az előnyöket sajnos ennél tovább nem részletezik, a költő a képzeletünkre hagyja, hogy elmerengjünk azon, vajon mi okból is költünk ennyit az egészségünkre. Nagyvonalúan és egyúttal szemtelenül az olvasóra hárítja annak megválaszolását, hogy miért is vásárolta meg  a terméket, miért is hitt abban, hogy az valami egészséges dolog.  Mindezzel egyúttal a modern ember naivitását üzeni az alkotó, aki a hiányzó információk segítségével vesz rá minket az önvizsgálatra, és mutat rá korunk egyik legjellemzőbb, legkárosabb személyiségvonására.

A főhős, az ital így válik csupán eszközzé a történetben, egy kvázi segítséggé ahhoz, hogy az ember hosszas, egészségről való filozofálás és tipródás után eljusson addig, hogy csak simán hülye, amiért mindent megvesz, amire azt írták: bio. 

A műelemzést félretéve egyébként tényleg finom. Az összetevők listája szerint narancs- és sárgarépalé is van benne, ám az íze sokkal inkább maracujás és egzotikus gyümölcsös.  

Újravennénk? Igen, ha innánk energiaitalokat és ha világosabban kiderülne, mitől jobb ez a hagyományos cukomenteseknél. 

3. Vegetáriánus pizza sok zöldséggel: Pizza D'Oro (Intespar) Ára: 949 forint.

Ő az a tagja a mezőnynek, aki egyébként nem ígért egészséget. Azért vettük meg, mert ez tűnt a legegészségesebnek a nagyáruház pizza-mezőnyében: kellemes, rusztikus forma, hatalmas padlizsánok és cukkinik a tetején,  vegetáriánus, kevés sajttal, ráadásul a doboz átlátszik, így már az üzletben kiderült, hogy nem csak a csomagolás fotóján, hanem a terméken is jó sok feltét van.

Már csak az íze lenne jó, és minden rendben lenne. Nagyon kevés a sajt és paradicsomszósz rajta, mintha csak kenyértésztát ennénk sózott padlizsánnal és cukkinivel... Ezt sajnos nem vesszük újra, pedig a törekvés nagyon jó, imádjuk a  vega pizzát és a sok feltétet, de ha lehet,  ne maradjon ki a sajt és a paradicsomszósz sem. Aki nem szereti annyira az intenzív ízeket, annak talán jó lehet.

Újravennénk? Nem. 

kip

4.  Mindenmentes kakaós ital: MIZO cukor- és laktózmentes kakaó (Interspar, nagyáruházak) 239 forint. 

 A legmeglepőbb benne az, hogy az íze az égvilágon semmiben nem különbözik a hagyományos változatoktól, annak ellenére, hogy 0% zsírral operál, nincs benne hozzáadott cukor sem, és még laktózmentes is.  Még a kakaópor is zsírszegény benne. 

Ezzel együtt ez sokkal inkább "mindenmentes", mit egészséges termék, mert édesítőkkel és aromákkal készült, de ettől eltekintve nagyon finom.

Újravennénk? Igen. 

5.  Zöldségchips:  Terra Mediterran Chips (DM) Ára:  999 forint.

Három dolog jellemzi: finom, néha nagyon kemény és Magyarországon sokak számára megfizethetetlen. Sokféle különleges zöldség van benne a  céklától a zellerig, néha édeskés, ami jól áll az enyhén sós ízesítésnek. A simán csak sós változat finom, de nem egy nagy szám, de a mediterrán fűszerekkel kevert változata viszont nagyon, nagyon jó!  Vastag szeletek vannak benne, intenzív fűszerekkel és nem túl sok sóval. 

Újravennénk? Igen. 

kip

6. Gabonakávé: Biopont gabonakávé (DM) Ára: 949 forint. 

Nem mondjuk, hogy a kávé egészségtelen lenne, sőt. Ezt a gabonakávét inkább azért vettük meg, mert a napi 5-7 kávénknak (ami viszont már tényeg sok) szeretnénk legalább a  felét koffeinmentes, egészséges változatra cserélni. 

A csomagolás szerint ez koffeinmentes bioital, ami árpát, rozst és cikóriát tartalmaz. Hogy lesz ezekből a növényekből  kávé? Ráadásul iható?

Aranyos a csomagolás, azt írja:

"a kávé ízvilágát idézi.."

Ezek után már fel voltunk készülve bármire. 

Illatra,  szárazon nem jönnek elő a kávés aromák, elkészítve van egy diszkrét takarmányszaga, de az íze nem rossz. Semmiképpen nem olyan, mint amilyenre azok emlékezhetnek, akik ittak cikóriakávét a nagymamájuknál gyerekkorukban. 

Nálunk biztos, hogy el fog fogyni ez a termék, mert betartja amit ígér: a kávé aromáját idézi, és ami a legfontosabb: erős mellékíz nélkül. Nem egy olasz ristretto, de hogy is lenne, ha éppen kávé nincs benne. Korrekt kávépótló - egy kis tejjel bekeverve teljesen jó lesz a napi 3-4 fölösleges, csakis az ízéért ivott fekete kiváltására. 

Újravennénk? Igen. 

7. Cukormentes mogyorókrém: Torras mogyorókrém sztíviával (Interspar) Ára:  1249.-

Cukor nélkül, ráadásul a természetes sztíviával készült termék,  ám van benne maltitol is és mellé 10% mogyoró.  A tetején úszkált a saját leve kibontáskor (!), valami mogyorós, vizes-olajos folyadék a keménynek mondható krémen. Viszont az illata nagyon finom: igazi retro mogyoróaroma, amit gyerekkorunkban ízlelhettünk a mókusos mogyorókrém felbontásakor. 

Nagyon izgalmas az állaga - a vizes kulimász alatt kemény krém van, ezeket valamivel elegyíteni kéne, ha a kanál képes lenne legalább menetet vágni az alsó krémen. Ettől függetlenül az íze remek, talán egy kis mikrózás megoldja a problémát. 

Újravennénk? Okvetlen, amint feltalálják a flexet és a keverőszárat az ételekhez.

kip

Ott a lötty, jobb oldalon, és ez a legszebb kép róla. Habár itt úgy tűnik, mégsem kenhető.

A sorozatot később a teszt második részével és egészséges receptekkel folytatjuk, már alig várjuk! Most ti jöttök - segítsetek nekünk és a többi olvasónak azzal, hogy leírjátok, melyik az az egészséges termék, ami nektek igazán bejött és azokról is írhattok, amiket soha nem vennétek újra. 

..........

Ha szeretnél elsőként értesülni a cikkekről és újdonságokól, kövesd a jobb oldalon látható közösségi oldalakat.:)