Tudjuk, hogy szuper egészséges minden, ami nyers, trendi a vegán, az állatmentes, de meg akartunk győződni róla  a saját szemünkkel is.  Arra voltunk kíváncsiak, vajon 3 nap nyers étrend hoz-e bármilyen látható, érezhető változást a szervezetünkben. 

A szabály: 3 napig nyers zöldség és gyömölcs és magok. Bármennyi. Kalóriában nem eszünk majd kevesebbet, mert egy zacskó magkeverékben akár 4-500kalóra is van, és ezt napi 2-3 alkalommal legalább eszünk majd belőlük. Mellé nyes gyümölcs, zöldség, vagy saláta is fogyasztható, vagyis lényegében a nyers vegán étrendbe teszünk 3 napos kirándulást. 

kip

A segítőnk dietetikusunk Gombos Anett volt, vegyes érzelmekkel fogadta, de végül támogatta az ötetet. Azt mondja, 3 nap még belefér, együnk bőven, és ne gondoljuk, hogy ez fogyókúra még akkor sem, ha súlyt vesztünk. 

"Egyes kutatások szerint a daganatos betegségek kezelése mellett hatékony lehet a nyers étrend, és az egészségre gyakorolt általános hatása egy könnyű 3 napnak, rengeteg gyümölccsel, zöldséggel és vitaminnal elvitathatatlan. Hosszú távon azért már nem lenne ilyen egyszerű a dolog, mert sok mindent kellene pótolunk, amit eképpen nem visz be a böjtölő" - részletezte a szakember. 

Hozzátette: nem egyszerű véleményt mondani egy ilyen kihívásról, mert ami nyers  az a szervezetet hidratálja, és a magvak is hasznosak, mert az idegrendszert is nyugtatják ebben az időszakban. Ettől függetlenül nem javasolja a böjtöt, inkább a helyes táplálkozási szokások kialakítását. 

Mire vagyunk kiváncsiak? Például arra, hogy változik-e bármilyen irányba a közérzetünk, a bőrünk, a  frissességünk. Történik-e bármi a nyúlfarknyi, szinte semmi 3 nap alatt és persze, hogy mennyire lesz nehéz, és megéri-e egyáltalán egy ilyen rövidke tisztítókúra, vagy 3 napig szenvedünk majd a semmiért. 

Lássuk, hogy alakult a gyömölcsökkel eltöltött 3 nap!

1. nap:

Az első napon az égvilágon semmi bajom, egyáltalán nem kifejezetten vagyok éhes, mondjuk ehhez kellett 3 kisebb zacskó magkeverék és 2 narancs. Nem szédelgek, jó a közérzetem, és a délutáni fáradtság sem gyötör. Lehet abban valami, hogy a vércukrot nem hintáztatja ez a fajta étkezés és ettől nem éhes az ember. Ugyanakkor nem szeretem a magkeveréket, ez már egészen biztos és simán tudnék enni annak ellenére, hogy éppen nem kínoz semmilyen falásroham. 

Egyelőre nem vagyok frissebb, és a közérzetem sem változott:  ugyanolyan remek mint előtte. Érdekes módon azt érzem csak, hogy a mozgásom sokkal könnyebb - most kéne elkezdeni jógázni. Vagy soha.  

Este sem voltam éhes, viszonylag könnyen eltelt ez a nap annak ellenére, hogy én bármilyen élethelyzetben képes vagyok enni. Ma ennek az egésznek kisebb volt a jelentősége. 

2.nap

Felkészültem reggel, jobb a békesség: adagokba rendeztem és összevagdostam mindent, ami aznapra kell, így a szemem előtt lesznek és nem fogok csalni. 

Mivel a magkeveréket egy nap alatt meg lehet unni, ezért ma jó adag diót forgattam meg jó paprikában és fűszerekben, egy másik adagot egy kevés mézzel és fahéjjal kevertem össze. Ez adja majd az energiát. Mellé salátát készítettem és van pár gyömölcs is itthon.

Előző nap még tudtam volna enni mást, ezen a napon már eszembe sem jutottak az ételek, úgy éreztem, az idők végezetéig kibírnám ezt, főleg ha szeretném az olajos magvakat ekkora mennyiségben. 

Kávét is kevesebbet ittam, mégis könnyű volt a munkámra fókuszálni. Külső jeleket nem tapasztalok, nem lett simább a bőröm és nem kezdett el ész nélkül csillagni a hajam, de ezt nem is várta el senki egy nap után. 

kip

3. nap:

Eggyel kevesebb kávé is elég volt tegnap, és ennek ellenére egy órával kevesebbet aludtam, majd magamtól keltem fel. Nem látványos siker, mégis jó.

Nem tudom, hova lehetne az olajos magvakat fokozni, de biztos vannak jó receptek hozzá. Léteznek kiváló növényi nyers torták, diókolbász, és más ételek, amik egyébként valóban nem rosszak - tanulságképp annyi, hogy ezekől felkészülhettem volna előre.

A  harmadik nap végén járunk.  Hogy mi jellemez, ami korábban nem? Kicsit frissebb vagyok, mozgékonyabb, nincs az az érzésem, hogy nincs kedvem felálllni a távirányítóért már este, késő este is jóval energikusabb vagyok a megszokott "semmire nincs már erőm" helyett. A közérzetem is jobb egy kissé, olyan érzés, mintha épp a kevesebb evéstől kaptam volna plusz energiákat. 

Nem változott meg az élet, de jobb, könnyebb, frissebb egy fokkal. 

Ja és a harmadik napra már egyáltalán nem érdekel az étel mint örömforrás, - érzem, hogy éhes vagyok, eszem valamit és ezzel le van tudva. Nincs az állandó agyalás valami finomságon, nassoláson. 

Ennyi volt tehát a 3 napos nyers vegán élet, - ki lehetett bírni. 

Ha valaki most kezd bele egy alacsony glikémiás indexű étrendbe annak kiváló lehet egy ilyen három nap és persze mindazoknak, akik szédelgés és sok hús nélkül szeretnék helyrebillenteni a vércukrukat, hogy később kevésbé legyenek éhesek, vagy azoknak, akik épp a kávéról igyekeznek leszokni. Sokkal könnyebben megy úgy, ha eleve frissebb az ember.  

Újra belevágnék? Igen, egy-egy szénhidrált-túlkapásokkal teli karácsonyi időszak után nagyon hasznos lehet. 

------------------

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak végtelenül sajnálsz, amiért ennyire ciki, hogy egyelőre alig van lájk a vadiúj Facebook oldalunkon, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, giphy