Mint tudjuk: másnaposság ellen a legősibb sámán trükk nem lerészegedni, ám amikor már megtörtént a baj, rendszerint akkor kerülünk szembe a legrizikósabb dilemmával: mit tegyünk? Ahány ház annyiszor n a huszonharmadikon féle gyógyír van a macskajajra, amiket ráadásul nagyon veszélyes lehet kipróbálni az adott helyzetben. 

Mi van, ha csak  rosszabb lesz minden mások tippjeitől?

szav

Mi van, ha csak másoknál működik egy-egy tutinak gondolt trükk?

Mi lehet a legjobb módszer egyáltalán? Húsleves a folyadék- és sópótlás okán? Netán gyümölcs és citromlé, ami kitakarít, vagy víz, ami hidratál? Talán inkább gyógyszerrel kéne próbálkozni, biztos, ami biztos? Vagy válasszuk a népi megfigyelések győztesét, az uborkalevet? Esetleg legyen inkább egy korsó sör, minden mindegy alapon? Séta vagy sport az endorfinok miatt? Vagy a kávé, ami értágító hatása miatt általában megszüneti a fejfájást? Netán előtte valami zsíros, hogy "felszívja"?

És itt még nincs vége! Van, aki bevállalja a szaunát a méreganyagok mielőbbi távozása érdekében, mások szerint elég, ha nem keverjük a piákat, és nem lesz nagy a baj. A tudomány azt mondja: megfelelő tempóban, korrekt mennyiséget igyunk rengeteg vízzel. Mások szerint  a  C vitamin és gyulladáscsökkentő kombója segít lefekvés előtt.

Csili, méz, pizza, várakozás, ima, szeretet, woodoo, vagy távgyógyítás?

szav

Mit mond a tudomány?

Egy 1999-es tudományos felmérés és kísérlet szerint a másnaposság tünetei gyorsan megszüntethetők, ha a beteg növelt mennyiségű oxigént kap. Kösz. 

(Innen jöhet az az örült tipp, hogy sportoljunk másnap: mozgás közben az emberi szív gyorsabban ver, ezáltal nagyobb mennyiségű oxigént képes szállítani. )

Ami viszont elvezethet a megoldásig az szintén a tudomány, ami szerint a másnapossággal járó tüneteknek több oka is van. Az etilalkohol – az antiduretikus hormon termelésének befolyásolásával kiszáradást okoz, ami a szájszárazsághoz, és  fejfájáshoz vezet. Mt jelent ez? Valahol a vízben keresendő a megoldás, vagy azok egyike. 

Egy dán kutatás még érdekesebb eredményeket hozott:  egy 52 ezer önkéntes részvételével végzett felmérés kimuttatta, hogy idősebb emberekre valamiért kevésbé hat a másnaposság.

 Egy 2015-ös kutatásból pedig az derült ki, hogy bizonyos körtefajták, főként a japán körte (Pyrus pyrifolia) felgyorsítják az alkohol lebontását, így küszöbölve ki a felszívódását gátló akadályokat. 

A szeszesitalok gyártása során egyébként  úgynevezett kongener vegyületek keletkeznek, amik fokozzák a másnaposság tüneteit. Ezek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a sötétebb színű szeszesitalokban, vagyis ha valaki világosabb színű italt iszik, akkor kisebb eséllyel lesz másnapos.

A tudományos tényeket összegezve tehát másnaposság ellen a legideálisabb, ha körtekedvelő, és vodkázó dán nyugdíjasok vagyunk, aki elég vizet isznak másnap és sportolnak is egy keveset. 

szav

A téma lezárására végül úgy döntöttünk: szavazásra bocsátjuk a kérdést,  így a többség dönti majd el, mi az, ami leginkább használ másnaposságra. Ám előtte felkerestük a téma általunk legnagyobbnak gondolt szakértőjét, Humbákfölde olykor kapatos papját, Tibi atyát, aki maga is elmondta macskajaj-tippjét:

".. Másnapra nagy pohár víz lefekvéskor, fájdalomcsillapító, aztán alvás!"

- osztotta meg titkát a plébános. 

Alább te is szavazhatsz, és ha a bevált módszered nincs a csomagban, kommentben segítheted a többi szomjas olvasót a regenerálódásban. 

Lássuk, ti mire voksoltok!

Neked mi segít, ha másnapos vagy?

Szavazzuk meg, mi a legjobb gyógyír macskajajra!
 
Sok víz, vagy más folyadék
Zsíros ételek előtte
Leves
Gyümölcsök
Gyógyszer
Mozgás
Gyógysör
Szauna
Nem keverem a piákat
Világos színűeket iszom
Tibi atya igéjét követem
Uborkalé
Semmi, csak a türelem
Alvás
Más trükköm van
A fentieket kombinálom
szav   Current Results

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: pixabay, giphy