kip ezt

Tegyünk végre pontot a másnapos egyetemisták vitáinak, és a frontérzékeny lányok, asszonyok fodrászatban, perlekedéssel töltött perceinek végére! Segítsünk egymásnak és szavazzuk meg, melyik a legjobb fájdalomcsillapító! Válaszoljuk meg, melyiket használjuk, ha már muszáj, melyik az, amelyik gyorsan hat, és elmulasztja a legkellemetlenebb migrént is.  A reklámok szerint mindegyik tökéletes.  És szerinted van olyan, amelyik tényleg megbízhatóan teljesít? Kattints a neve melletti négyzetbe!

Ám mielőtt túlsztárolnánk őket, alább néhány fontos információ, amit tudnod kell róluk:

1. Ha valaki túl  sokat szed belőlük, nagyon veszélyesek lehetnek. 

Nem azért kaphatóak vény nélkül, mert veszélytelenek. Pontosan figyelnünk kell arra, mennyit vehetünk be belőlük, mert többek között a májat, a veséket, a gyomort is károsíthatják. Többféle hatóanyaggal készülnek, ám egyik sem olyan csodaszer, ami ne okozna károkat a szervezetünkben, ha túllépjük az ajánlott mennyiséget. 

A paracetamol ebontása a májban történik és ha több kerül a szervezetbe, mint amennyit elbontani képes, akkor májkárosodás következhet be. Ez nem csak annyit jelent, hogy a májunknak több dolga lesz  - több országban paracetamol túladagolás a májátültetés egyik leggyakoribb oka.

Az acetil-szalicilsav a gyomor- és bélnyálkahártyát károsítja, ún. mikrovérzéseket okoz. Emiatt gyakori használatukkor a gyomorégés, a gyomorfájdalom és az az emésztési zavarok. 

2. A szívünk sem örül nekik. 

Az Oxfordi Egyetem kutatói a Lancetben publikált eredményei szerint nagy dózisú diclofenac (napi 150 mg) vagy ibuprofen (napi 2400 mg) tartós szedése esetén a szívrohamok száma megnőtt. Egészen pontosan évente 8:1000-ről 11:1000-re emelkedett. Az is bebizonyosodott, hogy a dohányosok és a túlsúlyos betegek fokozott kockázatnak vannak kitéve.

3. Az űrben viszont jól jött.

1969-ben,  Holdra szállása során Neil Armstrongnak aszpirin is volt a kis fedélzeti gyógyszerkészletében.

4. Már a neandervölgyi ember is használt fájdalomcsillapítót.

Neandervölgyi elődünk fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat is használt- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Laura Weyrich és munkatársai öt egyed fogait vizsgálták meg, melyeket a belgiumi Spy-barlangban, a spanyolországi El Sidronban és az olaszországi Breuil-barlangban találtak. Lekapartak róluk némi fogkövet és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket - így derült ki, milyen "gyógyszereket" használtak. 

Az egyik egyedet  a nyomok szerint fogtályog és krónikus gyomor- és bélgyulladás kínozta, melyeket valószínűleg  fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal is próbált kúrálni,  fogkövében ugyanis nyárfa és penicillingomba DNS-ét fedezték fel.

A nyárfa hajtásában, levelében és kérgében szalicilsav van, a mai aszpirintabletták hatóanyaga. A neandervölgyi valószínűleg ezeket rágta, hogy csillapítsa fogfájását.

5. Ezek a gyógyszerek a nőknél valamiért jobban hatnak.

 Már a kilencvenes évek közepétől ismert, hogy a kábító fájdalomcsillapítók hatékonyabbak a nőknél, mint a férfiaknál, ám a különbség oka sokáig ismeretlen volt. A New York-i Állami Egyetem kutatói később  kimutatták, hogy ennek oka az, hogy az opioid receptorok fő típusai a férfiakban és a nőkben másképpen lépnek kölcsönhatásba.

6. Rengeteg fogy belőlük.

Napjainkban a betegek szerte a világon évente több mint 40 ezer tonna acetilszalicilsavat (ASS) vesznek be.

7. Hatással lehetnek a fogamzóképességre is.

Az Ame­ri­kai Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia fo­lyó­ira­tá­ban meg­je­lent ku­ta­tási ered­mény sze­rint az ibu­pro­fén ha­tó­anyagú tabletták szedése átmenetileg csökkenti a fogamzóképességet.

Neked melyik termék vált be? 

My Web Poll

Te melyik gyógyszert használod fájdalomcsillapításra?
 
Saridon
Aspirin
Algopyrin
Kalmopyrin
Cataflam
Advil
Algoflex
Voltaren dolo
Flector
ibumax
Miralgin
Többfélét
Más fajtát
kip ezt  Current Results

kip ezt

kép: unsplash, giphy