Kellemetlen téma, ezért talán a legjobb online megbeszélni. A székrekedés ráadásul nem is veszélytelen: ha huzamosabb ideig fennáll, akár szövődmények is kialakulhatnak miatta. Aranyér keletkezhet, esetleg repedések a végbélnyílás környékén. Súlyos esetben  széklet impaktációt is okozhat, vagyis kialakul egy olyan megkeményedett székletdarab, amit már a természetes bélmozgások segítségével nem lehet kiüríteni. 

Igen, azt kézzel veszik ki...

meg

Oka lehet a kevés folyadékbevitel és a mozgásszegény életmód, vagy az, ha rosszul étkezünk,  kevés rostot fgyasztunk.  Növel a rizikóját a magas életkor, a terhesség, egyes betegségek, vagy akár azok kezelése. Több gyógyszer, például a Parkinson kór, a hipertónia és a depresszió kezelésére alkalmazottak szintén közrejátszhatnak a kialakulásában.

De mi a legjobb módszer ellene?

Sokszor elég egy kis életmódváltás több mozgással és folyadékkal, és rengeteg nyers zöldséggel, gyümölccsel.  Most itt a lehetőség, hogy megszavazzuk, hogy a praktikák közül melyik válik be a leginkább a magyar olvasóknak! Ha van jobb módszered, kommentben te is megoszthatod!

meg

Neked mi  az, ami a leggyakrabban segít?

Szerinted mi a legjobb tipp székrekedésre?

Szavazzuk meg a legjobb módszert!
 
Aszalt szilva, szilvalekvár
lenmagpehely, vagy más rostok
Meleg (citromos) víz
Több folyadék
Gyógyszer
Savanyúkáposzta
Reszelt alma
Bármilyen zöldség, vagy gyümölcs
Sport
Valami más
Ezek kombinációi
meg  Current Results

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: pixabay, giphy