De komolyan. Miért tilos enni és inni a műtétek napján? Ha az operáció során az orvos a gyomrunk közelében sem jár, akkor mi lehet a baj? 

Most kiderül!

A kérdésre a választ egy altatóorvos adhatja meg. Dr. Horváth Gábor aneszteziológus mindent elmondott nekünk arról, mi baj lehet abból, ha nem tartjuk be a szabályokat. A szakember elárulta: a szabály csak tervezett műtét esetén él, életmentő beavatkozások során értelemszerűen nem számít, mi van a gyomorban.

Hogy mi van?

Akkor miért nem lehet mindegy a tervezett operációk esetén is?

Erre is megvan a válasz. 

"Elektív, vagyis tervezett műtétek esetén mindig ez a megoldás. azért nem szabad telt gyomorral lenni, mert ahogy elaltatjuk a pácienst, főleg ha még refluxa is van, vagyis a gyomorszáj nem zár rendesen, akkor elalvás után visszajön a gyomortartalom. Felkerül a garatba, majd bemehet a légcsőbe.

Ott kiválthat súlyos kémiai rekaciót is, főleg ha nagyon savas, és akár végső soron súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet, ami akár a páciens életébe is kerülhet"

- részletezte a doktor. 

szakértő

Hozzátette: víztiszta folyadékot 3 órával előtte lehet inni utoljára, de tejterméket már tilos, mert az nem ürül ki olyan gyorsan a gyomorból. Enni 6 órával altatás előtt lehet utoljára, de mindig tanácsosabb hosszabb időkkel számolni.

"A másik esetben, ha a gyomor teli, de muszáj műtenünk, akkor különböző technikákkal, műfogűsokkal oldjuk meg azt, hogy a gyomortartalom nehogy visszaköszönjön. Ilyenkor a beteg nagyon gyorsan van elaltatva, es közben pedig van egy műfogás, aminek az a lényege, hogy a gyűrűporcot nagy erővel odanyomjuk a beteg  nyakához, amivel az ember összelapítja a nyelőcsövet.

Ez elég kellemetlen, de ha bármi ekkor feljön, az ott is marad. Eztán villámgyorsan kell intubálni, tubust betenni. Maszkos lélegeztetés ilyenkor szóba sem jöhet, mert az műhiba" 

- sorolta a szakember, majd at is elárulta: ha a műtét nem sürgős, olyan helyzet is akad, amikor egyszerűen kivárják azt az időt, amíg a gyomor üres lesz, és biztonsággal megkezdődhet a műtét.

........

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>>