Vannak, akik azt gondolják, hogy a betegségeket és testünk néha megmagyarázhatatlan tüneteit életmódunk és génjeink határozzák meg, míg mások abban hisznek, hogy azok mögött akár lelki okok is állhatnak. 

Bármi is legyen a panaszunk, a legbiztosabb választ az orvostudomány adja meg, ám nem kizárt a lelki okok és testi következmények összefüggése, gondoljunk csak az idegeskedésre és a a stresszre, amiről régóta tudjuk, hogy gyengíti az ellenállóképességünket, és ezáltal több betegség előidézője lehet. 

A webbeteg egy korábbi cikke szerint, ha a  tartós stressz miatt  állandóan feszültek vagyunk szellemileg és testileg,  akkor súlyos egészségi rendellenességek alakulhatnak ki. Jelentkezhet fejfájás, alvászavarok, a bőrbetegségek súlyosbodása, az immunrendszer általános legyengülése és számos egyéb tünet. 

Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona alapján most összegyűjtöttünk 10 gyakori tünetet és azok esetleges lelki okait. Lássuk melyik életterületet érdemes megvizsgálnunk egy-egy kellemetlen testi tünet felbukkanása kapcsán. 

ezt

1. Az ízületek merevsége a rugalmasság hiányára, csökönyös  ellenállásra utalhat,  leginkább  valamilyen tekintéllyel szemben. 

 2.  A zsibbadás azokat érinti, akik egy helyzettel, vagy egy másik személlyel kapcsolatban szeretnének kevésbé érzékenyek lenni. 

 3. A túlsúly mögött érzelmek felhalmozása állhat, és egyfajta védekezésként használják az érintettek a kilókat, amikkel körbeveszik magukat. 

4. A koleszterin problémái nehezen áramló életörömre utalnak.

5. Az izületi gyulladás lelki síkon akkor alakul ki, ha valaki túl sokat kritizálja saját magát vagy másokat.

6. A székrekedés mögött bizonyos emberek vagy események visszatartásának,  megtartásának  vágya áll.

7. Az ekcéma egy szeretett lénnyel való kontaktus elvesztésére utal. 

8. Az alkoholizmus mögött általában menekülés van fizikai és érzelmi felelősség elől, és félelem a lelki sérülésektől.

9. Az akné oka lehet önbizalomhiány és az is, ha valaki félelemből távol akarja tartani magától az embereket. 

10. Az allergia az allergénhez asszociált személlyel, vagy eseménnyel kapcsolatos  frusztrációra utal.

A szerző legalábbis így látja, és annyi biztosan nem árt, ha az egyes tünetek felbukkanásakor végiggondoljuk, vajon lehetett-e a stressz, vagy a fentiek miatti aggodalom az oka. Nehéz ehhez a témához hozzányúlni úgy, hogy az ember segítsen az információkkal, miközben ne tűnjön kuruzslónak, és olyasvalakinek, aki az orvostudomány ellen beszél. Ti hisztek abban, hogy a betegségeknek lelki oka is lehet? A ti környezetetekben volt már bárki, aki úgy gyógyult meg egy betegségből, hogy a lelki hátterét orvosolta egy-egy egészségügyi problémának? 

Próbáljuk meg eldönteni ezt a kérdés, és ha nem titok, írjátok meg a saját történeteteket a betegségekről és lelki okaikról! Talán lesz olyan olvasó, akinek épp a ti kommentetek segít majd a gyógyulásban. 

..........

fotó: unsplash