Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvan a trükk, amivel nem hízlalnak a multivitaminok - Szavazzuk meg, melyik a legjobb közülük!

Egy kis télvégi immunrendszer-turbózás céljából úgy döntöttünk, hogy tartunk egy multivitamint kúrát, de bárki, akivel erről beszéltünk  azt mondta, hogy a multivitaminok hízlalnak. Mivel hízni most véletlenül pont nem akarunk, utánajártunk, mi igaz ebből és eldöntöttük: megkeressük a választ arra, hogy valóban növelik-e az étvágyat a multivitamin-készítmények, és ha igen, mi lehet az oka ennek, és a legfontosabb: hogyan tudjuk kiküszöbölni azt.

Spoiler: igaz a hír, de van megoldás. 

szakértő

Dr. Buzgány Erika gyógyszerész kérdésünkre elmondta, hogy valóban okozhatnak megnövekedett étvágyat a multivitamin-készítmények, elsősorban B-vitamin tartalmuk miatt.

"Bonyolult lenne részletezni, hogy pontosan mi zajlik le a testünkben a B-vitaminok hatására, legyen elég annyi, hogy ezek valóban éhesebbé tehetnek minket. Ám jó hír, hogy ha krómot szedünk a multivitamin mellé, akkor az szabályozza a vércukorszintünket, ami így kevésbé ingadozni, és nem leszünk egész nap éhesek az étkezések után"

- emelte ki a szakember.

szakértő

A gyógyszerész tehát azt javasolja, hogy ha multivitamint választunk, akkor vásároljunk hozzá krómot, de ezek után felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem raknak bele a krómból, ha ez létező probléma és talán több vásárlót is zavar.

Ennek megválaszolása helyett szakértőnk abban segített, hogy kikereste: a termékeik között vajon van-e olyan multivitamin, amelyikben van valamennyi króm is.

Jó hír: akad ilyen is. 

A  számos termék közül a Béres Activalt nézte meg másodjára, már ebben is volt króm, de azt nem ígérte biztosra a szakember, hogy ez a mennyiség elég lesz ahhoz, hogy ne ingadozzon vércukorszintünk. A helyszínen egyébként nem néztük meg az összes létező multivitamint, de a lényeg, hogy ha hasonlót vásárolsz,  az éhség elkerülésére a termék krómtartalmát kell figyelni. Ha nincs benne, akkor érdemes mellé külön szedni krómtablettákat. Ezek nem a B-vitaminok hatását semlegesítik, hanem abban segítenek, hogy ha már ettünk, akkor utána kevésbé kelljen számolnunk a vércukoringadozás miatti falásrohamokkal. 

Ennyi hát az egyszerű trükk: a króm. És ha már itt vagyunk,  szavazzunk meg, melyik a legjobb multivitamin-készítmény, mi az,  ami nektek bevált, és amit másoknak is szívesen ajánlanátok:

szakértő

Szerinted melyik multivitamin-készítmény a legjobb?

Kattints arra, amelyik neked bevált!
 
Centrum
Supradyn
Actival
Béres csepp
Jutavit
Gravida
Damona
Pharmaton Vital
Multi Tabs Immuno
B-Max
Vitaking
Plussz pezsgőtabletta
Herbária multivitamin
Spectrum
Eurovit
Vitaday
Benu
Más terméket szedek
Nem szedek vitaminokat
szakértő  Current Results

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>> képek: pixabay

 

0 Tovább

Tudod, hogy mennyi megy el az adódból a börtönlakók egészségére? Utánajártunk, mire költünk!

  

Kíváncsiak lettünk rá, vajon adóforintjainkbók milyen egészségügyi szolgáltatásokat kapnak Magyarországon a fogvatartottak. Természetes, hogy a kórházi elátás nekik is jár, de vajon idegességre kaphatnak-e egy kis B6-ot, télen pótolják-e számukra a napfényt valamennyi D-vitaminnal, kiválszthatják-e milyen gyógyszereket szednek,  vagy meg kell elégednük fapados szolgáltatásokkal? 

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztályát, ahol készségesen válaszoltak is minden kérdésünkre. Alább a 9 legérdekesebb infó arról, hogyan gondoskodnak az illetékesek a fogvatartottak egészségéről. 

szakértő

1. Létezik egy alapelv, aminek mentén ellátóik hozzáállnak a börtönlakók egészségéhez. Ez pedig hivatalosan így fest: "elsődleges cél a fogvatartottak esetében is az esélyegyenlőség biztosítása mellett az emberi méltóság megőrzése, és az egyén egészséges életmódhoz, aktuális egészségi állapotának megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jogának biztosítása" - áll a válaszlevélben.  

2. Vannak azért meglepő, de érthető  szabályok, például ez: "a szabadságvesztés végrehajtása során a szabad orvosválasztás joga korlátozva van". Nincs olyan, hogy "márpedig én a Mészáros doktornőt szeretném az epémmel", vagy a "Kovács doktor bácsihoz mennék fogorvoshoz, mert tőle nem félek". Az van, aki épp van. 

3. Nem várják meg a bajt: a  Büntetés-végrehajtási Szervezet komplex egészségügyi ellátó rendszert működtet, vagyis rendszeresen gyógyító-megelőző tevékenységet folytatnak, aminek része az orvosi vizsgálat, gondozásba vétel, a speciális szakorvosi ellátás biztosítása. Kiemelt figyelmet fordítanak a betegségek korai felismerésére,  szűrővizsgálatokra is. A fogvatartottaknak is kötelező eljárni tüdőszűrésre, sőt, egyéb ajánlott szűrések is vannak, például a hepatitis, HIV,  vagy nőgyógyászati rákszűrések. Ezeket mind biztosítják számukra. 

 4. A fogvatartottaknak van saját kórháza, de néha a mieinkben is felbukkannak. A központ ezt írja: "a fekvőbeteg szakellátásra szoruló fogvatartottakat a büntetés-végrehajtás által működtetett fekvőbeteg intézményben kell ellátni. Ebben belgyógyászati, sebészeti, szülészet-nőgyógyászati, tüdőgyógyászati, pszichiátriai és neurológiai kórházi fekvőbeteg szakellátása biztosított a fogvatartottaknak.

És mi van akkor, ha más problémájuk van? Arra is van megoldás:  "azon esetekben, amikor a beteg fogvatartott egészségügyi ellátása a szervezeten belül nem megoldható, úgy a területileg illetékes kórházba kerül a beteg. Amennyiben olyan kezelés válik szükségessé, amit a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában nem tudunk ellátni, akkor kerülhet sor a fogvatartott „civil” kórházba történő kiszállítására. Ebben az esetben a bv. szervezet állományába tartozó kolléga látja el a fogvatartott őrzését, felügyeletét, ellenőrzését mindaddig, amíg vissza nem szállítják fogva tartási helyére" - derül ki a tájékoztatásból.  

5. És  gyógyszerek ingyen vannak nekik, vagy senkit sem érdekel, ha nincs pénzük rá? Nyugalom, a fogvatartottak is térítés ellenében vehetik igénybe azokat a szolgáltatásokat, amelyek részben vagy egészben térítéskötelesek. Ezzel együtt pedig dönthetnek arról, hogy az azonos hatóanyag csoportba tartozó gyógyszerek közül melyiket választják.

6. Már az étkeztetésük során igyekeznek megelőzni a betegségeket. A fogvatartottak étkeztetése során a bv. intézetekben működtetett konyhák az étrendtervezésnél a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet táplálkozás-egészségügyi irányelveit tartják szem előtt. "A fogvatartotti alapétrendek összeállítása megfelel a közízlésnek, a magyaros konyha ízvilágát tükrözi"  - árulták el az illetékesek.  

szakértő

7. És vajon kaphat külön, fogyókúrás ételt például az,  aki nem beteg, de  túlsúlyos és ezzel vezélyeztetheti az egészségét? Kaphat. "A büntetés-végrehajtás alapellátó orvosa ha a vizsgálatokat követően úgy ítéli meg, hogy a fogvatartott egészségi, tápláltsági állapota indokolja, diétás étkeztetést rendelhet el. Ennek összetevőit az orvosi javaslatnak megfelelően dietetikus szakember állítja össze; akár több zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazhat" - részletezik. A doki ezen felül a fogvatartott egészségi állapotának függvényében elrendelheti vitaminok szedését is.

 8. Saját maguk is tehetnek az egészségükért. A fogvatartottnak hetente van lehetősége az intézetekben működő bolt kínálaátból válogatni, ahol idénygyümölcsök és  - zöldségek is kaphatók.

9. És ha valaki nem tudná, mi egészséges? Arra is van megodás! "Lehetőségük van arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek egyénileg szervezett, egészségmegőrző előadásokon vegynek részt, ahol téma az  alkohol,  a drogfogyasztás ártalmai, a dohányzás egészségügyi kockázata,  a segítségnyújtás a leszokáshoz, és  sport szerepe az egészségmegőrzésben. Az előadásokon igyekeznek felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Egyéni sportolási lehetőségek biztosítottak a részükre a bv. intézetekben kialakított sportolásra alkalmas eszközökkel felszerelt sétaudvarokon, edzőtermekben, de  kollégáink is rendszeresen szerveznek számukra sportversenyeket is"- tudtuk meg. 

szakértő

Ilyen az angol börtönkoszt.  (forrás: youtube)

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>

0 Tovább

Végre kiderült, miért nem ehetünk és ihatunk a műtétek előtt!

De komolyan. Miért tilos enni és inni a műtétek napján? Ha az operáció során az orvos a gyomrunk közelében sem jár, akkor mi lehet a baj? 

Most kiderül!

A kérdésre a választ egy altatóorvos adhatja meg. Dr. Horváth Gábor aneszteziológus mindent elmondott nekünk arról, mi baj lehet abból, ha nem tartjuk be a szabályokat. A szakember elárulta: a szabály csak tervezett műtét esetén él, életmentő beavatkozások során értelemszerűen nem számít, mi van a gyomorban.

Hogy mi van?

Akkor miért nem lehet mindegy a tervezett operációk esetén is?

Erre is megvan a válasz. 

"Elektív, vagyis tervezett műtétek esetén mindig ez a megoldás. azért nem szabad telt gyomorral lenni, mert ahogy elaltatjuk a pácienst, főleg ha még refluxa is van, vagyis a gyomorszáj nem zár rendesen, akkor elalvás után visszajön a gyomortartalom. Felkerül a garatba, majd bemehet a légcsőbe.

Ott kiválthat súlyos kémiai rekaciót is, főleg ha nagyon savas, és akár végső soron súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethet, ami akár a páciens életébe is kerülhet"

- részletezte a doktor. 

szakértő

Hozzátette: víztiszta folyadékot 3 órával előtte lehet inni utoljára, de tejterméket már tilos, mert az nem ürül ki olyan gyorsan a gyomorból. Enni 6 órával altatás előtt lehet utoljára, de mindig tanácsosabb hosszabb időkkel számolni.

"A másik esetben, ha a gyomor teli, de muszáj műtenünk, akkor különböző technikákkal, műfogűsokkal oldjuk meg azt, hogy a gyomortartalom nehogy visszaköszönjön. Ilyenkor a beteg nagyon gyorsan van elaltatva, es közben pedig van egy műfogás, aminek az a lényege, hogy a gyűrűporcot nagy erővel odanyomjuk a beteg  nyakához, amivel az ember összelapítja a nyelőcsövet.

Ez elég kellemetlen, de ha bármi ekkor feljön, az ott is marad. Eztán villámgyorsan kell intubálni, tubust betenni. Maszkos lélegeztetés ilyenkor szóba sem jöhet, mert az műhiba" 

- sorolta a szakember, majd at is elárulta: ha a műtét nem sürgős, olyan helyzet is akad, amikor egyszerűen kivárják azt az időt, amíg a gyomor üres lesz, és biztonsággal megkezdődhet a műtét.

........

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>>

0 Tovább

Hangulatjavító-  és étvágycsökkentő szerek előtt próbáld ki a csilit!  - Mindkettőn segít

Először csak észrevettük, hogy a csípős ételek fogyasztása után mintha jobb lenne a kedvünk, ezért lettünk kíváncsiak arra, hogy vajon voltak-e ehhez kapcsolódó kutatások, amik igazolnák az elméletet.  Menet közben kiderült: nemcsak a hangulatra jó a kapszaicin, hanem millió más dologra, így most összegyűjtöttük nektek azokat, amiket a néphagyomány állít és olyan tényeket is, amiket a tudomány is igazolt. 

Videónkban Csobán Roland, a Chiligeddon manufaktúra tulajdonosa mondja el, milyen kedvező hatásai vannak a csípős ételek fogyasztásának. 

szakértő

Mit gondoltak régen?

Egyes vélekedések szerint a csípős paprika az egyik legrégebb óta termesztett növény:  Mexikóban és Peruban már 6000 évvel ezelőtti magokat is találtak. 

Magyarországon már régóta csípjük a csípőset: a Tisza-vidéki és Duna menti népek gyorsan felismerték a paprika immunerősítő hatását. Így lett később a hideglelés orvossága, emellett a szegedi néphagyomány szerint a látást élesíti, antiszeptikus és a  cukorbetegséget is orvosolja minden, ami csípős.

A  maják csilivel dörzsölték be ínyüket fogfájás esetén,  és úgy tartották, hogy az megszünteti a hasmenést és a görcsöket. Egyes törzsek  a köröm alá dugott zöld csilidarabokról állították, hogy reuma esetén hatnak.  (Később kiderült: igazuk volt, a kapszaicint ma fájdalomcsillapításra használják.) Az inkák úgy vélték, javítja a látást a csili rendszeres fogyasztása. (Igen, épp ahogy a szegediek).  Mexikóban másnaposság ellen is bevetik, a mai napig. 

Korábban úgy vélték, hogy csilifogyasztással előrébb lehetett hozni a szülés időpontját, de voltak, akik nem ezért, hanem a vajúdás megkönnyítésért ették. 

Mit mond a tudomány?

Millió jó hírt azoknak, akik szeretik a csípős ételeket. 

A csípős papriika gazdag A és C vitaminban, de  folsav, kálium és  E-vitamin is van benne,  és persze a lényeg: a kapszaicin.

Patkánykísérletekben már bebizonyosodott a utóbbi  fájdalomcsillapító hatása, amelynek mértéke a diklofenák hatásához hasonlónak bizonyult, ezért gyakran alkalmazzák izomfájdalmak, arthritis és egyéb húzódások kezelésére, de bevethető migrén, fejfájás vagy pikkelysömör ellen is.

“Kutatásunk megerősítette és bővítette a csilipaprika anyagainak szívvédő hatásával kapcsolatos ismereteket” – jelentette ki Zhen-Yu Chen, aki az eredményekről beszámolt. az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 243. nemzeti találkozóján

Hörcsögön is végzett kutatásokat ugyanez a csapat, melynek során a  csípős hatóanyag csökkentette az úgynevezett „rossz” koleszterin mennyiségét a vérben, sőt, a már felhalmozódott lerakódásokat is oldotta, melyek az artériát szűkítve szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethetnek.

Rákmegelőző hatását is többször kutatták: a The Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban közzétett új kutatás szerint az erős paprika hatóanyaga, a kapszaicin, csökkenti egyes  daganatok kialakulásának kockázatát.

Kísérletükben a kutatók kapszaicint adtak olyan egereknek, amelyeket genetikailag hajlamossá tettek több béldaganat kialakulására. Kiderült, hogy a kapszaicin a TRPV1 aktiválása révén csökkentette a daganatok kialakulásának kockázatát az egerekben, és több mint 30 százalékkal megnövelte az állatok élethosszát is.

A Biochemical and Biophysical Research Communication című szaklapban a nottinghami egyetem kutatói arról számolnak be, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelős mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelőző hatását magyar tudósok kutatásai is megerősítik.

A kapszaicin ráadásul annyira jó fej, hogy az egészséges sejteket nem támadja meg, - nottinghami kutatók szerint a jalapeno gyakori fogyasztása például a rákos betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tesz

Azt hitted, ennyi? Nem, van még egy csomó jó hatása: kísérletek bizonyítják, hogy a kapszaicin  mérsékelheti a szívelégtelenség és a szélütés kockázatát, csökkenti a vérben a trigliceridek szintjét, serkenti a nyál és a gyomornedv képződését, elősegíti, megkönnyíti az emésztést.

Hogyan hat a jókedvre?

Egyes kutatások igazolták a kapszaicin belsőleg való alkalmazásának a nyugtató hatását, mivel növeli az neuropeptidek (endorfinok, vagyis a „boldogsághormonok”) termelését.

Hogy hogyan?

Amikor csípőset eszünk, a benne lévő kapszaicin-molekulák kapcsolatba lépnek a szánkban található kis érzékelőkkel, amik  üzenetet küldenek az agyunknak, azzal a kéréssel, hogy „szűntesse meg a fájdalmat, és indítsa meg az endorfinok felszabadulását a hipofízisből és a hipotalamuszból. 

 Ez magyarázza a kapszaicin fájdalomcsillapító, hangulatjavító hatását. 

Fogyókúrában is segít?

Igen. Étvágycsökkentő hatású, és emellett  az anyagcserét is felturbózza, így növeli az elégetett kalóriák számát. 

Az amerikai Biofizikai Társaság Baltimore-ban megrendezett éves konferenciáján mutatták be azokat az eredményeket, melyek arra világítanak rá, hogy a paprika csípősségét okozó kapszaicin elősegíti a szervezet zsírégetését.  Számos állatkísérlet igazolta, hogy a kapszaicin fokozza az energiafelhasználást és a zsírsav-oxidációt, és emellett étvágycsökkentő hatásáról is több forrás ír. 

A kapszaicin nemcsak az elhízás elleni küzdelemben vethető be, hiszen nem mellékesen a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a keringési betegségek kialakulását is megakadályozza.

Az elhízás elleni hatékonyságot  egérkísérletek is igazolják.  A kutatók szerint a kapszaicin a fehér zsírszövetet barna zsírszövetté alakítja, amelyek a hőtermelő folyamatokban" vesznek el", így tünteti el a zsírt  a hatóanyag. 

Kiknek nem ajánlott?

Ha beteg vagy, például gyomorbántalmaid vannak, inkább kérdezz meg egy orvost. Egészséges fogyasztók esetén viszont csak  nagy mennyiségben és mértéktelenül nem ajánlott.  A túl sok chili  a gyomor és a bél nyálkahártyájának károsodását okozhatja , de kis mennyiségben szuper! Azoknál, akiknek általában nem tartozik bele az étrendjükbe, az emésztést is megzavarhatja,  de ha a szervezet hozzászokik, a kellemetlen mellékhatások is enyhülnek.

szakértő

Hogyan használhatod?

A csili nem kizárólag őrölt változatban kapható és nem csak a lecsó és a leves az egyetlen felhasználási alternatíva, ha egy kis erőspaprikát szeretnénk enni. A Chiligeddon csapatánál például füstölt barbecue-szószt és savanyúságokat is láttunk, előbbi hamburgerszószban, pirítóson, az enyhébb őrölt változatok pedig akár limonádéban, vagy csokis desszertekben is felhasználhatók.  Emellett keverheted salátaöntetekbe, házi bonbonokba, de a legtöbb egyszerű krémleveshez is illlik egy-egy csipettel. Mi a sajtkrémlevest próbáltuk füstölt jalapeno-őrleménnyel, a barbecue-chiliszószt pirítóson, és a cayenne-limonádét mézzel - mindegyik nagyon-nagyon finom volt!

1 Tovább

Találós kérdés: Eltünteti a  pattanásokat, a másnaposságot és álmatlanságot is, mi az? 

 Ráadásul szinte biztos, hogy van a konyhádban belőle. A méz a megfejtés, amit mi nagyon szeretünk teában, salátaöntetekben, húsokhoz és persze, hogy mézeskalácsban is. De tényleg egészséges? Rengeteg kalóriát tartalmaz, de nem hízlal? Milyen panaszokon segíthet?

Összegyűjtöttünk nektek 18 érdekességet a mézről, és személyesen is felkerestünk egy méztermelőt. A cikk közepén Újhelyiné Bak Zsuzsanna mondja el, hogy egy-egy különleges méz  pontosan miért egészséges. 

szakértő

  1. A méz már évezredek óta ismert és régen még népszerűbb volt, mint ma. Pithagorasz úgy tartotta, hogy a "méz szüli a gondolatokat", sőt, a megszületett ideákat kristálytisztán szűri, ezért tanítványaival mézen és kenyéren élt. Hippokratész, az orvostudomány atyja pedig forró mézes tejet írt elő légutak megbetegedéseire.
  2. Hogyan beszélgetnek a méhek? Tánccal. A méhek agya ovális alakú, szezámmag méretű, de figyelemre méltó képességgel rendelkezik a dolgok megtanulására és emlékezésére. Például képesek komplex "számításokat" végezni a megtett távolsággal kapcsolatban és egy közös táncuk is van, aminek segítségével kommunikálnak egymással. Elképesztően bonyolult dolgokat le tudnak kommunikálni vele, akár a  nektár, a virágpor lelőhelyeit, annak irányát, távolságát sőt még a mennyiségét és minőségét is.
  3. Meggyógyítja a sebeket? Bizony. A méz antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és a történelemben rengeteg emlék van arról, hogy sebek kezelésére használták, emellett égési sérülésekre is. A mézzel kezelt seb háromszor gyorsabban gyógyul.
  4. Hogyan jöhetsz rá, ha hamisítják? Sokan úgy gondolják, hogy a mézben megjelenő kristályok hamisításra utalnak, nevezetesen arra, hogy a méhész cukorral „javította fel” a mézét, ám ez ebben a formában nem igaz. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Simán előfordul, hogy egy teljesen tiszta méz kikristályosodik és ez bizonyos fajtáknál teljesen normális. (Meleg vízfürdőben megszűnik.)  A hamisítás módja általában a szirupozás, vagyis a méz cukorsziruppal keverése, amitől sokszor éppenhogy nem kristályosodik ki az a méz, amelyiknek kora alapján már illene. Akik minket át akarnak verni, sajnos elég ügyesek. A hamisítást leginkább az illetékes szervek képesek kiszűrni, mi főleg  az olcsó ár alapján gyanakodhatunk. 
  5.  Most akkor egészséges, vagy nem? Naná!  Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 féle vitamint, enzimeket és nyomelemeket.
  6.  Jó napozás után is. A méz kiválóan hidratál, és igen hatékony napozás után, főleg ha a bőrünk megégett.  Egy vékony rétegben kenjük a testünkre, majd nagyjából 10 perc múlva zuhonyozzuk le.
  7.  Bőrápolóként is látványos eredményeket hoz. A méz főleg a száraz bőrre javasolt: puhítja a bőrt, regenerálja a felszínén található sejteket, táplálja a felületi sejtréteget és beindítja a vérkeringést, ezáltal finommá puhává teszi a bőrt. Méz és szódabikarbóna összekevesérével szuper  bőrmegújító- és börpuhító pakolást kapsz, ami kissé radíroz is, tehát simává teszi a bőrt.  Természetesen ki is próbáltuk, és a keverék már hét perc alatt valóban szép eredményt hozott. Ha úl sűrű a trutymó, egy evőkanál langyos vízzel keverd el. A méz önmagában száraz hajra is jó,  ehhez olívaolaj és méz keverékét kell fél órán át a nedves hajadon hagynod egy zuhanysapka alatt. 
  8.  Most akkor jó a fogyókúrához vagy sem? Jó lehet, de azért ésszel. Nagyjából 10 deka méz kalóriaértéke olyan 300, amíg ugyanennyi kristálycukor közel 400 kalóriát tartalmaz, ebből a szempontból egy kicsit jobb, ugyanakkor nem kalóriamentes édesítő. Viszont segít a fölösleges vizek kihajtásában, így a plusz súlytól való megszabadulásban is. 

  9. Hogy mi van a hanggal pontosan? A méz rekedtség ellen kiváló, főleg langyos tejjel. Egy kis gyömbérrel felütve még jobb (akár limonádéban), mert ez a növény fertőzésmegelőző hatásával csökkenti annak esélyét, hogy a hangszálak vagy a torok felülfertőződjön. Ez a kombó nyugtatja a torok nyálkahártyáját, és a gyulladások ellen is hatásos. Így segíti az énekeseket, de tulajdonképpen bárkit, aki berekedt.
  10. Mire jó? Nagyon hosszú a lista, jó lehet szívbetegség esetén, keringési zavaroknál, máj- epe- vesepanaszokra, gyomor- nyombélhurutra, gyulladásos megbetegedésekre, endorkin mirigybántalmakra, nőgyógyászati panaszoknál, a stressz leküzdésére és álmatlanság ellen. Szerinted van még? Van. Kiváló lehet az influenza és láz tüneteinek enyhítésére, csontritkulás és vérképzési problémák ellen, de izomgörcsök és érelmeszesedés ellen is ajánlják. Mindez nem az jelenti, hogy egyszerűen mindenre gyógyszer, de egy-egy enyhébb panasz esetén érdemes az orvos meglátogatása előtt, vagy mellett a mézet is bevetni. 
  11. Másnaposság ellen is jó? Másaposság ellen a legjobb trükk előző este nem inni, de ha már megtörtént, akkor egy kis méz valóban jó lehet, mert a  méz cukrai támogatják a májat abban, hogy ellássa méregtelenítési feladatát.
  12. Elzavarja a pattanásokat? Igen, próbáld ki! Kenj lefekvés előtt a pattanásra egy kevés mézet, és  az antibakteriális tulajdonságoknak köszönhetően reggelre elmúlik.
  13.  Miért eltérű a színük? Ez így normális, minden fajta kicsit más színű. Mellesleg, minél sötétebb a méz, annál magasabb az ásványianyag-tartalma. 
  14. Álmatlanság ellen működik a mézes tej? Igen, nem csak anyukád vigasztalt ezzel esténként - a méz valóban jó nyugtató és altató lehet. 
  15.  Apiterápiának hívják a méhészeti termékekkel történő gyógyítást.
  16.  Ma már tudományos alapja is van annak, hogy jó a fertőzésekre. A közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen - állapították meg kanadai kutatók.
  17. Tényleg jó herpesz ellen? Jó lehet, vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. A hatása sokmindentől függ, de érdemes egy próbát tenned vele. 
  18. És hogy mi van még? A méz mértékkel szuper - kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. 

szakértő

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>>

0 Tovább
«
12