Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért akarunk mindig szexelni? - 8 érdekesség a vonzódás biológiájáról

Ha a tudósokat kérdeznénk, talán azt mondanák: a szerelem a hormonok játéka, és igazából csak azok szintjétől függ, hogy vajon kibe szeretünk bele. Vagy éppen annak hatására kezdenek el termelődni, hogy megismerünk valakit, aki igazán tetszik nekünk?

Hogy a kérdésre a válasz kiderülhessen, alább összegyűjtöttük a 8 legérdekeseb biológiai változást, amik a testünkben mennek végbe  flörtöléskor.  Tudtad, hogy a férfiak tesztoszteronszntje megnő akár egy idegen nővel való ártatlan beszélgetés során is?

ezt

1. Bizony. A férfiak tesztoszteronszintje megnő akkor is, ha egy egyszerű beszélgetést folytatnak a bankban, a piacon, vagy épp a gyerekeik tanárnénijével. A lényeg, hogy nő legyen az illető. A chichagoi egyetem egy 2006-os tanulmánya szerint ráadásul minél erősebb a hormonális reakció, annál inkább meglátszik a férfi viselkedésén is.

2. A tanulmányból az is kiderül, hogy nős férfiak és apák esetén a tesztoszteronszint jelentősen alacsonyabb, mert őket már gyámolító/családfenntartó szerepre szánja a természet, így oxitocinszintjük is magasabb, mint az egyedülálllóké. Utóbbi csoportban azért tombol a tesztoszteron, hogy a géneket végre átörökíthesse az "egyed". 

3. És hogy miért akarunk mindig szexelni? Arra is megvan a magyarázat, miért jelentkezik a nemi vágy és miért ennyire  gyakran. Az ember "nősténye" viszonylag kevés: évente csak egy utód létrehozására képes. Ha nem létezne nemi vágy, a kipusztulás fenyegetne minket, és mivel lassan szaporodunk, a természettől nagy étvágyat kaptunk az utódnemzésre.  De van még ennél is érdekesebb tulajdonságunk...

ezt

4. Veszélyes körülmények között, félelmetes helyzetekben, vagy háborúban, vagy ha az ember úgy érzi, hogy az élete forog veszélyben, ez a vágy még erősebb lehet, mert úgy érezzük: minél előbb tovább kell adnunk génjeinket. Ilyenkor nagyobb eséllyel mozdulunk rá idegenekre is. (Arról a tanulmány, hogy test átverhető-e egy félelmetes horrorfilmmel, de elméletben növelnie kell az esélyeket, de nem tőlünk hallottátok.)

5. Rebecca Turner, a San Fransiscoban megtalálható Alliant International Egyetem professzora egy 2006-os tanulmányban bizonyította be: az oxitocin a titok, ami az emberi kapcsolatokat összetartja. Amikor az emberek egymásba szeretnek magasabb lesz ennek a hormonnak a szintje. Akiben sok van belőle, abból sugárzik a melegség és a kedvesség, így alapozza meg az erős kötődést a hormon. 

6. Mivel a nőkben általában magasabb az oxitocin szintje, így  mélyebben élik át a szerelmet. Akár férfi, akár nő: minél magasabb e hormon szintje, az illentő annál gyöngédebb lesz és annál komolyabban veszi a kapcsolatot. 

7. David Buss tanulmányai kimutatták, hogy a férfiak sem ússzák meg az oxitocin-adagot a kapcsolatok elején, náluk a hormon szintjének megemelkedése elsősorban amiatt fontos, hogy a kötődés felgyorsuljon. 

8. Még érdekesebb, hogy a kapcsolatok legelején a nőknek egy ideig épp a tesztoszteronszintje emelkedik, ami fokozza az önbizalmat, rámenősebbé teszi a hölgyeket. Hogy miért jó ez? A párnak egy időre azt az illúziót adja, hogy nemi vágyaik éppen egyformák, így még jobban összeillenek. És igen: ebből következik, hogy az első, szenvedélyes időszak után, amikor a hormonok alábbhagynak, visszaáll a régi rend. A tomboló hormonok időszaka általában 3-9 hónap egy kapcsolat elején. 

ezt

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unspash, giphy

 forrás: Barbara& Allen Please: A férfiaknak szex kell a nőknek szerelem

0 Tovább

Tudtad, hogy a pizzától nem alszol? - 9 dolog, ami alvászavarokat okoz

Ismerős az a helyzet, amikor nem tudsz aludni és azt csekkolod, ki van a Facebookon, akivel elüthetnéd az időt? Közben egyre idegesebb vagy, és azt számolod, hogy már csak 5-3-1 órád van kipihenni magad? Talán lenne mit csinálnod, de az összes ilyen tevékenység zajos, így felébresztenéd a ház lakóit, majd végül úgy döntesz, hogy az egész nem érdekekel, és végül a telefon ébresztője két perccel mély álomba szenderülsz?

Nekünk igen, ezért összeszedtünk minden trükköt, segíthet ebben a helyzetben és néhány olyat is, ami elrontja az álmunkat. 

ezt

Baj egyáltalán, ha nem alszunk?

Egy idő után igen. A tartós alváshiánnyal vigyázni kell, mert nem veszélytelen. Okozhat túlsúlyt, szívbetegséget, de memóriazavarokat és az immunrendszer általános gyengülését is.  És ez még semmi: köze lehet az alacsony szexuális vágy, az impotencia kialakulásához, és a depresszióhoz, lehangoltsághoz is. 

Mi az, ami alvászavarokat okozhat?

Például az, ha aggódsz valami miatt, ha üres a gyomrod és ha ideges vagy, amiért nem alszol. Érdemes ilyenkor valóban letenni az alvásról és belekezdeni egy filmbe, vagy más elfogaltságba. Ettől az ember már nem lesz feszült, és sokszor épp emiatt tud visszaaludni. 

Persze sokat teszünk mi magunk is az alvászavarainkért.  A nehéz ételek, füstölt húsok, csokoládé, és az élesztős ételek (pizza, hamburger, kelt tészták, péksütemények) és az alkohol is  megnehezítik az elalvást, így ezeket jobb ha hagyagolod vacsorára, ahogy a délutáni teát, kólát, és kávét is.  Sok gyógyszer is megzavarja nyugalmunkat, például a vízhajtók vagy egyes, az agyi vérkeringést fokozó, ezért este kerülendő pirulák. 

ezt

Mi az ami segíthet enyhe alvászavaroknál?

A tej a magas fehérje-, és triptofán tartalma miatt segítségünkre lehet a nyugodt alvásban. Serkenti a szerotonin, és a melanin termelődést, ezért enyhe nyugtató hatása van. Ha nem ihatsz tejet, a mandulatej és a kamillatea is jó lehet álmatlanság ellen. 

Érdemes bele 1 kanál mézet is tenni, mert Micimackó kedvencéről egy kutatás alapján bebizonyították, hogy nyugtató, és kiegyensúlyozó hatása van, így segíti az elalvást.  Ha van otthon vanília, az kerülhet az italba, mert ellazítja a felgyorsult, stresszes gondolatokat, így lehet tőle nyugodtabb  az éjszakánk.

Az avokádó remek ellenszere az idegességnek és az álmatlanságnak: ez magas B-vitamin-tartalmának és többszörösen telítetlen zsírszavainak köszönhető. A narancsfélékben – elsősorban a mandarinban – bróm található, ezért hatásosan nyugtatják fáradt idegeinket.

ezt

Mi tehát a nyugodt alvás tuti és természetes receptje? 

Tej mézzel, vaníliával, vagy egy jó kamillatea, és akár az is segíthet, ha vacsoránkat egy mézzel édesített gyümölcssalátára cseréljük.  Nyugodtan tehetünk bele avokádót is, - semleges íze miatt a sósak mellett édes ételekben is kiválóan megállja a helyét. 

Ha az álmatlanság a hét több mint 4 napján jelentkezik tartósan, ha legalább 3-szor felkelsz éjjel és több mint fél órába telik elaludni, vagy ha a nappali tejesítőképességed sokat romlik az alvás hiánya miatt, mindenképpen fordulj szakemberhez. 

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, giphy

0 Tovább

"6 dolog, amit nem tudtok rólunk, kerekesszékesekről"

Mozgássérültnek lenni egy speciális életforma, és ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon van-e bármi, amit mi, egészséges, vagy legalábbis egyszerűbben mozgó emberek rendre elnrontunk, félreértünk, vagy csak nem tudunk erről az állapotról. Ficzere Petit, egy kerekesszékes tinédzsert kérdeztünk meg, aki készségesen válaszolt arra, mik azok a helyzetek, amit a nem mozgássérültek rendszeresen félreértenek az állapotával kapcsolatban. 

ezt

1. "Nem gáz beszélni róla!" - mondja Peti. "Alapvetően szeretjük, ha az emberek kérdeznek. Ennek egyszerű oka van: ha megkérdezik, akkor tudni is fogják! Szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre, ami az ép emberek fejében megfogalmazódik velünk kapcsolatban. Sokkal kellemetlenebb ugyanis, ha a tudatlanság miatt tévhitek kapnak szárnya egy-egy konkrét témát illetően."

2.  "Ajánld fel, de ne erőltesd!" - javasolja. "Nagyon örülünk, és értékeljük, ha a jó szándékú emberek felajánlják segítségüket, mondjuk egy ajtó kinyitásához, de tudni kell, hol a határ, mert néha sok lehet. Ha azt mondjuk, hogy "köszi, de nem kell áttolni minket a zebrán", akkor ne is erőltesd, mert valószínűleg meg tudjuk oldani a feladatot magunk is. Mindent,  amit meg tudunk oldani, azt szeretjük magunk csinálni."

3. "Ne érezd magad kínosan, ha a beszélgetésünk során olyan szófordulathoz érsz, ami számunkra talán furcsa lehet" - tanácsolja segítőnk. "Igen, hülyén hangzik, de mi is szoktunk sorban "állni", mi is szeretünk esténként elmenni "sétálni". Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a beszélgetőpartnerünk láthatóan kínosan kerüli ezeket az általános megfogalmazásokat, nehogy véletlen kellemetlenséget okozzon velük. Ezek épp olyan természetes kifejezések számunkra is, mint mások, használd nyugodtan őket."

4.  "Az értelmi és a testi fogyatékosság nagyon sokszor nem járnak kéz a kézben" - mutatott rá arra, amit szerinte sokan még mindig nem tudnak.  "A mozgássérültség nem jelent egyet automatikusan az értelmi képességek csökkenésével. Gyakran fordul elő a helyzet, hogy az érdeklődők valamelyik mellettünk álló hozzátartozónknál érdeklődnek a hogylétünk felül, miközben mi is ott vagyunk mellettük. Hahó, ott vagyunk mi is, halljuk, és tudunk válaszolni mi magunk is!"

5.  "Van életünk! Általános tévhit, hogy a kerekesszékes emberek élete nem szól másról, mint a négy fal közötti vegetálásról. Ez azonban nem így van. Mi is szeretünk szórakozni, ki-ki a maga módján, úgyhogy nyugodtan hívj minket is! Van köztünk, aki imád szórakozóhelyekre járni, van, aki kulturális rendezvények állandó résztvevője, de akad közöttünk komoly sportember is" - hangsúlyozta Peti. 

6, "Ne szervezz meglepetés-programokat, mert nem barátunk a spontanitás" - szögezte le tinédzser beszélgetőtársunk. "A kerekesszékes lét egyik nagy hátránya felfogható előnyként is: kénytelenek vagyunk a legapróbb dolgokat is precízen előre megtervezni. Erre a legjobb példa talán az utazás. Az ép emberek gondolnak egyet, felpattannak a legközelebbi vonatra, és elindulnak. Na, hát nálunk ez igen bonyolult szervezést igényel, le kell ugyanis előre rendelni a megfelelő szerelvényt, készenlétbe kell állíttatni a beemelő liftet és így tovább"  - emelte ki beszélgetőtársunk, majd hozzátette: ezzel sincs semmi baj, hiszen így legalább megtanulta beosztani az idejét és sokkal jobban felkészül egy-egy eseményre. 

Köszi Peti! <3

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

ezt

kép: pixabay

0 Tovább

20+2 alapanyag, amiktől mindenki szexelni akar - receptötletekkel

Alább öt olyan alapanyagot gyűjtöttünk össze, amik a szexuális vágyat a lehető megmagasabb szintre emelik a szervezetben. Vannak, amiket a tudomány is igazolt, mások a történelemben kaptak nagy szerepet, míg a harmadik csoportban inkább egy-egy alapanyaguk segít a libidó felébresztésében.  A kihívás már csak az, hogy mit főzzünk belőlük, melyik lehet az a fogás, amiben mindegyikben, vagy legalább a legtöbb egyszerre szerepel alapanyagként?

Erre is vannak tippjeink. 

ezt


Amiket a tudomány is igazolt: a  sáfrány és a ginzeng

Kanadai kutatók több tucat tanulmány alapján megállapították: a nemi vágy felébresztésére a legjobb  korai ginzeng és a sáfrány. Utóbbi vágyfokozó tulajdonságait először patkányokon tesztelték, és a kivonattól nőtt a hím állatok merevedésének gyakorisága. Később merevedési zavarral küzdő férfiaknál próbálták ki, és hatékonynak találták úgy, hogy közben mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A ginzeng tényleg midnenre jó, a szexuális vágy felbéresztése mellett például a kínai népi orvoslás előszeretettel alkalmazta a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, mivel fokozza az inzulinválaszt. Ázsiában  szellemi és fizikai teljesítményt növelő, öregedési folyamatokat késleltető, életerőt fokozó szerként tartják számon, és úgy tartják: mindent gyógyít.

Hogyan használd? A sáfrányt gyakran keverik rizses ételekbe, paellába, vagy csak önmagában a rizzsel, köretként. Létezik sáfrányos kalács is, de sáfrányos lazacot is süthetsz, ami nagyon különleges lesz ettől a fűszertől. Levesekben is kiválóan megállja a helyét, és mindig vigyázz, hogy ne használj belőle túl sokat.  Fontos tudni róla, hogy a valódi sáfrány nem azonos az olcsóbban kapható sáfrány szeklicével; és azt is, hogy mindig a  főzési folyamat után, annak legvégén érdemes az ételekhez adagolnunk. 

ezt

Ebben az állatok segítettek:

Állatkísérletek tapasztalatai alapján a szerecsendió, szegfűszeg, fokhagyma és a gyömbér és legalább közepesen hatékony.

Hogyan használd? A szegfűszeg sokféleképpen bevethető a forralt bortól a mézeskalácsig, de egy almás levest, köretet, vagy süteményt is különlegessé tehet. A gyömbérrel felturbózhatsz egy kis limonádét, a szerencsendióval pedig egy sült húshoz készíthetsz egy tejszínest mártást. 

Ahol az összetevők valami jót sejtetnek: 

A tanulmányok eddig  nem igazolták ugyan az osztriga vagy a csokoládé vágyfokozó hatását, ám ezeknek az élelmiszereknek vannak jótékony összetevői. Az osztrigának például magas a cinktartalma, ami jót tesz a spermium termelődésének, és jelentős szerepe van a nemi hormonok, illetve a szexuális aktivitásért felelős hormonok előállításában. A csokoládé pedig a szerotonin és a fenil-etil-amin agyi szintjét emeli, ezzel hozzájárul a jó hangulathoz.

Az édesburgonya rengeteg hasznos vitamint: béta-karotint, E-, C-, B1-, B2-, B6-vitaminokat, fehérjét és értékes ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, mangán, szelén, réz, cink) tartalmaz. Nem tartozik a gyógynövények közé,  fogyasztása mégis ösztönzi a nők nemi vágyát, benne ugyanis hormonokhoz hasonló hatóanyagok találhatók.

A feketebors azért került fel az afrodiziákumok listájára, mert piperin nevű összetevőjének köszönhetően a nyálkahártyát ingerli. Fűszerként kell fogyasztani.

Az avokádó az egyik legősibb afrodiziákum. Magas B, C és K vitamin tartalma nagyszerű potencianövelő étel.

Hogyan használd? Az avokádókrémbe borsot is tehetsz, és nassként, vagy előételként remek. Az édesburgonya sütve, főzve, vagy püré formájában is megállja a helyét, és szintén kiválóan illik hozzá a bors aromája. 

ezt

Mások tippjei:

Szinte minden kornak és minden népnek voltak afrodiziákumai. A gránátalma vágykeltő hatásáról a Káma-Szútra is említést tesz,  és valóban: a gyümölcs C-vitamint, káliumot, kalciumot és flavonoidokat tartalmaz és erős antioxidáns hatású. A maják és az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták a mézet vágykeltőnek. Az indiánok fahéjjal kenték be péniszüket, hogy jobb szeretők legyenek.  A borsmenta főzetét Hippokratész „szerelmi játékra ösztönző ital”-nak nevezte, illetve a népi gyógyászatban a merevedés meghosszabbítására petrezselyem szárának rágcsálását javasolták. 

Hogyan használd? Mindegyik szuper koktél-alapanyag, és édességekhez is jók,  a petrezselymet kivéve, amivel salátákat, leveseket fűszerezhetsz. Az ismert libanoni Taboulleh például rengeteg petrezselymet tartalmaz. Ez a fogás lényegében petrezselyemsaláta, ebbe kerül a paradicsom és a bulgur. Ezeken kívül már csak újhagyma, menta, citromlé, olívaolaj és só kell hozzá. 

ezt

A beszámolók és legendák szerint serkentőleg hat a bazsalikommal megszórt paradicsom, és hasonló hatása van a banánnak és a zellernek is. 

A bazsalikomot hinduk szent növények tartják, úgy hiszik, hogy napi egy levél elfogyasztásával megőrzik egészségüket és termékenységüket.

Hogyan használd? A fentiek szerint az olasz étekkel és egy banánturmixszal, vagy zellerrel díszített Bloody Mary koktéllal is jól járhatunk. 

+ 1: A napfény is segít

Nem legenda: a napfénytől is felébred a nemi vágy. Hogy miért? Mert a fény a hipofízisen keresztül robbanásszerűen megindítja annak a hormonnak a termelődését, mely a nemi vágyért felelős. A napfény emellett a D-vitamin termelődését segíti elő a szervezetben. Az osztrák Grazi Orvosi Egyetem kutatói felfedezték, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a vérében legalább 30 nanogram D-vitamin található milliliterenként, sokkal magasabb a tesztoszteron-szintjük, mint azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvednek. 

ezt
+1:  A cukorfogyasztáshoz és az inzulinszinthez is köze lehet

 A szexuális vágyat felszíthatjuk úgy is, ha egyszerűen kevesebb cukrot eszünk. A véráramban lévő nagy mennyiségű cukor visszafogja a nemi hormonok termeléséért felelős gént.  Egy felmérés szerint a cukorbetegek 50 százaléka, a magas vérnyomással élők 44 százaléka válaszolta azt, hogy időnként vagy mindig problémája van az erekció elérésével. 

Hogy szerintünk, ezek alapján mi lehet a tökéletes vacsora? 

A fenitek alapján tökéletes ételsor például egy könnyű almakrémleves szegfűszeggel, mellé valamilyen grillezett hús szerecsendiós mártással, sáfrányos rizzsel és tabboulleh,- vagy avokádó salátával. Végül csokis desszert borsos gránátalma-raguval és egy limonádé borsmentával és mézzel. 

Tudsz jobb kombinációt? Borsos rántott sáfrány mézzel? Esetleg rántott ginzeng fahéjas paradicsommal? Van jobb receptötleted? Kommentelj és segíts nekünk megtalálni a legfinomabb vágyfokozó fogást!

................

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, vagy csak végtelenül sajnálsz, amiért ennyire ciki, hogy egyelőre alig van lájk a vadiúj Facebook oldalunkon, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT ------------->>>

képek: unsplash, pixabay, wikipedia

0 Tovább

Tudtad hogy az aknét az önbizalomhiány, az allergiát a frusztráció okozza? - 10 testi tünet lelki oka

Vannak, akik azt gondolják, hogy a betegségeket és testünk néha megmagyarázhatatlan tüneteit életmódunk és génjeink határozzák meg, míg mások abban hisznek, hogy azok mögött akár lelki okok is állhatnak. 

Bármi is legyen a panaszunk, a legbiztosabb választ az orvostudomány adja meg, ám nem kizárt a lelki okok és testi következmények összefüggése, gondoljunk csak az idegeskedésre és a a stresszre, amiről régóta tudjuk, hogy gyengíti az ellenállóképességünket, és ezáltal több betegség előidézője lehet. 

A webbeteg egy korábbi cikke szerint, ha a  tartós stressz miatt  állandóan feszültek vagyunk szellemileg és testileg,  akkor súlyos egészségi rendellenességek alakulhatnak ki. Jelentkezhet fejfájás, alvászavarok, a bőrbetegségek súlyosbodása, az immunrendszer általános legyengülése és számos egyéb tünet. 

Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona alapján most összegyűjtöttünk 10 gyakori tünetet és azok esetleges lelki okait. Lássuk melyik életterületet érdemes megvizsgálnunk egy-egy kellemetlen testi tünet felbukkanása kapcsán. 

ezt

1. Az ízületek merevsége a rugalmasság hiányára, csökönyös  ellenállásra utalhat,  leginkább  valamilyen tekintéllyel szemben. 

 2.  A zsibbadás azokat érinti, akik egy helyzettel, vagy egy másik személlyel kapcsolatban szeretnének kevésbé érzékenyek lenni. 

 3. A túlsúly mögött érzelmek felhalmozása állhat, és egyfajta védekezésként használják az érintettek a kilókat, amikkel körbeveszik magukat. 

4. A koleszterin problémái nehezen áramló életörömre utalnak.

5. Az izületi gyulladás lelki síkon akkor alakul ki, ha valaki túl sokat kritizálja saját magát vagy másokat.

6. A székrekedés mögött bizonyos emberek vagy események visszatartásának,  megtartásának  vágya áll.

7. Az ekcéma egy szeretett lénnyel való kontaktus elvesztésére utal. 

8. Az alkoholizmus mögött általában menekülés van fizikai és érzelmi felelősség elől, és félelem a lelki sérülésektől.

9. Az akné oka lehet önbizalomhiány és az is, ha valaki félelemből távol akarja tartani magától az embereket. 

10. Az allergia az allergénhez asszociált személlyel, vagy eseménnyel kapcsolatos  frusztrációra utal.

A szerző legalábbis így látja, és annyi biztosan nem árt, ha az egyes tünetek felbukkanásakor végiggondoljuk, vajon lehetett-e a stressz, vagy a fentiek miatti aggodalom az oka. Nehéz ehhez a témához hozzányúlni úgy, hogy az ember segítsen az információkkal, miközben ne tűnjön kuruzslónak, és olyasvalakinek, aki az orvostudomány ellen beszél. Ti hisztek abban, hogy a betegségeknek lelki oka is lehet? A ti környezetetekben volt már bárki, aki úgy gyógyult meg egy betegségből, hogy a lelki hátterét orvosolta egy-egy egészségügyi problémának? 

Próbáljuk meg eldönteni ezt a kérdés, és ha nem titok, írjátok meg a saját történeteteket a betegségekről és lelki okaikról! Talán lesz olyan olvasó, akinek épp a ti kommentetek segít majd a gyógyulásban. 

..........

fotó: unsplash

0 Tovább

HTML