Reneszánszát éli a gyúrás, a fitness, a "clean eating" és minden más, amivel a testünket tökéletesíthetjük mostanában. Ennek egyik módja sokak szerint az, ha az edzés mellé csirkét és a rizst eszünk különféle fűszerezéssel, vagy akár anélkül. 

Vannak, akik ezt a szabályt olyan szigorúan veszik, hogy akár reggel, délben és este is ezt a fogást választják.  Utánajártunk, hogy vajon tényleg egészséges-e ez a fajta étkezés.  Megkérdeztük Gombos Anett dietetikust, mi a véleménye arról, ha valaki minden egyes nap kizárólag a csirke és rizs kombinációját fogyasztja. A szakember 4 érdekes és új dolgot árult el nekünk ezzel, a mostanában trendi fogással kapcsolatban. 

"Minden elismerésem azé, aki kibírja, hogy minden nap ezt eszi, de leginkább a kitartása miatt!" -kezdett bele Gombos Anett. "Tényleg vannak olyanok, akik nem unják?" - tette fel a költői kérdést, mielőtt kifejtette a tényeket. 

Íme a 4 legérdekesebb tény a csirke-rizs kombóról:

1. Teljesen fölöslegesen vagyunk szigorúak. 

A szakember azt mondja: nem szükséges ilyen egyhangúan étkeznie azoknak sem, akik több izmot szeretnének, mert az izmok építéséhez szükséges tápanyagokat más ételkombinációkkal is bevihetjük, miközben az eredmény ugyanaz lesz. 

"Ahhoz, hogy valaki tömeget, izmot építsen, többek között több kalóriára és fehérjére van szükség. Nem csirkemellre, hanem fehérjére, ez fontos különbség. Hogy miből lesz fehérje? Állati eredetűt célszerű ilyekor választani -  kiváló a hús, a hal,  a tejtermékek és a tojás is. Testtömeg-kilogrammonként nagyjából 2 gramm fehérjére van szükségünk egy nap" - hangsúlyozta a szakember. 

 Hozzátette: a csirke és rizs kombináció jó lehet, még jobb, ha zöldségekkel is kiegészítjük,  de  ugyanilyen például  kiváló a hal, édesburgonya-pürével, és rengeteg más variációja a sovány húsoknak és a zöldségeknek, amiket salátaként, levesként, sütve, főve és raguk formájában is elfogyaszthatunk. 

A szénhidrátokból 3-7 grammra van szükségünk kilónként. 

"Rizs,  barna rizs, édesburgonya, bulgur, quinoa, teljes kiőrlésű gabonafélék - ezek egyikével sincs baj. A zsírokat megértem, ha nem iktatnak be külön, - abból általában elegendőt tartalmaznak általában a fehérjeforrásaink. Ha megtennék, akkor válasszanak olajos magvakat, vagy tengeri halakat" - sorolta.

"A változatosság nagyon-nagyon fontos" - jelentette ki Gombos Anett. 

2. Ha nem eszünk mást, úgy ez az életmód az anyagcserére borzasztó hatással van.

Kiderült: alapjában véve nincs ezzel a fogással baj, de folyamatosan ezt enni önkínzás. Az anyagcserét, emésztést nagyon lelassítja, amit igyekeznünk kellene rostokkal pótolni. 

"Ha már egy jó adag zöldséget eszünk mellé azzal is sokat tettünk" - igyekezett segíteni szakértőnk. 

3. Muszáj, hogy szedjünk mellette vitaminokat is. 

"Ez így nagyon kevés az egészséghez"

- jelentette ki Gombos Anett, majd hozzátette: legalább zöldségekkel egészítsük ki ezeket a fogásokat, de nem árt vitaminokat is szednünk, ha mindenképpen ragaszkodunk ahhoz, hogy gyakran eszünk csirkét rizzsel. 

"A testünk normális működéséhez  fontosak a zsírok, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok is. És igyunk jó sok vizet! Az izmok is könnyebben épülnek egy jól működő szervezetben" - részletezte. 

"Célszerű olyan készítményt választani, ami komplexen tartalmaz mindent, elsősorban A, D, C, B 1-2-3-6-12 vitaminokat és Biotint" - tette hozzá.

4. Kár az egyhangú csirke- és rizsfogyasztást "tiszta"táplálkozásnak hívni, mert az ideális étkezés nem ilyen. 

"Természetesen mindenkinek a saját döntése az, hogy hogyan szeretne kinézni, milyen egészség mellett és hogy ehhez milyen életmódot választ. Az én véleményem az, hogy akik "clean eatingnek" nevezik a csirkemell és rizs kombinációját és csakis azt eszik, tévednek, és valószínűleg egy másik, komplexebb életmódot értettek félre és egyszerűsítettek le. Az ideális életmód személyre szabott és jóval színesebbnek kell lennie, még akár egy testépítő esetében is" - emelte ki a szakember.

......................................................................

fotó: Unsplash

Személyes étrend összeállításáért dietetikusunk EZEN az e-mail címen érhető el.