Kíváncsiak lettünk rá, vajon adóforintjainkbók milyen egészségügyi szolgáltatásokat kapnak Magyarországon a fogvatartottak. Természetes, hogy a kórházi elátás nekik is jár, de vajon idegességre kaphatnak-e egy kis B6-ot, télen pótolják-e számukra a napfényt valamennyi D-vitaminnal, kiválszthatják-e milyen gyógyszereket szednek,  vagy meg kell elégednük fapados szolgáltatásokkal? 

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztályát, ahol készségesen válaszoltak is minden kérdésünkre. Alább a 9 legérdekesebb infó arról, hogyan gondoskodnak az illetékesek a fogvatartottak egészségéről. 

szakértő

1. Létezik egy alapelv, aminek mentén ellátóik hozzáállnak a börtönlakók egészségéhez. Ez pedig hivatalosan így fest: "elsődleges cél a fogvatartottak esetében is az esélyegyenlőség biztosítása mellett az emberi méltóság megőrzése, és az egyén egészséges életmódhoz, aktuális egészségi állapotának megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jogának biztosítása" - áll a válaszlevélben.  

2. Vannak azért meglepő, de érthető  szabályok, például ez: "a szabadságvesztés végrehajtása során a szabad orvosválasztás joga korlátozva van". Nincs olyan, hogy "márpedig én a Mészáros doktornőt szeretném az epémmel", vagy a "Kovács doktor bácsihoz mennék fogorvoshoz, mert tőle nem félek". Az van, aki épp van. 

3. Nem várják meg a bajt: a  Büntetés-végrehajtási Szervezet komplex egészségügyi ellátó rendszert működtet, vagyis rendszeresen gyógyító-megelőző tevékenységet folytatnak, aminek része az orvosi vizsgálat, gondozásba vétel, a speciális szakorvosi ellátás biztosítása. Kiemelt figyelmet fordítanak a betegségek korai felismerésére,  szűrővizsgálatokra is. A fogvatartottaknak is kötelező eljárni tüdőszűrésre, sőt, egyéb ajánlott szűrések is vannak, például a hepatitis, HIV,  vagy nőgyógyászati rákszűrések. Ezeket mind biztosítják számukra. 

 4. A fogvatartottaknak van saját kórháza, de néha a mieinkben is felbukkannak. A központ ezt írja: "a fekvőbeteg szakellátásra szoruló fogvatartottakat a büntetés-végrehajtás által működtetett fekvőbeteg intézményben kell ellátni. Ebben belgyógyászati, sebészeti, szülészet-nőgyógyászati, tüdőgyógyászati, pszichiátriai és neurológiai kórházi fekvőbeteg szakellátása biztosított a fogvatartottaknak.

És mi van akkor, ha más problémájuk van? Arra is van megoldás:  "azon esetekben, amikor a beteg fogvatartott egészségügyi ellátása a szervezeten belül nem megoldható, úgy a területileg illetékes kórházba kerül a beteg. Amennyiben olyan kezelés válik szükségessé, amit a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában nem tudunk ellátni, akkor kerülhet sor a fogvatartott „civil” kórházba történő kiszállítására. Ebben az esetben a bv. szervezet állományába tartozó kolléga látja el a fogvatartott őrzését, felügyeletét, ellenőrzését mindaddig, amíg vissza nem szállítják fogva tartási helyére" - derül ki a tájékoztatásból.  

5. És  gyógyszerek ingyen vannak nekik, vagy senkit sem érdekel, ha nincs pénzük rá? Nyugalom, a fogvatartottak is térítés ellenében vehetik igénybe azokat a szolgáltatásokat, amelyek részben vagy egészben térítéskötelesek. Ezzel együtt pedig dönthetnek arról, hogy az azonos hatóanyag csoportba tartozó gyógyszerek közül melyiket választják.

6. Már az étkeztetésük során igyekeznek megelőzni a betegségeket. A fogvatartottak étkeztetése során a bv. intézetekben működtetett konyhák az étrendtervezésnél a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet táplálkozás-egészségügyi irányelveit tartják szem előtt. "A fogvatartotti alapétrendek összeállítása megfelel a közízlésnek, a magyaros konyha ízvilágát tükrözi"  - árulták el az illetékesek.  

szakértő

7. És vajon kaphat külön, fogyókúrás ételt például az,  aki nem beteg, de  túlsúlyos és ezzel vezélyeztetheti az egészségét? Kaphat. "A büntetés-végrehajtás alapellátó orvosa ha a vizsgálatokat követően úgy ítéli meg, hogy a fogvatartott egészségi, tápláltsági állapota indokolja, diétás étkeztetést rendelhet el. Ennek összetevőit az orvosi javaslatnak megfelelően dietetikus szakember állítja össze; akár több zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazhat" - részletezik. A doki ezen felül a fogvatartott egészségi állapotának függvényében elrendelheti vitaminok szedését is.

 8. Saját maguk is tehetnek az egészségükért. A fogvatartottnak hetente van lehetősége az intézetekben működő bolt kínálaátból válogatni, ahol idénygyümölcsök és  - zöldségek is kaphatók.

9. És ha valaki nem tudná, mi egészséges? Arra is van megodás! "Lehetőségük van arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek egyénileg szervezett, egészségmegőrző előadásokon vegynek részt, ahol téma az  alkohol,  a drogfogyasztás ártalmai, a dohányzás egészségügyi kockázata,  a segítségnyújtás a leszokáshoz, és  sport szerepe az egészségmegőrzésben. Az előadásokon igyekeznek felhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Egyéni sportolási lehetőségek biztosítottak a részükre a bv. intézetekben kialakított sportolásra alkalmas eszközökkel felszerelt sétaudvarokon, edzőtermekben, de  kollégáink is rendszeresen szerveznek számukra sportversenyeket is"- tudtuk meg. 

szakértő

Ilyen az angol börtönkoszt.  (forrás: youtube)

Ha tetszett a poszt,  szeretnéd az elsők között látni a cikkeinket, esetleg azon töprengsz, mi legyen a mai jócselekedeted, lájkold a Hippokratész Online Facebook-oldalt ITT!  -->>